PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fındık kolestrolü düşürüyor


NOYAN
11-13-2009, 23:21
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asım Örem, fındığın bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Ne az, ne fazla.. Günde 43 gram fındık yiyenlerin kolestrol ve LDL kolestrolleri düşüyor, kalpleri daha sağlıklı oluyor" dedi.

Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB) aylık meclis toplantısında konuşan ve "Fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi Nut'ların Kardiyorpoktif Özellikleri" konusunda yaptıkları araştırmaların sonuçları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Asım Örem, Nut denilen sert kabuklu meyvelerin insan sağlığı açısından özellikle koruyucu olarak büyük yararları bulunduğunu belirtti.

Fındığın sağlık yönünden önemine işaret eden Prof. Dr.Örem, "Fındığın yeri çok önemlidir. Haftada en az 5 ünite fındık tüketenlerin kalp hastalıklarından etkilenme riskleri yüzde 35 oranında azalıyor. Buna rağmen dünyada en fazla fındığı üreten ülke olmamıza rağmen, çok az tüketiyoruz. Ayrıca fındık konusunda gerçek anlamda bilimsel verilere dayanılarak yapılan çalışmalar çok az. Oysa badem ve ceviz gibi sert kabuklularla ilgili yüzlerce araştırma var. Bizim de hem ekonomik, hem de sağlık açısından yarar getirmesi için bu araştırmaları arttırmamız gerekir."

Tüm gıdalarda olduğu gibi fındığın da bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Örem, "Fındıktan yarar sağlamak için aklımıza geldiğinde, ya da akşamdan akşama dost meclislerindeki sohbetlerde yemek yeterli değildir" diyerek şöyle devam etti.

"Bilinçli olarak tüketilmesi gerekir. KTÜ'de oluşturduğumuz Fındık Çalışma Grubumuzla yaptığımız çalışmalarda 70 kilo ağırlığındaki yetişkin birinin haftada 4 günden fazla fındık tükettiği takdirde vücut özellikle de kalp sağlığı açısından büyük yarar gördüğü sonucuna ulaştık.Bu da günde 43 gram civarında bir fındık yemekle oluyor. Ayrıca bu 43 gram fındığı düzenli olarak yarısını öğle, diğerini de akşam yemeğinden 1.5 saat önce yemek, yararı azami dereceye çıkarıyor. Bu da demektir ki, fındık tüketimini alışkanlık, hatta bir yaşam tarzı haline getirmemiz gerekiyor" dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındık gibi geçim ve sağlık açısından çok önemli bir ürün hakkında toplumun çok iyi bilgilendirilmediği kanaatinde olduklarını belirterek, "Borsa olarak bu konudaki çalışmalarımızı çeşitlendirip arttıracağız. Başta bilimsel çalışmalarda KTÜ ile olmak üzere her konuda tüm kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapacağız. Hedefimiz önce fındığın sağlık açısındaki önemi hakkında herkesi bilgilendirmek ve buna bağlı olarak da tüketimini arttırmak. Bu konuda başta Fındık Tanıtım Grubu olmak üzere sektörle ilgili tüm kuruluşlarla birlikte hareket etme düşüncesindeyiz" dedi.

Toplantıda daha sonra, Prof. Dr. Asım Örem, meclis üyelerinin konu ile ilgili sorularını cevaplandırdı ve kendilerinden destek beklediklerini de ifade etti.

basarioykusu
06-01-2021, 14:37
teşekkürler