PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : diri diri gömülen osmanlı padişahı kimdir


_MaLaTYaLı_
01-11-2008, 16:10
arkadaşlar soru cok açık ve net
diri diri gömülen osmanlı padişahı kimdir?

morciii
02-29-2008, 14:41
Diri Diri Gömülen Türk Hükümdarı
I. Mahmut, 1-2 Ekim 1730 günü 35 yaşında iken Osmanlı tahtına çıkmış, 13 Aralık 1754 günü 24 yıl 2 ay ve 12 gün saltanat sürdükten sonra, 59 yaşında vefat etmiştir. XVIII. yüzyılda gelen Osmanlı padişahlarının şüphesiz ki en iyi öğrenim görmüş olanıydı. II. Mustafa’nın Saliha Sultan’dan doğmuş oğludur.
I. Mahmut, ciddi, vakarlı, bununla beraber güler yüzlü ve kibar bir adamdı. Devlet işeriyle bizzat meşgul olur, ancak bir mesele hakkında karar vermeden önce bütün ilgililerin fikrini alırdı. Musıkiye çok düşkün olup, aynı zamanda iyi bir bestekardı.
I. Mahmut’un hayatı nispeten rahat geçmişse de, ölüm olayı hazindir. Hasta olarak çıktığı bir Cuma selamlığı töreninden dönüşte, at sırtında saraya giderken fenalaşıp vefat etti. Hemen cenazesi hazırlanarak gerekli törenle gömüldü. Bir türbedar da sabaha kadar mezarının başında Kur’an okumaya memur edildi.
Ord. Prof. İ. Hakkı Uzunçarşılı’nın bizzat naklettiği saray rivayetlerine göre, I. Mahmut tamamen ölmeyip ağır bir komaya girmiş, ama öldü sanılıp diri diri gömülmüştü. Nitekim, bir süre sonra başucunda Kur’an okuyan türbedar, mezardan gelen boğuk feryatlar duymuş ve kendisi uyanık bir adam olduğu için durumu sezerek saraya koşup olanı biteni anlatmıştı. Ancak, bu arada I. Mahmut’un ölümünü dört gözle bekleyen III. Osman’ın tahta çıkmış bulunduğunu hesaplamamıştı. Tabii, zavallı türbedar, saraydan bir daha çıkamadı ve ne olduğunu da kimse bilemedi.
Olay, uzun bir süre sır olarak saklandı. Neticede, I. Mahmut, ölmüden gömüldüğü mezarında yeniden feci bir şekilde can verdi.
III. Osman’ın sadece 2 yıl 10 ay ve 18 gün süren ve 30 Ekim 1757 günü ölmesiyle sona eren padişahlığından sonra tahta çıkan III. Mustafa zamanında olay, artık öğrenilmiş, fakat tabii ki iş işten geçmiş bulunuyordu

ilk defa duydum osmanlıda diri diri gömülen bi padişah olduğunu bilmiyordum...

DİGİMAX
02-29-2008, 14:43
google tabi lazım:)

morciii
02-29-2008, 14:49
evet yoksa nerden bulacaktım arama motorları sağolsun :D