PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : '' Domuz gribi aşısının hayati riski yok ''


kont
11-03-2009, 14:13
Prof. Dr. Büke: Domuz gribi aşısının hayati riski yok



Prof. Dr. Çağrı Büke, domuz gribi aşısının hayati risk taşımadığını vurguladı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Büke, yaptığı yazılı açıklamada, tartışmalarda ön plana çıkan aşının içinde bulunan `adjuvan ve tiomersal (civa)` maddelerine açıklık getirdi.
Başka aşılarda bulunabildiği gibi domuz gribi aşılarında, Avrupa`da onay alan dört aşıdan üçüne, `adjuvan` denilen etkinlik artırıcı madde eklendiğini ifade eden Prof. Dr. Büke, `Bu sayede az miktar antijenle yeterli ve uzun süreli etkinlik, yani antikor oluşumu elde edilebilmektedir. Bu tür adjuvanları içeren grip aşılarından 40 milyon dozun uygulandığı 20 bin kişi aşı sonrasında izlenmiş, ciddi ve olumsuz bir durum saptanmamıştır.` dedi.
Adjuvan içeren aşıların uygulandığı kişilerde ilk üç günde, aşının yapıldığı yerde ağrı, yanma, kızarıklık, lokal ateş yüksekliği, karın ağrısı, kas ağrısı gibi sistemik belirtilerin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Büke, `Bu yakınmalar, birkaç günde düzelmektedir. Yine alüminyum fosfat içeren adjuvanlı aşılar, 50-60 yıldır mevsimsel grip aşılarında kullanılmaktadır.` açıklamasını yaptı.
Domuz gribi aşılarında bulunan diğer bir maddenin de çeşitli mikroorganizmaların üremesini engelleyen ve steril kalmasını sağlayan `tiomersal` olduğunu aktaran Büke, `Bu madde, halk arasında civa olarak bilinmektedir. Aşının içinde bulunan, etil formudur. Zararlı etki ise daha çok metil formuyla oluşmaktadır. Bu da başta kabuklu deniz ürünleri olmak üzere bazı besinlerle alınabilmektedir. Her bir doz aşının içinde bulunan miktar, haftalık tolere edilebilir miktarların 2 ile 20 kat altındadır.` ifadesini kullandı.
Domuz gribi aşısının, hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Avrupa Birliği ve ABD sağlık otoritereleri tarafından risk grubundakilere önerildiğini hatırlatan Çağrı Büke, şunları kaydetti: `İnaktive aşıyla aşılanması önerilen gruplar, sırasıyla sağlık personeli, gebeler, altı aydan itibaren altta herhangi bir kronik akciğer, kronik kalp, şeker, diğer kronik karaciğer ve böbrek, bağışıklık sistemi baskılayıcı hastalıklar ya da bağışıklık sistemini baskılayan tedavi (kanser ilaçları, kortikosteroid, radyoterapi) alan olgularla altta yatan herhangi bir hastalığı olmayan 15 yaşa kadar çocuklar ve yine sağlıklı 15 yaş ve üzerindeki olgulardır. Bunlardan 9 yaşa kadar kişiler ve bağışık yetmezliği olanlarda aşının, bir ay arayla iki doz yapılması gerekmektedir.`