PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 11 bin Kürt Türkiye'ye getirilecek!


NOYAN
11-01-2009, 16:17
11 bin Kürt Türkiye'ye getirilecek!
01 Kasım 2009 Pazar 11:23
11 bin Kürt'ün Türkiye'ye getirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Proje için Fak fuk fon kullanılacak!

Hükümet, Kürt açılımında yeni adımı Mahmur Kampı üzerinden yapacak. Kamptaki 11 bin mültecinin yüzde 70'inin kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu belirleyen İçişleri Bakanlığı, eve dönüş için gereken hukuki ve sosyal altyapı konusunda inceleme yapıyor.

Mültecilerin askerlik, evlenme ve vatandaşlık durumlarını mercek altına alan bakanlık, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak çalışıyor.

Geçen hafta AKP Siyaset Akademisi'ne katılan Beşir Atalay, basına kapalı bölümde, Mahmur ile ilgili gelişmelerin birkaç ay içinde tamamlanacağını açıklayarak, 'Mahmur'daki 11 bin insan çok berbat koşullarda yaşıyor, büyük kısmı terörist değil, ama orada terör üreten bir ortam var. Bu sorunu yakında çözeceğiz' dedi.

IRAK'LA ANLAŞMAYA VARILDI

Yapılan ilk incelemelere göre Mahmur'da 11 bin mülteci yaşıyor, bunların yüzde 90'ı TC vatandaşı. TC vatandaşı olmayan Kürt mültecilerin Irak'ta kalması, Irak hükümetince uygun bulundu. Geriye kalan mültecilerin evlilik, yaş, cinsiyet ve vatandaşlık statüsünü mercek altına alan İçişleri Bakanlığı, hukuki tabloya odaklandı.

MAHMUR İÇİN YOL HARİTASI

Mahmur'un sadece yüzde 30'unun 18-60 yaş arasındaki yetişkinlerden oluştuğunu saptayan bakanlık, kamptaki yaşamdan memnun olmayan mültecilerin kendilerine güvence verilmesi halinde Türkiye'ye dönmek istediklerini ortaya koydu. Buna göre izlenecek yol haritası şöyle:

- Türkiyeli mültecilerin Mahmur Kampı'nda doğan çocuklarına 'TC vatandaşlığı' statüsü verilecek.
- Kampta Iraklı kadınlarla evlenen erkeklerin çocukları da Türk nüfus kayıt sistemine geçirilecek.
- Irak vatandaşı olan kadınlar da Türk vatandaşı olabilecek.
- Askerlik çağındaki mültecilerin Türkiye'ye dönmesi halinde, apar topar askere alınmasını önleyecek hukuki güvence sağlanacak.

FAK-FUK FON'DAN DESTEK

- Türkiye'ye getirilecek TC vatandaşları, öncelikle ailelerinin yanına yerleştirilecek.
- Bu insanların yaşamını idame ettirmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu'ndan destek sağlanacak.
- Mültecilerin, iş ve sağlık güvencesine kavuşturulması da 'eve dönüş' stratejisinin temel unsurlarından biri olacak.
- Mahmur Kampı'nda doğan ve kaldıkları süre boyunca burada eğitim gören çocukların Türkiye'deki eğitim sistemine adapte olması için kademeli bir çalışma yürütülecek.
- Hazırlık sınıflarında Türkçe bilmeyen çocuklara öncelikle Türkçe öğretilecek.

İnternethaber (http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=213549)

NOYAN
11-01-2009, 16:31
"kim bunlar?" diye düşünen varsa, ana haberlerde sürekli gösterilen bir Kürt kampı var, işte orası. hani şu Türkçe bildikleri halde, Türkçe sorulara Kürtçe cevap veren insanların yaşadığı yer. kardeşlerimiz geliyo, onlara da bir karşılama merasimi hazırlamalı. karşılamada Türk bayrağı açmak, Türkçe pankart açmak, Türkçe şarkı söylemek gibi provakatif eylemler olmazsa iyi olur, kardeşlerimizi kırmayalım.