PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : BM'de Türk polisinin farkı farkediliyor!


kelebek35
10-21-2009, 09:16
BM Barışı Koruma Operasyonları Dairesi Polis Bölümü üst düzey yetkilisi Ata Yenigün, Türkiye'nin BM Barışı Koruma Operasyonlarının polis gücüne büyük katkılarda bulunduğunu söyledi.

Barışı Koruma Operasyonları Polis Bölümünde bütün misyonların atama ve destek şubesinden sorumlu müdür ve aynı zamanda da BM Polis Danışmanının özel yardımcısı olan Yenigün, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin BM barışı koruma operasyonlarına polis gücü gönderme açısından büyük katkılarını olduğunu belirten Yenigün ''Türkiye BM ülkeleri arasında polis gönderen ülkeler sıralamasında başta gelen ilk 15 ülke arasında'' dedi.
BM'nin Kosova'daki barışı koruma gücünün (UNMIK) sayısının azalmasından sonra Türk polis gücünün sayısının da 300'lerden 150-160'lara düştüğünü belirten Yenigün, bu personelin tamamının Türkiye'ye döndüğünü ve Türkiye'nin bu personeli başka BM misyonlarına yönlendirmeye çalıştığını ifade etti.
''Türkiye'nin BM'ye (Personelimi istediğiniz misyonlara atayabilirsiniz) diyen tek ülke'' olduğunu söyleyen Yenigün, Türkiye'nin BM misyonlarındaki polis gücünün ''iyi yetişmiş, iyi İngilizce bilen, iyi eğitim almış ve iyi donanımlı'' olduğunu ve bu açıdan Türkiye'nin bu yetişmiş personelini BM'nin istediği yerde kullanmasına izin verdiğini belirtti.
Türk polisinin BM'nin dokuz barışı koruma misyonunda görev yaptığını belirten Yenigün, bunların başında Kosova, Doğu Timor, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Sudan, Liberya ve yakın zamanlara kadar Afganistan'ın geldiğini, Türkiye'nin bu misyonlara büyük katkılarda bulunduğunu anlattı.
-BM-INTERPOL ANLAŞMASI-
Yenigün, BM Barışı Koruma Operasyonları Dairesi Polis Bölümü olarak çatışma ve savaş bölgelerinde görev yapan ulusal polisin eğitimi, yetiştirilmesi ve güvenlik kurumlarının reforme edilmesi konusunda çalıştıklarını anlattı.
Ata Yenigün, BM Barışı Koruma Operasyonları Dairesinin bu kapsamda Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ile geçen hafta Singapur'da bir anlaşma imzaladığını ve BM ile INTERPOL'un bu çerçevede BM polisinin görev yaptıkları ülkelerde işbirliği yapacaklarını söyledi.
''Yerel polisin eğitimi, bu ülkelerde INTERPOL ofislerinin açılması ve daha pekçok konuda BM polisi ve INTERPOL polisi işbirliği yapacaklardır'' diye konuşan Yenigün, gerekirse iki kurum arasında personel değişiminin de yapılacağını ifade etti.
-''BM KADIN POLİS SAYISI ARTMALI''-
BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları gereğince, BM kadın polislerinin oranının yüzde 50'lere çıkarılmasının hedeflendiğinin altını çizen Yenigün, BM'nin kadın polislerinin çatışma bölgelerinde son derece önemli rol oynadıklarını söyledi. BM kadın polis oranının son yıllarda yüzde 2'lerden yüzde 8'lere çıktığını anlatan Yenigün, kısa dönemli hedefin bu oranı yüzde 20'lere çıkartmak olduğunu belirtti.
Yenigün şunları söyledi:
''Görev yaptığımız alanlarda çocuklar ve kadınlar çok kötü durumlara maruz kalmışlardır ve kadın polis memurlarına çok daha fazla güven duyuyorlar, içlerini açabiliyorlar, böylece BM daha rahat iş yapabiliyor, dolayısıyla BM kadın polislerinin çatışma sonrası ülkelerde oynadıkları rol bizim için çok önemli.''
Ata Yenigün dünyada çok az sayıdaki ülkede, kadın polis oranının yüzde 50'lere bulduğunu da sözlerine ekledi.
BM verilerine göre dünyanın çeşitli bölgelerinde toplam 17 BM Misyonunda 100'den fazla ülkeden gelen 12 bin civarında erkek ve kadın polis görev yapıyor. Bu sayının 10 yıl önce 2400 civarında olduğu belirtiliyor.

(aa)