PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TFF'nin Ankaraspor ile ilgili nihai kararı


Melancholy
10-07-2009, 17:26
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/101620090910081019559.jpg


Futbol Federasyonu, Ankaraspor'un bir alt lige düşürülmesine karar verdi. Ankaraspor'un oynadığı ve oynayacağı maçların tamamı 3-0 mağlup kabul edildi. Ankarasporlu futbolculara transfer için 15 gün süre tanındı.

Futbol Federasyonu, Ankaraspor'un bir alt lige düşürülmesine karar verdi. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Turkcell Süper Lig'den düşürülen Ankaraspor'un, bu sezon Turkcell Süper Lig maçlarında müsabakalara iştirak etmemesine, gelecek sezon Bank Asya 1. Lig'de yer almasına, Ankaraspor'un bu sezon yaptığı ilk 4 maçta, daha sonra oynanmayan, bu sezon sonuna dek olan diğer bütün maçlarda 3-0 hükmen yenik, rakiplerinin de 3-0 hükmen galip sayılmasına karar verdi. Ankarasporlu futbolculara transfer için 15 gün süre tanındı. Başkent ekibi, Türkiye Kupası karşılaşmalarına çıkabilecek.

Federasyon yönetim kurulu, Tahkim Kurulu'nun, Turkcell Süper Lig ekiplerinden Ankaraspor'un bir alt lige düşürülmesi yönündeki Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) kararını dün akşam onamasının ardından, bu sabah İstanbul'daki merkez binasında toplandı.

Yönetim kurulu toplantısının ardından federasyon başkan vekili Lutfi Arıboğan ile federasyonun hukuktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, İstinye'deki merkez binada düzenlenen basın toplantısında alınan kararları açıkladılar.

Arıboğan, yönetim kurulunun, Turkcell Süper Lig'den düşürülen Ankaraspor'un, bu sezon Turkcell Süper Lig'de müsabakalara iştirak etmemesine, gelecek sezon Bank Asya 1. Lig'de yer almasına, Ankaraspor'un bu sezon yaptığı ilk 4 maçta ve daha sonra oynanmayan, bu sezon sonuna dek olan diğer bütün maçlarda 3-0 hükmen yenik, rakiplerinin de 3-0 hükmen galip sayılmasına karar verdiğini açıkladı.

EGEMENOĞLU: BİR KURAL İHLAL EDİLİRSE CEZA ALIR, SÜRE VERİLMEZ


Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Turkcell Süper Lig'den düşürülen Ankaraspor'un, bu sezon Turkcell Süper Lig'de müsabakalara iştirak etmemesine, gelecek sezon Bank Asya 1. Lig'de yer almasına karar verdi.


Federasyon yönetim kurulu, Tahkim Kurulu'nun, Turkcell Süper Lig ekiplerinden Ankaraspor'un bir alt lige düşürülmesi yönündeki Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) kararını dün akşam onamasının ardından, bu sabah İstanbul'daki merkez binasında toplandı.

Yönetim kurulu toplantısının ardından federasyon başkan vekili Lutfi Arıboğan ile federasyonun hukuktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, İstinye'deki merkez binada düzenlenen basın toplantısında alınan kararları açıkladılar.

Kararların açıklanmasının ardından Arıboğan ve Egemenoğlu, soruları yanıtladılar.

Egemenoğlu, daha önce alınan kararlarla ilgili kamuoyunda yapılan eleştirilere açıklık getirerek, şöyle konuştu.

''Bu olayla birlikte, sportif dürüstlüğün sağlanması, aynı gücün aynı ligde iki takımı aynı anda yönetememesi kavramı bu olayla Türk futbolunun gündemine düştü. Ancak bu kural sadece bizim kuralımız değil. Bu UEFA ve FIFA'nın kuralları. FIFA'nın 18. maddesinde çok net kurallar var, UEFA'da hükemler var. Bu şekilde bir oluşumun, sportif rekabette sorun teşkil edileceği CAS'ta daha önce karara bağlandı. 5 profesör bunu konuştu. 'O takımı yöneten yöneticilerin rekabete gölge düşecek hareket yapmalarından daha çok, mücadele eden diğer takım taraftarların, bu mücadelenin tarafsızlığına ya da dürüstlüğüne gölge düşeceği, kanaatine varmaları bile korunması gereken etik bir kuraldır' fikrine varıldı.''

Ankaraspor yöneticilerine verilen sürenin az olduğu konusundaki eleştirileri de Egemenoğlu, şöyle yanıtladı:

''Bu konudaki talimat 2009 Haziran ayında çıktı. Yasaklar ortaya konuldu. Bir yasak ihlal edilirse ceza alır, süre verilmez. Bunun özünde süre yok. Benzer bir durum olan, AEK ve Slavia Prag olayında alınan kararlar var. CAS'taki kararda bir süreden bahsediliyor. Ama orada, 'şu anda kulüplerin mevcut yapılarında bu durum var, bir süre verilmeli', deniyordu. Ama o zaman kural yoktu. Şu anda bu kural var. Bu olayda kaos olmaması için yine de bir süre verildi. Bize göre 3 gün yeterli. 30 Ağustos günü gerçekleşen olay, bir başkan ve yeni yönetici seçilmesidir. Ankaraspor'un yeni başkanı ve yöneticileri bir sayfaya 'istifa ediyorum' deyip, imzalayarak ve hisseleri devrederek gerekli işlemleri yapabilirdi. Bunun için de 3 gün değil kısa bir süre bile yeterlidir.''

Egemenoğlu, neden Ankaragücü'nün değil de Ankaraspor'un küme düşürüldüğüyle ilgili olarak da, ''Burada da UEFA'nın tercihine göre hareket edilmiştir. Bir yanda tarihi bir kulüp varken, diğer anlamda tarihi anlamda (B) kategorisinde bir takım var. UEFA, o ligde tarihi daha fazla olan takımın ligde kalmasına karar verdi. Bu nedenle Ankaraspor küme düşürüldü'' diye konuştu.

Ankaraspor'un bu sezon oynandığı maçlarda hükmen mağlup sayılmasıyla ilgili, talimatların ''Hükmen mağlubiyetler'' bölümünde madde olmadığı yolunda bir soru üzerine de Yunus Egemenoğlu, talimatlara aykırı suçun ortada olduğunu belirterek, ''TFF, Türk futbolu ile ilgili her türlü konuyu düzenleme yetkisini yasayla almıştır. Burada açıkça aykırılık belirlenmiş, müeyyide belirlenmiş. Boşluk olduğunda, bu karar Türkiye Futbol Federasyonu'ndadır'' dedi.

Egemenoğlu, Futbol Federasyonu yönetim kurulu üyelerinin eski kulüp yöneticileri olmasında da bir sakınca olmadığını belirtirken, talimatlarda seçilme halinde kulüp yöneticiliğinden istifa etme zorunluluğu bulunduğunu, şu anda da kulüp yöneticisi bir TFF Yönetim Kurulu üyesinin bulunmadığını vurguladı.

-DAHA ÖNCEKİ ÖRNEKLER-

Yunus Egemenoğlu, daha önceki OFTAŞ Spor ve Gençlerbirliği ile Kayseri Erciyespor-Kayserispor örnekleriyle ilgili açıklamalarda da bulundu.

OFTAŞ Spor'un 2007 yılında lige çıkmasının hemen ardından Altay'ın TFF'ye başvurarak itirazda bulunduğunu hatırlatan Egemenoğlu, ''O tarihteki federasyon yönetim kurulu bu başvuruyu reddediyor. Tahkim Kurulu da reddetti. Ayrıca bu konudaki talimat da 2009 Haziran ayında çıktı. Tesadüf eseri de OFTAŞ Spor (Hacettepe) talimat çıkmadan önce küme düştü. Şu anda aynı ligde yer almıyorlar. Bu nedenle sıkıntı yok'' dedi.

Egemenoğlu, Kayserispor ile Kayseri Erciyesspor arasında yaşananların ise bugünkü durumla ilgisinin bulunmadığını, orada isim değişikliğinin söz konusu olduğunu, ancak yeni talimatla isim değişikliklerinin de yasaklandığını ve zorlaştırıldığını anlattı.

İki kulübün bu sezon Türkiye Kupası'nda karşılaşabileceğini ancak aynı gruplarda yer almalarının önleneceğini kaydeden Egemenoğlu, iki takımın finalde karşılaşma olanaklarının ise birbirleriyle rekabet edecekleri için sorun teşkil etmeyeceğini savundu.

Yönetimde düzelme olmaması halinde, gelecek sezon Bank Asya 1. Lig'de yer alacak olan Ankaraspor'un o sezonun sonunda hak etmesi halinde bile Turcell Süper Lig'e çıkarılmayacağını anlatan Egemenoğlu, Ankaragücü'nün düşmesi halinde de iki kulübün aynı ligde oynatılmayacağını kaydetti.

Kendilerinin talimatlardaki kuralları uyguladığını vurgulayan Yunus Egemonoğlu, bunun için eleştirilmelerinin ise hukuk adına acı olduğunu söyledi.

Egemenoğlu, Ankaraspor'un Uluslararası Spor Mahkemesi (CAS)'a gidebileceğini vurgularken, ''Ancak bu bizim iç meselemizdir. CAS buna bakar mı bilmem. CAS genelde yabancı oyuncu ve teknik direktörlerin sorunlarıyla ilgili konuları görüşür. Bunun daha önce örnekleri de var'' şeklinde konuştu.

Ankarasporlu futboluculara transfer dönemi açılacağını hatırlatan Egemenoğlu, yabancı kontenjanı olarak şu anda ligdeki 8 takımda 15 kişilik boşluk olduğunu söyledi.

-ARIBOĞAN: ''EVRENSEL HUKUK VE KURALLARINI UYGULUYORUZ''-

Başkanvekili Lütfi Arıboğan kendilerinin evrensel hukuk ve kurallarını uyguladıklarını ve inandıkları şeyleri yaptıklarını ifade etti.

Bir gücün birden fazla kulübü kontrol etmemesi gerektiğini kaydeden Arıboğan, ''TFF yönetimi, kanunumuz, statümüz ve talimatlarımız çerçevesinde, evrensel hukuk ve kurallarını uygulamaktadır. İnandığımız şeyleri yapıyoruz. Adil yarışma prensibimizden taviz vermemiz mümkün değildir'' dedi.

Melih Gökçek'in değerli bir belediye başkanı olduğunun altını çizen Lütfi Arıboğan, ''Kendisi, kurallar çerçevesinde futbolun içinde olduğu taktirde başımızın üstünde yeri vardır. Birden fazla kulübü kontrol etmemesi gerekir'' ifadesini kullandı.

Arıboğan, ''Bu konuda ceza alan kişi veya kulüp uyarıldı mı?'' şeklindeki bir soru üzerine ''Bu olayı yapmak isteyenler tarafından sözlü olarak yapılan başvurulara sakıncaları anlatıldı, yani biliniyordu'' yanıtını verdi.

Kararın siyasi olduğu iddiasına katılmadığını belirten Arıboğan, ''Biz futbol yöneticileriyiz, karar siyasi değildir. Futbol hayatın içindedir ama bu karar siyasi değildir'' ifadesini kullandı.

FUTBOL FEDERASYONU YÖNETİM KURULU, BANK ASYA 1. LİG'E DÜŞÜRÜLEN ANKARASPOR HAKKINDA ALDIĞI KARARLARI AÇIKLADI

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Turkcell Süper Lig'den Bank Asya 1. Lig'e düşürülen Ankaraspor hakkında aldığı kararları açıkladı.

Federasyon yönetim kurulu, Tahkim Kurulu'nun, Ankaraspor'un bir alt lige düşürülmesi yönündeki Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) kararını dün akşam onamasının ardından, bu sabah İstanbul'daki merkez binasında toplandı.

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, toplantıda, Tahkim Kurulu'nun 06.10.2009 tarihli kararları uyarınca bu cezası kesinleşen Ankaraspor'un mevcut ve gelecekteki durumu hakkında kararlar aldı.

-KARARLAR-

Başkan vekili Lutfi Arıboğan ile yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu'nun kamuoyu ile paylaştığı Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararları şöyle:

-Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun 15.09.2009 tarihli kararı uyarınca bir alt lige düşürülen ve Tahkim Kurulu'nun 06.10.2009 tarihli kararları uyarınca bu cezası kesinleşen Ankaraspor'un 2009-2010 sezonunda Turkcell Süper Lig müsabakalarına iştirak etmemesine, 2010-2011 sezonundan itibaren Bank Asya 1. Lig'de yer almasına,

-Ankaraspor'un 2009-2010 sezonunda Turkcell Süper Lig'de 08.08.2009 tarihinde oynadığı Antalyaspor-Ankaraspor (0-1), 16.08.2009 tarihinde oynadığı Ankaraspor-Gençlerbirliği (1-1), 23.08.2009 tarihinde oynadığı Gaziantepspor-Ankaraspor (1-1) ve 31.08.2009 tarihinde oynadığı Ankaraspor-Galatasaray (0-2) müsabakalarının, 3-0 Ankaraspor'un hükmen mağlup, rakiplerinin ise 3-0 hükmen galip sayılarak tesciline, bu müsabakalarda atılan gollerin gol krallığı sıralamasında dikkate alınmasına, bu müsabakalarda futbolcuların gördükleri sarı ve kırmızı kartların, disiplin ihlalleri ile alınan cezaların geçerli sayılmasına,

-Ankaraspor'un, 5. haftada Kayserispor'la, 6. haftada Denizlispor'la, 7. hafta Beşiktaş'la, 8. haftada Kasımpaşa ile oynanmayan müsabakalarda ve Turkcell Süper Lig fikstürü uyarınca 07.10.2009 tarihinden sonra oynanması planlanan müsabakalarda 3-0 hükmen mağlup, rakiplerinin ise 3-0 hükmen galip sayılmasına, Ankaraspor'un 06.09.2009 tarihli yönetim kurulu kararı uyarınca oynanmayan 5. hafta müsabakasının, rakip takım mensuplarının müsabaka sayısı ile belirtilen cezalarının infazı hesabında geçerli sayılmasına, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun 15.09.2009 tarihli kararı sonrasında oynanmayan 6., 7. ve 8. hafta müsabakaları ile 07.10.2009 tarihinden sonra oynanması planlanan müsabakalarının, rakip takım mensuplarının müsabaka sayısı ile belirtilen cezalarının infazı hesabında dikkate alınmamasına,

-2009-2010 sezonunda Turkcell Süper Lig'den Ankaraspor'dan başka 2 takımın daha Bank Asya 1. Lig'e düşmesine,

-2009-2010 sezonunda Bank Asya 1. Lig'den 3 takımın Turkcell Süper Lig'e çıkmasına,

-Ankaraspor futbolcuları için, 07/10/2009 saat 00:00 ile 22/10/2009 saat 23:59 tarihleri arasında, FIFA'ya bildirim yapılarak özel transfer ve tescil dönemi açılmasına, bu süre içinde Ankaraspor futbolcularının, Ankaraspor'un yazılı muvafakatının alınması koşulu ile transfer yapabilmelerine,

-Ankaraspor'un sözleşmesi devam eden ve TFF Yönetim Kurulu tarafından açılacak özel transfer döneminde, 2009-2010 sezonu transfer dönemlerinde Ankaraspor'dan ayrılmayan yabancı futbolcu ve teknik adamlarının TFF 1. Lig Statüsü madde 2/1 gereği sözleşmelerinin sonuna kadar Ankaraspor'a bağlı olarak kalabilmelerine,

-Ankaraspor'un, Futbol Kulüpleri Tescil Talimatı'nın 17. maddesinin 3. fıkrası hükmüne uygun olarak, 2009-2010 sezonunda Türkiye Kupası'na katılmasına,

-Ankaraspor'un 2009-2010 Turkcell Fair-Play Ligi'nden çıkartılmasına,

-Ankaraspor'a, naklen yayın gelirleri ve isim sponsorluğu ile ilgili olarak ''dayanışma payı'' ve ''isim hakkı'' adı altında ödenen bedellerin kulübün 2009-2010 sezonunda Turkcell Süper Lig'de oynaması gereken 34 müsabakadan; oynadığı 4 müsabakaya isabet eden kısmının mahsubu ile yapılan fazla ödemelerin kulüp tarafından TFF'ye iade edilmesine,

-Ankaraspor'a 2009-2010 sezonunda Turkcell Süper Lig'de oynadığı 4 müsabakadaki ''performans primi'' adı altında herhangi bir ödeme yapılmamasına,

-TFF Yönetim Kurulu'nun 03.09.2008 tarihinde aldığı kararda belirlenen naklen yayın geliri dağıtım kriterlerinin aynen uygulanmasına karar verilmiştir.

İTALYA'DAN JUVENTUS İLE PORTEKİZ'DEN BOAVISTA TAKIMLARI, KARIŞTIKLARI ŞİKE SKANDALLARI NEDENİYLE BİR ALT LİGE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu'nun Ankaraspor'u ligden düşürme kararının gerekçesiyle aynı olmasa da İtalya'dan Juventus ile Portekiz'den Boavista takımları, karıştıkları şike skandalları nedeniyle bir alt lige düşürülmüştü.

JUVENTUS

''Calciopoli'' olarak da adlandırılan ''2006 Serie A Skandalı'', Juventus takımının bir alt lige düşürülmesine yol açmıştı. İlk kez 2006 Mayıs'ında patlak veren skandalda, 2005-2006 sezonu lig şampiyonu Juventus ile AC Milan, Fiorentina, Lazio ve Reggina takımlarının, maç skorları üzerinde oynama yapan bir organizasyonun içerisinde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

İki ay süren duruşmalar sonucunda, son iki sezonki şampiyonluğu elinden alınan Juventus, Serie B'ye düşürülmüş, 2006-2007 sezonu Avrupa Şampiyonlar Ligi'nden çıkarılmış ve 3 iç saha maçını, seyircisiz oynama cezasına çarptırılmıştı.

Serie B'ye düşürülmesine karar verilen Fiorentina ise temyiz başvurusu sonrasında bu cezadan kurtulmuştu. Fiorentina da AC Milan, Reggina ve Lazio gibi puan silme cezası almıştı.

PORTEKİZ

İtalya'dakiyle benzer bir şekilde, şike skandalına karışan Portekiz takımı Boavista da 2008 yılında Portekiz İkinci Futbol Ligi'ne düşürülmüştü.

2003-2004 sezonundaki maçlarda şike yapıldığının ortaya çıktığı, ''Altın Düdük'' adıyla anılan skandal kapsamında, Boavista'nın da bir sonraki sezonda Liga Vitalis'te mücadele etmesine ve 180 bin avro para cezası almasına karar verilmiş, kulüp başkanı Joao Loureiro'ya ise para cezasının yanı sıra, 4 yıl men cezası getirilmişti.

Skandala karışan ve 6 puanı silinen lig şampiyonu Porto ise 150 bin avro para cezasına çarptırılmıştı. Porto Kulübü Başkanı Pinto da Costa da 2 yıl men cezasının yanı sıra para cezası da almıştı.

Haber 7

NOYAN
10-07-2009, 18:11
Melih Gökçek'in değerli bir belediye başkanı olduğunun altını çizen Lütfi Arıboğan, ''Kendisi, kurallar çerçevesinde futbolun içinde olduğu taktirde başımızın üstünde yeri vardır. Birden fazla kulübü kontrol etmemesi gerekir'' ifadesini kullandı.

aynen öyle.