PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşte yeni sınav sistemi (öss)


ALONE53
10-01-2009, 22:55
İşte yeni sınav sistemi

"Eğitim Koçu" Burak Görentaş, yeni sistemin püf noktalarını yazdı...

Bilindiği gibi Temmuz ayının son haftası ÖSYM başkanı Ünal YARIMAĞAN yeni sınav sistemini açıkladı. Şimdi bu sistem nasıl bir şey ve neler getiriyor bir bakalım.

Öncelikle sınav artık birkaç oturumdan oluşacak.

İlk oturum Nisan ayının ikinci haftası yapılacak olan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı)

Bu sınav geçen senelerdeki birinci aşamanın karşılığı olacak ve geçen senelerde olduğu gibi açıköğretim, önlisans ve bazı lisans programlarına buradan öğrenci alınacak. Ve yine geçen yıllarda olduğu gibi meslek lisesi öğrencileri YGS puanı ile kendi alanlarındaki 4 yıllık bölümlere girebilecekler(tabiki ek puan alarak).

Aynı zamanda bu sınav bundan sonraki sınav olan LYS için baraj niteliğinde olacak.

Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 bölüm ve her biri 40 soru olmak üzere toplam 160 sorudan oluşacak. Bu sınavın süresi 160 dk olacak. Daha fazla detaya inmiyorum. Arzu edenler detaylara www.osym.gov.tr adresinden ulaşabilirler. Ben daha çok bu sistemin neler getirdiğinden bahsetmek istiyorum. Bu sınav tam 6 puan türünden oluşacak. Bu 6 puan türü önemli çünkü istediğiniz bölüme göre derslerin ağırlıkları farklılık gösteriyor. Aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz.


Testlerin ağırlıkları
Puan Türü Türkçe T. Matematik Sosyal Fen Program Örnekleri Eski Puan Karşılığı
YGS-1 20 40 10 30 Bilgisayar prog., makine, optisyenlik… SAY-1
YGS-2 20 30 10 40 Otopsi yardımc., kağıt teknolojisi, diyaliz, eczane hizmetleri… SAY-1
YGS-3 40 20 30 10 Adalet, grafik ve reklamcılık, yerel yönetimler… SÖZ-1
YGS-4 30 20 40 10 Turizm animasyonu, çocuk gelişimi, aşçılık… SÖZ-1
YGS-5 37 33 20 10 Emlak ve emlak yönetimi, grafik tasarımı, hava lojistiği… EA-1
YGS-6 33 37 10 20 Tıbbi ve aromatik bitkiler, su ürünleri, dış ticaret… EA-1

Görüldüğü gibi istediğiniz bölüme gitmek için alanınızdaki derslere iyi çalışmanız gerek. Ayrıca geçen yıllara göre soru sayısı arttığından dolayı konularla ilgili detaylı sorular gelebilir. Bunun için konulara tam manası ile hakim olmanız gerek.

Burada belkide üzerinde durulması gereken konu meslek lisesi öğrencileri. Yeni puanlama sistemi ile geçen yıllardaki katsayı sıkıntısı ortadan kalkıyor. Şayet isterlerse YGS ile kendi alanlarındaki bölümlere ek puan alarak gidebilecekler. Ya da diğer sınava girip istediği herhangi bir bölüme gidebilecekler. Yani artık çok şanslılar. Bundan sonra da meslek liseleri cazibe merkezi olacak diye tahmin ediyorum. Hatta geçmiş yıllarda mezun olmuş olan meslek lisesi öğrencileri hayallerindeki bölümü okumak için bir daha sınava girebilirler.

Evet anlaşılacağı gibi ilk oturumda soru sayısı ve puanlama değişti. Meslek liseleri avantajlı hale geldi. Asıl değişiklik ikinci aşamada yapıldı. Onu da diğer yazıya bırakıyorum. Şimdilik hoşçakalın.

Burak GÖRENTAŞ
burakgorentas@gmail.com

http://www.sonforum.org/newthread.php?do=newthread&f=161