PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sigara bandı ve kan vermek orucu bozar mı ?


Melancholy
08-26-2009, 01:55
http://www.moralhaber.net/resimler/haberler/67304.jpg





Sigara bandı orucu bozar mı? Benim ülserim ve migrenim var. Oruç tutamıyorum. Ne yapabilirim? Kan vermek oruca zarar verir mi? Teravih namazını en az kaç rekât kılmalı?


Mehmet PAKSU'nun yazısı

Sigara bandı orucu bozar mı?

Sayın Paksu, bir sigara tiryakisi olarak sigara bandı kullanırsam orucuma bir zarar verir mi? (Rumuz: Denizci)
Bu bant cilde yapıştırıldığı için orucu bozmaz. Çünkü nikotin bezlerinin vücudun içiyle bir alakası yoktur. Sağlam deriye konan yakı, krem, ilaç, gıda ve deva emilip içeriye nüfuz etse de oruç bozulmuş olmaz. Diğer yandan nikotin bandının gıda ve susuzluk giderme özelliği taşımaması, beslenme amaçlı olmaması nedeniyle oruca bir zarar vermez.

43 kiloyum, oruç tutamıyorum
Benim ülserim ve migrenim var. Oruç tutamıyorum. Ayrıca 43 kiloyum. Ne yapabilirim? (Rumuz: Gülay)

Sizin gibi hem kilo bakamından zayıf hem de ülser ve migren gibi hastalıkları olanların oruç tutmaları farz değildir. Ne kadar sağlığınıza kavuşur, normal kilonuza gelirseniz o zaman oruç tutarsınız. Kur'ân size oruç tutmayı mecbur tutmuyor. Ve "Allah sizin için kolaylık diler, zorluk dilemez" diyerek İslam'ın bir kolaylık dini olduğunu bildiriyor.
Şayet doktorunuz, "Bu hastalıklar sizin hayat boyu arkadaşınızdır" derse, bu durumda gelir seviyeniz yeterli düzeydeyse bir fakirin günlük gıda ihtiyacını karşılayacak miktarda bir "fidye" verirsiniz. Rabbim acil şifalar nasip etsin.

Kan vermek oruca zarar verir mi?
Mehmet Bey, hastanelerde incelenmek için verilen kan orucu bozar mı? (Rumuz: Nur)

Peygamberimiz bir hadislerinde üç şeyin orucu bozmayacağını ifade ediyor:
Birisi hacamat olmak, bugünkü ifadesiyle kan aldırmak, diğer ikisi de kusmak ve ihtilam olmaktır.
Ama kan almak, kan vermek gibi değildir. Kan almak orucu bozar. Çünkü vücudun dışından vücuda besleyici bir madde girmiş oluyor. Diğer yandan zaten kan verilen kimse hasta olduğundan oruç tutması da gerekmiyor.

Teravih namazını en az kaç rekât kılmalı?
Teravih namazı gayr-i müekked sünnet midir? En az kaç rekât kılınabilir? Gayr-i müekkedle müekked sünnetin farkı nedir? (Rumuz: Takva)

Teravih namazı müekked sünnettir. 20 rekâttır. Zamanı ve sağılığı müsait olanlar tam olarak kılar. Fakat 20 rekât kılma imkânı olmayanlar istedikleri kadar kılabilirler. Mesela en az 8 rekât kılmaya çalışırlar.
Teravih namazı hakkında Peygamberimiz şu müjdeyi vermiştir:
"Kim inanarak, ihlâsla hareket edip sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutar, gecesinde de uyanık kalır, teravih namazı kılıp Kur'ân okursa annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olur."
Müekked, kuvvetli olan sünnet demektir. Peygam­berimiz devamlı olarak yerine getirdiği ve hayatında çok az terk ettiği ibadetlerdir.
Gayr-i müekked sünnet ise, kuvvetli olmayan sünnet demektir. Peygamberimiz'in yaptığı, bazen de terk ettiği sünnetleridir. Bu sünnete müstehab ve mendup da denir. İkindi namazının sünneti gibi...


BUGÜN

kont
08-27-2009, 01:35
teşekkürler, öğrenmiş olduk :)