PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kalp-damar sağlığı için "ruşeymli ekmek"


Hasret
07-10-2009, 14:34
Kalp-damar sağlığı için "ruşeymli ekmek"
ANKARA (A.A) - Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, buğday tanesinin filizlendiği ve genetik kodların saklandığı bölge olan "ruşeym"in, kalp-damar sağlığını, sinir ve sindirim sistemini koruduğunu ve kilo kontrolüne yardımcı olarak kolesterolü düşürdüğünü bildirdi.

Halk Ekmek Fabrikası'nın ürün yelpazesine yeni eklediği "Ruşeymli Ekmeğin" uzun AR-GE çalışmaları neticesinde ortaya çıkarıldığını anlatan İlkbahar, "ruşeym"in, buğday tanesinin en az yüzde 2'sini oluşturan embriyonik vasıflı bir madde olduğunu ve buğday tanesinin filizlendiği bölgeden oluştuğu bilgisiyle şöyle dedi:

"Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte burasıdır. Gıda değeri çok yüksek olan bu madde, bir bakıma
buğdayın özü ve en değerli kısmıdır. Ancak ne yazık ki un fabrikaları üretim esnasında bu tabakayı undan ayırarak hayvan yemi olarak kullanmaktadırlar. Bunun
nedeni, unla birlikte öğütülen ruşeymin, en fazla 2-3 gün sonra acılaşarak unun tadını bozmasıdır. Yani ruşeymli un hemen kullanılmak zorundadır."

İlkbahar, "vitamin ve mineral açısından da oldukça zengin" diye tanımladığı ruşeymli ekmeğin kas gelişimine ve büyümeye yardımcı olması açısından çocuklar tarafından da yenmesi gerektiğine işaret etti. "Hastalıklara karşı direnci artırarak, sağlıklı saçlara, cilde ve gözlere sahip olmaya katkı sağlıyor" dediği "ruşeym" ile daha sağlıklı, hijyenik ve ekonomik bir ekmek üretmeyi başardıklarını bildirdi. Ruşeymli ekmeğin içinde buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, hamur mayası, tuz ve Türk Gıda kodeksinin kullanımına izin verdiği katkı maddesinin yer aldığını anlatan İlkbahar, tanıtım afişlerinden sonra sadece bir gün içinde 50 bin ruşeymli ekmek siparişi aldıklarını söyledi.

Tüm büfelerde bu haftadan itibaren satışa sunmaya başladıkları ruşeymli ekmek ile Ankaralıların sofrasında kalıcı bir yer bulmayı hedeflediklerini ifade eden İlkbahar, "Taleplerin bu şekilde devam etmesi durumunda ruşeymli ekmek üretim miktarımızın günlük 500 bini geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi.