PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk kadınlarının özel gün algısı değişti


Hasret
06-18-2009, 16:13
Türkiye'de kadınların, eskiden mahcubiyet ve çekince nedeni olan özel günlerine dair algılayışlarının olumlu yönde değiştiği bildirildi.

Hijyenik ped markası Orkid'in, kadınların hayatlarını kolaylaştırmak ve onlara ışık tutabilmek için yaptığı ''Özel Günler Araştırması''nın sonuçları, Beşiktaş Ortaköy'de düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.
Basın toplantısında konuşan Orkid Dış İlişkiler Müdürü Elif Ekemen, araştırmanın, Türkiye, Polonya, Rusya ve Mısır'da 12-25 yaş arası kesimle görüşülerek yapıldığını söyledi.
Ekemen, Türkiye'de 22-25 yaş arası kadınların yüzde 80'inden fazlasının en önemli kaygılarının sağlık ile ilgili olduğunu belirtti.
Genç kızların daha çok piyangodan para çıkmasını istediklerini, yeni kıyafetler almayı sevdikleri ve pop yıldızlarından etkilendiklerini anlatan Ekemen, yaşça daha olgun olanların ise yerleşik bir hayatları olmasını, paralarını evlerini yenilemek gibi şeyler için harcamayı tercih ettiklerini kaydetti.
Ekemen, ''Özel Günler Araştırması'nın sonuçlarına göre Türkiye'de kadınların regl dönemleri ile algılayışında yıllar içinde olumlu yönde değişiklikler gözlendiğini ortaya koyduğunu vurguladı.
1970'li yıllarda, özel günler hakkında konuşmak büyük bir çekince ve mahcubiyet nedeni iken artık bu konunun kadınların gizlediği sır olmaktan çıktığını ifade eden Ekemen, araştırmanın Türkiye'de kadınların yüzde 77'sinin regl konusunda açıkça konuşabildiğini gösterdiğini belirtti.

-ÜLKELER ARASI KARŞILAŞTIRMA-

Araştırma verilerine göre, diğer ülkelere göre adet dönemlerinde ''en duyarlı ve talepkar'' olanların Türkiye'deki genç kadınlar olduğuna dikkati çeken Ekemen, bu dönemde duygusal dalgalanmaları açısından hoş görülmeyi, ilgi ve şefkat gösterilmesini beklediklerini kaydetti.
Polonya'da kadınların bu dönemi hayatlarının normal bir parçası gibi algılayıp olağan yaşayışlarına devam ettiklerini ifade eden Ekemen, Rusya'da ise kadınların regl dönemini dişiliğin bir parçası olarak gördüklerini anlattı.
Ekemen, Mısırlı kadınların da regl dönemini mahrem yaşayanlardan olduklarını, etrafındaki insanlara bu dönemden bahsetmediklerini ve içe kapanık geçirdiklerini bildirdi.
Ekemen, kadın olmanın en olumlu yanı sorusuna birinci sırada Türkiye ve Mısır'da zeka, Polonya ve Rusya'da ise doğurma cevabının verildiğini belirtti.