PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yağmur Ormanı: Surinam


Hasret
06-17-2009, 20:50
http://www.gezikolik.com/Images/UserPosted/Publish/2cc865af-e00c-41fc-9f2f-5f146bb1f975.jpg

Surinam'ın yağmur ormanları tembel hayvanın (Bradypus tridactylus) yuvası. Son derece ağır hareket eden bu gizemli memeliyi bulmak oldukça zor, çünkü postu sayesinde kendini çok iyi kamufle ediyor.

Kapok ya da ipek pamukağacı (Ceiba pentandra), 50 metreye varabilen boyuyla yağmur ormanının en ihtişamlı üyelerinden. Pamuğu andıran tohumları rüzgâr sayesinde uzak mesafelere yayılıyor. Düzgün gövdesinden kano, tohumu saran pamuksu liflerdense yastık yapılıyor. Dalları arasında sayısız canlının yaşadığı kapok ağacı, Mayalar tarafından kutsal sayılıyordu.

Dünyadaki 6 binden fazla kurbağa türünün çoğu tropik bölgelerde yaşıyor. Ama küresel ısınma, ormanların yok olması ve bir deri mantarı yüzünden yüzde 40'ının soyu tehlikede. Surinam boynuzlu kurbağası (Ceratophyrs cornuta), geniş ağzıyla ufak fareleri bile yutabiliyor. Sadece 2005 yılında Surinam'da 24 yeni kurbağa türü keşfedildi.

gutiler (Dasyprocta leporina) Güney Amerika yağmur ormanlarına has bir kemirgen. Yırtıcı hayvanlarca avlandıklarından çekingen olan agutiler, ürktüklerinde arka kısımlarındaki kılları dikerek daha büyük gözüküyor. Ağırlığı 3 ile 6 kilo arasında değişen bu hayvanlar orman zeminindeki bitki, meyve ve tohumlarla besleniyor -.

Beyaz yüzlü saki maymunu (Pithecia pithecia), Surinam'daki sekiz maymun türünden biri. Yağmur ormanının alt kesimlerinde yaşayan bu tür meyve, böcek ve tohumlarla besleniyor.

Surinam'ın bakir bölgelerine yol yok, ulaşım nehirlerde motorlu kanolarla sağlanıyor. Görkemli Coppename Nehri, ülkenin yağmur ormanlarına gitmenin en uygun yolu.

Surinam'ın yağmur ormanlarının loş zemini sessiz ve huzurlu görünüyor. Toprak fazla derin olmadığı için birçok ağaç 'payanda' denilen doğal uzantıların desteğiyle ayakta duruyor.

Gutiler (Dasyprocta leporina) Güney Amerika yağmur ormanlarına has bir kemirgen. Yırtıcı hayvanlarca avlandıklarından çekingen olan agutiler, ürktüklerinde arka kısımlarındaki kılları dikerek daha büyük gözüküyor. Ağırlığı 3 ile 6 kilo arasında değişen bu hayvanlar orman zeminindeki bitki, meyve ve tohumlarla besleniyor.