PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cildinize dikkat edin yaşlanmayı geciktirin


Hasret
06-06-2009, 16:16
Kendinizi güneşin etkilerinden, dolayısıyla da kırışıklıklardan, koyu lekelerden ve cilt kanserinden korumanın yolu ilk etapta ona zarar gelmesini önlemekten geçiyor. Bunun için sadece sahilde değil, şehir içinde de koruma faktörü içeren ürünler kullanmalısınız

Yıllardır güneşe karşı korunmakla ilgili birçok uyarıyla karşı karşıya geliyoruz... Ancak bunca uyarıya rağmen, yapılan son araştırmalarda çoğu yetişkinin ciltlerini hâlâ korumadığı ortaya çıkmış. Yaşları 18 ile 29 arasında olan kadınlar, bu konuda en büyük suçu işleyenler. Bu yaş grubunun yüzde 57'si nadiren güneşten korunduğunu söylerken, yüzde 46'sı son yıllarda güneş yanıklarına maruz kaldığını belirtiyor. Yüzde 20'lik bir oran ise bunca risk faktörüne rağmen solaryumdan vazgeçemediğini itiraf ediyor. Güneş ışınlarının zararlarına dair bunca kanıt olmasına rağmen genç kadınlar halen bu konuya yeterince özen göstermiyor. Her gün güneş kremi sürmeye üşenseniz de, bunu sağlığınız ve genç görünümünüze yapacağınız bir yatırım olarak düşünün. Güneşten korunma yollarını kendinize alışkanlık haline getirebilirseniz, bu işlem sizin için oldukça kolaylaşır. Peki ama bu tip ürünleri seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

İşte cevapları...
1- Mutlaka başınıza şapka takın
Başınızı ve yüzünüzü güneşten koruyacak olan en iyi şapkanın, en az 10 santimetrelik bir kenarı olması gerekir. Bu şapkanın sizi güneş ışınlarından koruması için sıkı örgülü bir materyalden imal edilmiş olması da çok önemli. Dikkat edin; kum ve kaldırım taşları güneş ışınlarından gelen radyasyonu yüzünüze yansıtır. Bu nedenle yine de koruma faktörlü kreminize ihtiyaç duyacaksınız.

2- Geniş spektrumlu ürünleri tercih edin
Güneş ışınlarından korunurken ürününüzün sizi hem UVA hem de UVB ışınlarından korumasına dikkat edin. UVA ışınları deri altına işleyerek kırışıklıkların oluşmasına sebep olur. Bu ışınlar ayrıca melanom ve hücre bazlı kanserlerin oluşmasını tetikleyebilir. Melanom, deri kanserinin en ölümcül çeşididir. 15 ile 29 yaş arasındaki kişiler arasında çoğunlukla görülen bu hastalık 30'lu yaşlardaki kadınlarda da sıkça ortaya çıkıyor. UVB ışınları ise güneş yanıklarına neden olur.

3- Koruma faktörlü nemlendirici kullanın
Bu kremi duşun içinde veya ilaç dolabınızda tutarak, duştan çıkıp kuruduktan sonra rahatça sürebilir, böylece sonrasında düşünmeye gerek kalmadan güneş koruma faktörünüzü uygulamış olursunuz.

4- En önemli bölgelerin üzerini kapatın
Kadınlar, boyunlarının arka kısmı ve saç çizgisi hizası gibi başlıca bölgelere güneş kremi uygulamayı çoğunlukla unutuyor. Diğer sıklıkla unutulan bölgeler; eller, kulak arkaları ve ayak topuklarıdır. Bir başka problemli bölge ise baştır. Sonuçta saçlarınızın altına rahatça güneş kremi uygulayamaz veya yanık var mı diye kontrol edemezsiniz. Yaz aylarında şapka takmaya özen gösterin ve kuaförünüzden, saç derinizi kontrol etmesini isteyin.

5- Cildinizi bundan 10 yıl sonra hayal edin
Aynada kendinize baktığınızda cildinizin sağlıklı ve genç olduğunu görebilirsiniz. Ancak kendinizi güneşten korumazsanız, 10 yıl içerisinde cildinizde kırmızı lekeler oluştuğunu göreceksiniz. Bu zararların bir kısmını giderebilseniz bile hepsini telafi etmek mümkün değil. Cildinizi düzenli olarak korumaya başlamazsanız, 20'li yaşlarınızın sonunda veya 30'larınızın başında yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Dışarıya çıktığınızda veya sahile giderken güneş koruma kreminizi uygulamaktan vazgeçmeye eğilimliyseniz, kendinizi güneşten zarar görmüş bir ciltle hayal edin. Bu, sizi korunmaya teşvik edecektir.

6- Cildinizi kontrol ederken sevgilinizin yardımını isteyin
Araştırmalara göre insanlar, yanlarında arkadaş veya partnerleri varken ciltlerini kontrol etmeye daha yatkın. Düzenli bir inceleme, normalde atlayacağınız ciddi bir deri hastalığını fark etmenizi sağlar. Birbirinizi baştan ayağa incelemek için 15 dakika ayırmanız bile yeterli olacaktır. Işıklı bir ortamda, başınızdan başlayıp, birbirinizin boyun, sırt ve göğüs bölgelerinizi, kalçaların arka kısmını, baldırlarınızı ve ayaklarınızın altını iyice kontrol edin. Vücudunuzdaki lekelerin asimetrik, biçimsiz ve pürüzlü kenarlı, çift renkli, bir santimetreden daha geniş çaplı veya son kontrol ettiğiniz zamandan daha yaygın olmamasına özellikle dikkat edin. Herhangi bir değişiklik gördüğünüzde ise doktora danışın.

7- Dudaklarınıza özen gösterin
Dudaklar, kadınların cilt kanserine yakalanma nedenlerinin başında geliyor. Bu nedenle her dışarıya çıktığınızda dudaklarınızı mutlaka nemlendirmelisiniz. Onları şapkanın veya kıyafetlerin ardına gizleyemeyeceğiniz için en azından 15 güneş koruma faktörlü bir dudak balsamı kullanmanız şart.

8- Doğum kontrol hapı yüzde leke yapabilir
Doğum kontrol haplarında bulunan hormonlar, yüzünüzde koyu lekelerin oluşmasını tetikleyebilir. Güneş ışınlarına maruz kalmak da bu lekeleri daha görünür ve kalıcı hale getirebilir. Doğum kontrol hapı yüzünden cildinde koyuluk oluşan kadınlar, güneşten korunmak için daha dikkatli olmalılar. 9- Kendinize çeşitli güneş kremleri alın
Geleneksel güneş kremlerinin yapışkan ve yağlı olması onları kullanmak istememenizde önemli rol oynar. Ayrıca bu kremlerin kuruması uzun zaman alabilir. Ancak artık bu bahaneleri kullanarak kaçamazsınız. Güneş koruma bakımları artık stick, sprey şişe, hatta ıslak mendil formlarında karşımıza çıkıyor. Bu ürünler cildinize düşündüğünüz kadar yağlı bir görünüm vermeden aynı korumayı sağlayabiliyor. Birkaç çeşit güneş kremi edinerek onları çantanızda bulundurun. Böylece arkadaşlarınızla dışarıda buluştuğunuzda veya trafikte güneş altında saatlerce sıkışıp kaldığınızda yardımınıza koşacak korumanız sizi hazır bekliyor olacak. 10- Güneş gözlüğü kullanın
Güneş gözlüklerinizi dışarıda olduğunuz her an takarak göz etrafındaki narin ve hemen kızarmaya meyilli olan deriyi koruyabilirsiniz. Ayrıca göz bölgesi güneş koruyucu kremlerin içeriğinde bulunan kimyasal maddelere karşı çok hassas olduğundan, çoğu kadın bu kremleri o bölgeye uygulamıyor. Fakat güneş gözlükleri, gözlerinizi batma veya yanma hissi olmaksızın rahatça koruyabilir. Seçtiğiniz gözlükler pahalı olmak zorunda değil. Üzerinde yüzde 99 veya yüzde 100 UVA/UVB logosunu görmeniz yeterli. Başta büyük çerçeveler olmak üzere çeşitli tarzlara sahip gözlüklere yatırım yapabilirsiniz. Gözlük çerçeveleri ne kadar büyük olursa, UV ışınlarına karşı sizi o kadar çok korurlar.

HATA YAPIP GÜNEŞTE YANDINIZ!
Güneşin olası zararlarını önlemek için alacağınız birkaç önlem bulunuyor. Aşağıdaki kurtarma planını adım adım izleyin...

Aspirin için
Bu ilaç vücudunuzda oluşan yanma hissini engellemeye yarıyor. Yani, vücudunuzun ciddi bir güneş yanığına karşı ilk tepkileri olan kaşıntı ve kızarıklığı gidermek için uğraşıyor. Önemli olan, aspirini güneş yanığı oluştuktan sonraki ilk 24 saat içinde almak. Yoksa vücudunuzda oluşan kırmızılık kalıcı zararlara neden olabilir.

Bol bol nemlendirin
Güneş yanığı oluştuktan bir süre sonra, vücudunuz kurur ve kaşınmaya başlar. İçinde aloe vera veya soya gibi tahrişi önleyici içerikler bulunan bir nemlendirici ile durumunuzu hafifletebilirsiniz. Olabildiğince sık uygulayın, ne kadar sık sürerseniz sürün hiçbir şekilde aşırı sayılmaz. Üstelik bu losyon sizi rahatlatıp serinletecektir.

Güneş koruma kreminizi yanınızdan ayırmayın
Güneş ışınlarını önleyerek, cildinize iyileşmesi için zaman ve vücudunuza bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi için şans vermiş olursunuz. Ayrıca, yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak güneş koruma faktörlü ürünler kullanmak, kanser riski taşıyan hücrelerin gelişimini de engelliyor.

Bölgeye peeling yapın
Cildiniz tamamen iyileştikten sonra, içeriğinde alfa hidroksi asit bulunan peeling ürünlerini yanmış olan bölgeye haftada iki kez olmak üzere bir ay boyunca uygulayın. Bu işlem, yeni deri hücrelerinin oluşmasını hızlandırır ve cildinizin rengini lekeli gösteren ölü hücrelerden kurtulmanızı sağlar.

Retinol içerikli krem uygulayın
Güneş, cilde elastikiyetini sağlayan kolajen maddesini yok eder. Retinol, yani A vitamini takviyesi, yeni kolajenin oluşmasına yardımcı olur. Yanıklarınız iyileştikten sonra, dermatoloğunuzdan size retinol içeren bir krem tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.