PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Besinlerle Alinan Enerjinin Harcanmasi


kAcAhK
01-09-2008, 11:14
Gün boyu yediğimiz ve içtiğimiz yiyecek ve içecekler vücudumuza enerji sağlarlar.Bu enerji bazal ****bolizma hızı ,termik etki ve fiziksel aktivite ile harcanır

1- Bazal ****bolizma
Alınan enerjinin büyük bir kısmı (%50-75) vücut organlarının çalışması için harcanır.Buna bazal ****bolizma hızı denir .Mutlak dinlenme anında da vücut organları çalıştığı için çoğu kez bazal ****bolizma ,dinlenme ****bolizması olarak da ifade edilir.
Büyüme ve gelişme çağındaki çocuk ve gençlerde ,gebelikte ,kas dokusu fazla olan bireylerde ,vücut yapı farklılığı nedenyle kadınlara kıyasla erkeklerde ,ağır fiziksel aktivitesi olanlarda ,bazı hormonların fazlalığı (örnek;tiroid hormonu fazlalığı ) gibi durumlarda hızlıdır.

2- Termik Etki
Yiyeceklerin içindeki karbonhidrat ,yağ ve protein adı verilen besin öğeleri vücuda enerji verirler.Ancak bu besin öğelerinin de vücutta kullanımı (sindirim ,emilim,ve ****bolizma )için vücut enerji harcar .
Buna yiyeceklerin "Termik etkisi " denir ve bazal ****bolizmayı artıran bir faktördür.Karbonhidrat ve yağlar bazal ****bolizmanın %6 sı kadar enerji harcamasına neden olurken bu oran proteinli besinler için %30 dur.
Bol proteinli ,düşük enerjili diyetleri uygulayarak zayıflama yolunu tercih etmeyiniz .Bu tür beslenme ,dengesiz beslenmedir.Yeterli ve dengeli beslenerek zayıflayınız.

3- Fiziksel Aktivite
Enerji harcamasını etkileyen diğer bir faktör ise fiziksel aktivitedir.
Doğru olarak uygulanan zayıflama diyeti ile birlikte çeşitli sportif faaliyetler ve basit egzersizlerin (hızlı yürüme ,koşma ,beden hareketleri vb)yapılmasının enerji harcamasını arttırarak vücutta fazladan depo edilen yağ dokusunun harcanmasında büyük rolü vardır.
Böylece vücudun yağsız dokusu olan kas dokusunun da korunması sağlanmış olur.

Aynı sürede ve hızda yapılan fiziksel aktivite (yürüme,koşma ,yük taşıma vb),yağ dokusu fazla olan şişman bireylerde ,şişman olmayanlara göre daha fazla eneji harcanmasına neden olmaktadır.