PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şismanligin Olusum Nedenleri


kAcAhK
01-09-2008, 11:13
1-Yanlış beslenme alışkanlıkları.
Çalışma hayatı ,ailesel alışkanlıklar nedeni ile birçok insan basit karbonhidratlardan zengin, yağ oranı yüksek besinleri günlük beslenmelerinde bulundururlar.
Ailenin beslenme modeli çocuğun beslenmesini, olumlu veya olumsuz olarak etkiler ve gelecekteki yaşantısında uygulanan bir model olur.
Fast food tipi beslenme , öğün atlama, aşırı karbonhidrat ve yağ tüketme , hızlı yemek yeme iyi çiğnememe, öğün atlama vb yeme alışkanlıkları şişmanlığın temelini oluşturmaktadır.

2-Kalıtım:
Yapılan çalışmalar şişmanlığın genlerle ilişkili olduğuna dair bilgiler vermektedir.
Ancak kesin veriler elde edilmemiştir.Bu gün yapılan çalışmalar ve gözlemler doğan çocuklarını çok azının şişman doğup hayatlarına şişman devam ettiklerini göstermiştir.
Beden ağırlığının regülasyonunda rol alan hormonal ve sinirsel faktörler kalıtımsaldır. Yeme davranışında etkili olan kısa ve uzun dönemli işaretler ,yağ hücrelerinin sayı ,büyüklüğüdür

Şunu unutmamak gerekir ki çocuğun beslenme davranışları, ailenin beslenmesi , bedenin belirli bölümlerine dağılımı ile dinlenme ****bolik hız kalıtımla ilgilidir.
Ancak davranışlarından olumlu ve olumsuz olarak etkilenmektedir.

3- Hormonlarla ilgili nedenler:
Bireylerde ortaya çıkan cinsiyet , troid, böbrek üstü vb hormonların yapım veya fonksiyonlarında ortaya çıkan bozukluklar sonucunda iştah artışı , bazal ****bolik hızda azalma, ve sonuçta enerji dengesinde bozukluklar ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak bireylerde şişmanlık kaçınılmaz bir son olur.

4- Yaş ve cinsiyet ile ilgili nedenler :
Kadınlarda şişmanlık erkeklere oranla daha fazla görülmektedir.Hormonal değişikliklerin ortaya çıktığı ergenlik döneminde vücutta yağlanma meyili artmaktadır.Gebelik ve emziklilik dönemindeki yanlış beslenme alışkanlıkları şişmanlığın ortaya çıkışını arttırmaktadır.
Yaş faktörü dikkate alındığında ileri yaşlarda bazal ****bolizma hızı ( vücut çalışması için harcanan enerji) azalmaktadır.Eğer eski beslenme alışkanlıkları devam eder ve hareket arttırılmaz ise şişmanlık ortaya çıkar.

5- Enerji alım ve harcamadaki dengesizlik:
Alınan enerji ve harcanan enerji yi bir terazinin kefelerine benzetmek doğru olur. Alınan enerji ile şişmanlık enerji alımının uzun süre harcanandan çok olması sonucudur.
Enerji alımının fazlalığı aşırı yeme ,daha çok yağlı ve şekerli besinleri tercih etme şeklindeki yeme davranışın dan kaynaklanabilir.
Genelde lezzetli yemek ,lezzetsizden daha çok yenir.Yemekten aşırı zevk alan bireyler enerji alımlarını kontrol etmekte güçlük çekerler.
Bazı araştırmalara göre aşırı yeme davranışı yağlanmanın bir sonucudur.Aşırı yemeye karşın fiziksel aktivitede ki azlık şişmanlığın hızla ortaya çıkmasını sağlar.

6-Psikolojik nedenler:
Stres insanları yeme davranışlarını açısından olumlu veya olumsuz olarak çok etkilemektedir.
Üzülme ,sıkılma, sevinme vb psikolojik durumlarda birçok insan bilinçsizce yeme davranışı sergiler ve sürekli atıştırırlar.Alınan fazla enerji harcanmadığında şişmanlık ile karşılaşılır.

7-Fiziksel aktivite düşüklüğü :
Şişmanlamada en önemli faktör enerji harcanmasının düşüklüğüdür.
İnsan bedeni hareketli yaşamı gerektiren bir yapıdadır.İlkel insan yaşam gereksinimlerini daha çok beden gücüyle yaptığı faaliyetlerden sağlamaktaydı.
Teknolojik gelişmeler beden gücünün yerine makineyi getirmiştir.Artık insan akşama kadar tarlada çalışma yerine traktörde birkaç saat içinde işini bitirmekte veya oturduğu yerden düğmeye basarak makineleri çalıştırmaktadır.
Bu değişimin sonucu fiziksel aktivite için enerji harcaması düşerken ,zenginleşme ,enerji yoğunluğu ,yüksek besinlerin tüketimini arttırmaktadır.Günlük bedensel aktivitelerde azalma ( masa başı işte çalışma, ev işleri yapmama, vb)
Bu sonuç gelişmiş veya gelişmekte olan toplumlarda şişmanlığın artmasına neden olmaktadır.