PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çocukların pil yutma tehlikesi


Hasret
05-29-2009, 14:02
Zuhal Uzundere'nin haberi
Uludağ Üniversitesi bünyesindeki ''Uludağ Zehir Danışma Merkezi''nin sorumlusu Prof. Dr. Gürayten Özyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pillerin teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatın her alanına girdiğini söyledi.
Çeşitli boylarda üretilen pillerin özellikle küçük yaştaki çocuklar için tehlike oluşturabildiğini ifade eden Özyurt, ''Özellikle yuvarlak düğme şeklindeki piller, çocuklarda görülen yabancı madde yutma vakalarının yüzde 2'sini oluşturuyor. Çeşitli kaynaklarda son 20 yılda pil yutarak zehirlenme vakalarının arttığı bildiriliyor'' dedi.
-AĞZINDA PİLLE UYUYAN ÇOCUK-
Prof. Dr. Özyurt, oyuncaklarda da kullanılan bu pillerin çocuklar tarafından yutulabildiğini belirterek, pillerin içinde civa oksit, gümüş oksit, mangandioksit, çinko oksit gibi ağır ****l grupları ile sodyum ve potasyum hidroksit gibi alkaliler bulunduğuna dikkati çekti. Özyurt, şöyle devam etti:
''Pili yuttuğu zaman çocuk hiçbir semptom da vermeyebilir ama bulantı, kusma, gastrit gibi belirtiler de yapabilir. Mide-bağırsak sisteminin üst kısmında kanamalara da neden olabilir. Çünkü alkali ve asitleri taşıyor. Hatta yemek borusunda delinmelere bile yol açabilir. O tip delinmeler ölümle de sonuçlanabiliyor. Literatürde bu tür vakalar var. Bize de böyle vakalar geliyor. Son olarak 3.5 yaşında bir çocuk getirildi. 3 voltluk bir pili ağzında tutarken uyuya kalmış. Pil 12 saat yanağında kalmış. Ailesi durumun farkına varmamış. Sabah kalktığında sağ yanağının şiştiğini gören ailesi çocuğu bize getirdi. Pilin yanak mukozasını erittiğini tespit ettik. Pil yanakta kimyasal yanık yapmış. Gerekli tedavisi yapıldı. Pilin içindeki özellikle civa oksitin yakıcı etkisi var. Onun için ailelerin bu pillere çok dikkat etmeleri gerekiyor.''
Son yıllarda pilli oyuncakların artmasıyla, bu tarz olaylara daha sık rastlanıldığını anlatan Özyurt, ''Çocuklar 3 yaşına kadar, özellikle tat duyularının gelişmesiyle birlikte, her şeyi ağızlarına atarak tadına bakmak ihtiyacını duyarlar. Bu nedenle anne ve babaların dikkatli olması, çocukları pilli oyuncaklarla oynarken onları gözlem altında tutmaları gerekiyor'' diye konuştu.
Özyurt, çocuğunun pil yuttuğundan şüphelenen anne babaların, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak muayene ettirmeleri gerektiğini kaydetti.