PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşadamlarından sıcak para tepkisi


kelebek35
05-27-2009, 09:52
'Türkiye için yeni bir büyüme modeli' başlıklı sempozyumda biraraya gelen işadamları 'sıcak parayla fonlama'nın Türkiye için tehkilesine dikkat çektiler.


Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Eczacıbaşı, Türkiye'de ''sıcak parayla fonlanma'' gibi çok sakıncalı buldukları bir kavram olduğunu söyledi.

Türkiye Genç İş Adamları Derneği'nin (TÜGİAD) ''Türkiye İçin Yeni Bir Büyüme Modeli'' başlıklı sempozyumunda konuşan Eczacıbaşı, Türkiye'de sıcak parayla fonlanma kavramını çok sakıncalı bulduklarını belirterek, ''Üretmek yerine yurt dışından gelen, Türkiye'nin çok kıymetli varlıklarını alıp bir çırpıda götüren sıcak para, bugüne kadar Türkiye'yi bir şekilde bir yerde tutmayı becerdi, ama dünyadaki dinamikler değiştiği anda Türkiye ekonomisinin tökezlediğini görüyorum. Türkiye sıcak para ile fonlanamaz'' dedi.
Eczacıbaşı, Türkiye'nin mutlak suretle üretime dayalı bir büyümeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bugüne kadar uygulanan yüksek faiz politikasının ve devletin aşırı borçlanma iştahının şirketleri operasyonel karlarının üzerinde finansal kar elde etmeye, çabuk para kazanmaya ve üretimden vazgeçmeye ittiğini belirtti.
Türkiye'de gelir idaresinin de yeniden yapılanması gerektiğini dile getiren Eczacıbaşı, şunları kaydetti:

''Maalesef bugün Türkiye'de vergi veren şirketin neredeyse cezalandırıldığını görüyoruz. Çünkü en yakın rakibi kayıt dışı ekonomi içerisinde vergi ödemiyor. Toplanan total vergi yekunu Türkiye'de vergi yükünün çok fazla olduğu resmini bize çiziyor. Bu da maalesef Türkiye'de iş yapmayı teşvik eden bir durum değil. Biz de GYİAD olarak vergilendirme konusunun Türkiye'de yeniden ele alınması için bir çalışma başlatıyoruz. Türkiye'de sadece doğrudan vergiler değil, endirekt olarak alınan vergiler de Türk insanının hem cebini hem
de canını yakıyor.

Vergilendirmede sektörel ve büyüklük olarak şirketlerin birbirinden ayrılması gerekiyor. Bakıyoruz, büyük bir bankayla, işine yeni başlamış büyük bir şirket aynı oranda vergi veriyor. Siz herkesi aynı kefeye koyduğunuz zaman Türk insanının iş yapma iştahını, hevesini ve gücünü elinden almış oluyorsunuz.''
Eczacıbaşı, Türkiye'de önümüzdeki 5-10 yıllık sürece damgasını vuracak olayın hala yapılamayan IMF anlaşması olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bugünkü global dünyada hali hazırda krizin nereye gideceğini göremediğimiz bir dönemde Türkiye'nin bu IMF anlaşmasını imzalamama gibi bir lüksü olduğunu düşünmüyorum. Çünkü rüzgar tekrar ters esmeye başladığı zaman IMF anlaşması yapmayan bir Türkiye toparlanmakta güçlük çekecektir. Biz, IMF anlaşmasını bir sigorta olarak görüyoruz. Hükümetimizin bu anlaşmayı imzalamasının bundan sonraki ekonomik türbülanslara direnç göstermek adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz.''

-''ESKİDEN 'KAPİTALİST BİR EKONOMİYİZ' DEMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZDİ''-
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise Türkiye'nin bugünlere kadar olan ekonomik yapısına değinerek, ekonomik modellerin devlet ya da hükümet tarafından oluşturulamayacağını, bu işi ekonomistlerin ve özel sektörün yapabileceğini dile getirdi.
Akın, özel sektör ve devletin beraber çalışması gerektiğini vurgulayarak, ''Krizde 3 milyon insan işsiz kaldı. Hiçbir hükümet böyle bir işsiz sayısına dayanamaz. O yüzden ülke özel sektörle beraber yönetilmek zorunda. İstihdamı yaratan özel sektördür'' ifadesini kullandı.
Türkiye'de eskiden herhangi bir ekonomik model olmadığını ve Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisi modeliyle çok büyük adımlar attığını belirten Akın, ''Eskiden 'biz kapitalist bir ekonomiyiz' demeye kimsenin gücü yetmezdi. Bir zamanlar nasıl 'Kürt' diyemiyorsak, 'kapitalizm' de diyemezdik'' şeklinde konuştu.
Yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü TAV hakkında da bilgi veren Akın, 4'ü yurt içinde olmak üzere, yap-işlet-devret modeliyle 11 havaalanı inşaatına başladıklarını söyledi.
Akın, sahip oldukları Mersin limanının kapasitesinin zaman geçtikçe arttığını belirterek, enerji alanında hidrolik enerji tesisinin ikinci partisi için kredi bulduklarını ifade etti.
Anadolu'da otel yapmayı çok istediklerini dile getiren Akın, ''Kriz olmasaydı biz bu sene 7-8 (otel) temel atmış olacaktık. Ancak kriz yüzünden sadece bir temel atabildik'' diye konuştu.




AA