PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cep telefonları rekor kırıyor


Hasret
05-26-2009, 15:18
Cep abonelerinin aylık görüşme süreleri 2009’un ilk çeyreğinde rekor kırdı.

Avea bu alanda 188 dakikayı yakalarken, Vodafone 141 dakika, Turkcell aboneleri ayda ortalama 107 dakika konuştu.
Krizin etkili olduğu 2009 yılının ilk üç aylık döneminde Türkiye’de cep telefonu operatörlerinin gelirleri düşerken, abonelerin cepten konuşma sürelerinde büyük artış yaşandı. Turkcell (36.4 milyon abone), Vodafone (15.5 milyon abone) ve Avea'nın (12.6 milyon abone) kıyasıya rekabet ettiği pazarda, gelirlerde global operatörlere paralel bir çizgi izlenerek aşağı yönlü hareket yaşandı. Buna karşılık, yurtdışından farklı olarak abone başı aylık ortalama kullanım dakikası arttı.
Türkiye’de ilk kez uygulanan ‘sınırsız’ tarife paketleriyle, her yöne tek fiyat sunan tarifelerinin görüşme sürelerini ciddi oranda yukarı çeken iki önemli etken oldu. Bu paketleri destekleyen kampanyalarla birlikte konuşma süreleri yüzde 45’e varan oranda arttı.
Rekor Avea abonelerinde
Avea’nın, piyasada ARPU olarak adlandırılan abone başına aylık ortalama geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.8 düşerek, 2009’un ilk çeyreğinde 14 lira oldu. Buna karşılık abone başına aylık ortalama kullanım dakikası (MoU) yüzde 8‘lik yükselişle 188 dakikayı buldu.
Vodafone’da ARPU, yüzde 16’lık düşüşle 11.1 liraya inerken, aylık kullanım dakikası 141 dakikaya çıktı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.7’lik çıkışa işaret ediyor.
İki operatörden farklı olarak Turkcell, kriz dönemi olmasına rağmen ARPU rakamını yüzde 8.9 artırdı ve 17.1 lirayı yakaladı. Şirket, abone başına aylık kullanım süresinde de, yaptığı kampanyaların etkisiyle yüzde 45’lik çıkışa imza atarak 107.1 dakikaya ulaştı.
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberdetay/w585.jpg
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberdetay/w586.jpg

Global pazar 6 yılın ardından eksi yazdı
Son 6 yıldır sürekli büyüyen cep telefonu pazarı, 2009’un ilk çeyreğinde küçüldü. Nokia, Motorola ve Sony Ericsson düşüşte. Samsung ve LG yükselişini sürdürüyor. Global cep satışları krizin etkisiyle ilk çeyrekte (ocak-şubat-mart) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.8 düştü.
Uluslararası araştırma şirketi IDC, ilk üç aylık dönemde ulaşılan 244 milyon adetlik satış rakamının, son altı yıllık dönemde cep satışlarında ilk kez küçülmeye işaret ettiğini açıkladı. 2008’in ilk çeyreğinde 290 milyon cep satışı gerçekleşti. Buna karşılık, internet ve video özellikleriyle öne çıkan akıllı telefon satışlarında ilgili dönemde yüzde 12.7’lik artış görüldü. İlk çeyrekte bu alanda 35 milyon adetin üzerine çıkıldı.
Kriz modelleri moda!
Finlandiyalı Nokia, 93.2 milyon adetlik satış rakamıyla, pazarın yüzde 38.1’ini kontrol ederek, birinciliğini korudu. Firmanın bir önceki yılın aynı döneminde ulaştığı pazar payı rakamı ise yüzde 39.7 olmuştu.
Geçen yılın ilk üç ayında yüzde 15.9 pazar payı bulunan Güney Koreli Samsung, bu yıl ikinciliği yüzde 18.8’le aldı. İlk çeyreğin başarılı oyuncusu Samsung, üç ayda 45.9 milyon sattı. Böylece pazar payını 2.9 puan artırdı. Başta Omnia olmak üzere dokunmatik ekranlı modelleri bu yükselişte etkili rol oynadı. Samsung’un bu yıl piyasaya çıkaracağını açıkladığı yeni modellerle birlikte bu çıkışı sürdürmesi bekleniyor.
Üçüncü sırada diğer bir Güney Koreli LG firması yer aldı. Öte yandan krizle birlikte ucuz fiyatlı telefonlara olan ilginin artmasıyla, ‘diğerleri’ kategorisinde yer alan markalardaki satışlarda 3.1 puanlık artış dikkat çekti.
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberdetay/w587.jpg