PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evinizi düzenleyin, işinizi yarıya indirin!


Hasret
05-14-2009, 04:07
Temiz ve düzenli bir evde yaşamak herkesin hoşuna gider. Önemli olan bu düzeni pratik yoldan nasıl sağlayacağınızı bilmek. Uygulayacağınız birkaç ufak hile ve doğru organizasyonla bunu başarabilirsiniz.


http://www.ekolay.net/kadin/images/trans.gif
Evde her gün yapmanız gerekenler bellidir aslında: Yatak odası havalandırılır, yataklar yapılır, banyo ve kireçlenmemesi için zemin temizlenir, mutfak toparlanır, yemek sonrası dağılan lavabo, ocak, fırın silinir, eğer bebeğiniz varsa odası toplanır ve son olarak kirli çamaşırlar makineye atılır. Eğer akşamüstü misafir gelecekse toz almayı ve süpürge tutmayı da tüm diğer işlere ekleyebilirsiniz, işlerinizi kolaylaştırmak ve daha az yorulmanızı sağlamak için birkaç önerimiz var.



http://www.ekolay.net/kadin/images/temduztem.jpg


İlk kural: Ortak çalışmak, görev paylaşımı yapmak, işleri ailenizin tüm üyeleri arasında paylaştırabilirsiniz. Örneğin günlük kirli çamaşırların toplanması, kahvaltı ya da yemek sonrası bulaşıkların yıkanması ve yatakların toplanması gibi düzenli yapılacak işleri haftalara ya da günlere bölerek, eşiniz ve çocuklarınız arasında paylaştırabilirsiniz.

Zekice bir fikir: Tüm aileyi programlayarak her hafta bir odayı baştan sona temizlemek. Böylece öğlene kadar temizlik işiniz biter ve siz de alışveriş için vakit bulabilirsiniz.

Çamaşırlar: Çözümü çok basit. Her gün yıkayacaklarınızı listeleyin. Örneğin çarşaf ve havluları aynı gün yıkamayabilirsiniz. Eğer tasarruflu davranmak istiyorsanız makinenizi gece yatarken çalıştırmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak bu durumda tek seferlik çamaşır yıkayabilirsiniz. Çünkü bittiğinde çoktan uyumuş olursunuz.

Düzgün katla az ütüle: Çamaşırlarınızın birçoğunu doğru ve düzgün katlayarak hiç ütülemeden de kaldırabilirsiniz. Örneğin bluzları önce elinizle bastırarak düzeltin ve daha sonra düzgün bir şekilde askıya asın. İşlemeli bölümlerinin buruşmaması için daha dikkatli düzeltin ve omuzlarda kat izi bırakmamak için askı içine küçük bezler yerleştirin. Eğer kurutma makineniz yoksa pantolonları düzgünce katlayıp, kuruması için bekledikten sonra yatak altına yayarak düzleştirebilirsiniz. Havlu, masa örtüsü ve nevresim takımlarını gerdirerek katlayıp elinizle düzelterek kırışıklıklarını giderebilirsiniz. Aynı işlemi tişörtler için de uygulayabilirsiniz. Tek ütülemeniz gerek gömlekler. Başka hiçbir şeyi ütülemediğiniz için sadece işiniz yarı yarıya kolaylamış olur.

Son olarak… Her dört ayda bir: Dört ayda bir perdelerinizi yıkayabilir ve her altı ayda bir mutfak ekipmanları, buzdolabı ve derin dondurucunuzu temizleyebilir, kütüphanenizi düzenleyebilir ve yılda bir kere kanepe ve koltuk örtülerini yıkayabilir, halıları temizleyiciye yollayabilir ve tüm dolapları elden geçirebilirsiniz.