PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kanun Nedir ? Kanun Nasıl Yapılır


_SoN_
05-10-2009, 15:33
Kanun nedir?



Yaşama organı tarafından, belirli şekillere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girmesinden itibaren toplum için uyulması gerekli ve zorunlu olan genel, soyut ve devamlı kuralları ihtiva eden tasarruf.

Kanunlar, ilgili oldukları işlerin özelliğine göre çeşitli adlar alırsa da genel bakımdan şu bölümlere ayrılırlar:

1 - Anayasa kanunları : Bu kanunlar, devletin şeklini, yürütme, yaşama ve yargı erklerinin durumunu bildiren, çıkarılacak öbür kanunların da uyulması gereken bir kanundur.

2 - Mali Kanunlar : Mali hukukla ilgili kanunlardır. Vergi, Barem, Muhasebe-i Umumiye, Emeklilik Kanunları gibi.

3 - İdare Kanunları : Kaza çalışması dışında kalan kamu hizmetlerini düzenleyen kanunlardır. Teşkilat kanunları gibi

4 - Medeni Kanunlar : Kişiler arasındaki karşılık ilişkileri düzenleyen kanunlardır. Medeni Kanun, Ticaret Kanunu gibi.

5 - Genel kanunlar : Geniş bir sosyal ilişikler alanında kalan hukuki vakaları hükmü altına alan kanunlar. Medeni Kanun Ceza Kanunu gibi.

6 - Özel kanunlar : Dar bir sosyal ilişiklik alanında kalan hukuki vakıaları hükmü altına alan kanunlar : Belediye ve Vergi resimleri hakkında kanun, ihtira Beratı Kanunu. Askeri Ceza Kanunu gibi.

7 - Savaş kanunları : Savaşın devam ettiği süre içinde, çarpışanların uyması gereken kuralları içinde toplayan devletlerarası kanunlar.

8 - Emniyet ve asayiş kanunları : Irz, mal, can ve hürriyetin korunması, yabancıların memlekette uymaları gerekli hukuki durumlarını gösteren kanunlar : Pasaport Kanunu, Ecnebilerle ilgili kanunlar gibi.

9 - Belirli süreli kanunlar: Belirli bir uygulamayı güden kanunlardır.

10 - Olağanüstü kanunlar : Ancak olağanüstü durumlarda uygulanması gerekli kanunlardır. Sıkı Yönetim Kanunu, istiklal Mahkemeleri Kanunu gibi.

11 - Geçici kanunlar : Bazı ülkelerde, devlet başkanları tarafından geçici bir süre için çıkarılan kanunlardır. Bizim anayasamızda böyle geçici kanunlar yoktur.