PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 134 Türk ineğimiz oldu


*fanii*
11-13-2007, 12:04
http://image.haber3.com/haber/70628.jpg


134 Türk ineğimiz oldu

Adana'da 134 Türk ineğinin dünyaya geldi.. Onlar gerçek Türk !


Türkiye'nin yılda 25 milyon dolara mal olan sperm ithalatının önüne geçilmesinin yanı sıra ülke koşullarına uygun, yüksek verimli sığır varlığına ulaşılması amacıyla, Adana'da üç yıl önce başlatılan ''Anadolu Alacası Geliştirme Projesi'' kapsamında, 134 Türk ineğinin dünyaya geldiği bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen, kamuoyunda ise ''Türk ineği'' olarak bilinen proje kapsamında, Türk inekleri, ithal edilen damızlık sperm ve yumurtaların laboratuvar ortamında döllendikten sonra taşıyıcı düvelere embriyo transferiyle nakledilmesiyle doğuyor.

Proje Koordinatörü ve Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Numan Kılıçalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Türk hayvancılığına ivme kazandırdığını, hedeflerinin ise özel sektörle işbirliği yaparak, Türk ineklerini Türkiye'nin her yerine ulaştırabilmek olduğunu bildirdi.

Projenin, 2004 yılında başladığını, ilk Türk ineğinin 2005 yılı sonlarında dünyaya geldiğini anımsatan Kılıçalp, projede, MOET (Çoklu yumurtlatma ve embriyo transferi) yönteminin uygulandığını, bu sayede üstün genotip değere sahip ineklerden bir yılda bir buzağı yerine yaklaşık 16-20 yavru alınabildiğini ifade etti.


::.Kaynak.:: (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=302440)