PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Maymunlar dehşet saçtı!


*fanii*
11-13-2007, 12:02
Maymunlar dehşet saçtı!
Hindistan'da maymunlar dehşet saçıyor.


14 milyonluk sürekli büyüyen bir kent olan Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, büyüdükçe istila ettiği doğal çevrenin asıl sakinleriyle başı derde giriyor...

Son zamanlarda meydana gelen olaylar dizisi, belediye başkan yardımcısının maymunlarla balkonunda kavga ettikten sonra düşüp ölmesiyle başladı. Ardından geçen hafta başkenti birbirine katan tek bir maymunun 25 kişiyi ısırması ve sakatlaması ile devam etti. Bunu bazı çocukları kaçırmaya çalışan maymunlar ile mahalle sakinleri arasındaki taşlı sopalı kavgalar izledi. Bunun üzerine ülkenin önde gelen gazetelerinden Hindustan Times, artık "Maymun İstilası" manşetini atmak zorunda kaldı.

Uzmanlar, kentin hızla büyümesi nedeniyle maymunların, kentin yuttuğu ormanlardan yerleşim alanlarına sürüldüğünü ve buralarda zorunlu olarak insanlarla karşılaşmak durumunda kaldıklarını belirtiyor.Bu aslında bütün Hindistan boyunca, ekonomik büyüme ile birlikte görülen bir gelişme. Kentler doğal yaşam alanlarını işgal ettikçe, filler, leoparlar ve kaplanlar da insanlarla yüz yüze gelmek zorunda kalıyor.

MAYMUNLAR HER YERDE

Yeni Delhi'de her yerde ve her zaman maymunlara rastlamak mümkün. Gruplar halinde bakanlıkların binalarına tırmandıklarını görebilirsiniz ya da etraflarındaki trafik karmaşasına aldırmaksızın kaldırımlarda dolaşırken.

Ama maymunlardan kurtulmak için itlaf asla bir yöntem olarak gündeme gelmedi. Çünkü birçok Hindu, güç, azim ve bağlılığın sembolü olarak görülen maymun tanrı Hanuman'a tapıyor. Bu nedenle Yeni Delhi maymunları kent sınırları dışına sürmeye çalışınca, bu kez de istilayla yüz yüze gelen komşu iller şikayetçi oluyor.

Kent yetkilileri bu yıl soruna çözüm olarak, maymunları yakalayıp kent dışındaki özel bir koruma alanına göndermeye başladı. Koruma alanında halen 1900 civarında maymun bulunuyor. Bir maymun nüfus sayımı yapılmış olmasa da, kentte halen binlerce maymunun yaşamaya devam ettiği belirtiliyor.

SON SALDIRILAR BARDAĞI TAŞIRDI

Ama "benzeri görülmemiş" son saldırılar bardağı taşırdı. Uzmanlar maymunların genel olarak gruplar halinde hareket ettiğini belirtiyorlar ve bazı maymunların tek başına kentte dolaşıp insanlara saldırması endişe veriyor.

Hayvanları Koruma ve Yardım İçin Vatandaşlar grubunun kurucusu Sonya Ghose, "Tek başına dolaşan maymunların saldırıları son zamanlara kadar neredeyse hiç bilinmeyen bir şeydi. Korkarım maymunlar tehlikeli bir tuzağın içine düştüler. Maymun toplayıcılar maymun ailelerini parçalayınca, bazı maymunları ailesiz yalnız başına bırakıyorlar. O zaman da maymunların kaybedecek bir şeyleri kalmıyor ve saldırganlaşıyorlar" dedi.

KADROLU MAYMUNLAR İŞ BAŞINDA

Bu yıl bir maymun Yeni Delhi Uluslararası havaalanına sızdı ve uluslararası kalkış bölümünde koşturarak bölümün bir saat kapanmasına neden oldu.

Kent yönetimi ise çareyi küçük maymunlara karşı büyük maymunları kadrolu olarak işe almakta buldu. Delhi Metro idaresi geçen bir maymunun metro vagonuna dalıp 3 durak boyunca sert sert bakarak yolcuları korkutmasından sonra, maymunları ürküterek metrodan uzak tutması için büyük bir uzun kuyruklu maymunu "işe aldı".

Delhi'deki eyalet hükümeti binalarından küçük maymunları uzak tutmak için de başka bir büyük maymun federal hükümetin "kadrolu, maaşlı elemanı" olarak çalıştırılıyor. Yetkililer, yakaladıkları maymun başına 450 rupe (11,5 dolar) ödenen
maymun yakalayıcıların ise bazen ormanda yakaladıkları maymunları Yeni Delhi içinde yakaladıklarını iddia ederek para kazandıklarını da belirtiyor.


::.Kaynak.:: (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=302486)

elas
11-13-2007, 12:27
ilginç teşekkürler................

*fanii*
11-13-2007, 12:34
önemli değil görevimiz :cool: