PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Netler Niye Artmıyor?


Hasret
04-29-2009, 17:49
Netler Niye Artmıyor?

Sınav yaklaşırken öğrenciler açısından deneme sınavlarının önemi bir kat daha artmaktadır. Konu çalışmasını bitiren ya da bitirmek üzere olan bir öğrenci için kendi başarısını görmek, eksikliklerini, hatalarını ortaya çıkarıp bunları gidermek adına deneme sınavları birer işaret taşları gibidirler.



Öğrenciler deneme sınavlarındaki durumlarına göre çalışma şeklini, saatini, çözeceği soru tiplerini, kısaca çalışma stratejisini yeniden düzenlemektedir.

O kadar çok çalışmama rağmen puanlarımda artış olmuyor; neden?

Bu durum çoğu öğrencide karşımıza çıkıyor. Puan durumundaki artış hızı, ÖSS’ye yakın, bir miktar düşüyor. Bunun temel nedeni sınav yaklaştıkça konu eksiğinden kaçırılan soru sayısının azalmasıdır. Sene başı itibariyle konu eksiğiniz çok olduğu ve çalışma maratonunun henüz başında olduğunuz için yaptığınız çalışmanın karşılığını gözle görülür bir şekilde fark edebiliyordunuz. Şimdi ise konu eksiğiniz azaldığından, konu çalışarak puanınıza ekleyeceğiniz katkı azaldı. Tabii bu durum, puanınızda hiç artış olmayacak anlamına gelmiyor. Bir diğer faktör de ne tür deneme sınavlarının, ne şekilde çözüleceği ve her çözümün ardından ne yapılacağıyla ilgili.

Deneme sınavları hangi ortamlarda ve ne şekilde çözülmeli?

Denemeler geli*şigüzel ortamlarda, herhangi bir süre konmadan yapıldığında tam bir prova niteliği taşımaz. Elden geldiği kadar sınav ortamına benzer atmosferlerde, benzer sınıf ortamlarında, grup içerisinde ve süreli olarak deneme sınavı uygulaması yapmaya gayret edin. Her deneme sınavını böyle bir ortamda çözme imkanınız olmayabilir, ancak en azından sınava yakın dönemde yapacağınız deneme sınavlarında yukarıda belirttiğim noktalara dikkat etmeniz, ÖSS ve SBS’ye yabancılık çekmemeniz için önemli bir faktör olacaktır. Sınav yaptığınız ortamın gürültü açısından steril olmasını beklemeyin; çünkü sınavlara gireceğiniz yer ideal bir ortam olmayabilir. Her koşulda sınava girebilecek şekilde kendinizi hazırlayın. Sınava yakın zamanda çözdüğünüz denemelerde, testleri çözüm sıranızı netleştirmeniz gerekir. Özellikle çözüm sırası ÖSS’ye giren öğrenciler için oldukça önemlidir. Öncelikle toplam puanınıza en fazla katkıyı getirecek olan testlerin çözümüyle sınava giriş yapmanız herhangi bir aksi duruma karşı alacağınız önemli bir tedbirdir (Sınavı süresinde yetiştirememe durumu gibi). Bunun yanında en başarılı olduğunuz branşların sorularının çözümüne de öncelik verin. Çünkü sınavın ilk anlarında motivasyonunuz en üst düzeyde olmalıdır. Çok zorluk çekmeden çözüm yapabileceğiniz branşlar sizin moral düzeyinizi yüksek tutacaktır.

Deneme sınavı sonuçları nasıl değerlendirilmeli?

Öğrencilerin yaptığı en temel yanlışlardan biri deneme sınavını çözdükten sonra net ve puan hesabını yapıp deneme fasikülünü bir kenara atmaktır. Deneme sınavı çözmenin nedenlerinden biri tabii ki puan ve net durumunu görmektir, ancak bir diğer neden de hangi derslerin hangi konularında, ne tip sorularda ne tür hatalar yapıldığını belirlemektir. O nedenle deneme sınavı yaptıktan sonra belli bir süreyi, çözdüğünüz denemenin analizine ayırmalı, eksik olduğunuz konuları tespit etmelisiniz. Belirlenen hataları giderici konu takviyesi yapın ve bol soru çözün. Örneğin öğleye kadar deneme sınavı yaptıysanız, öğleden sonra bu analizi yapıp gerekli olan çalışmayı yapın. Eğer böyle bir gayret içerisine girmezseniz, belli bir süre sonra aynı deneme sınavını çözdüğünüzde yine benzer hataları tekrarlamanız sürpriz olmayacaktır. Bunun yanında dikkatsizliğe neden olan faktörleri bulup ortaya çıkarmalı ve gerekli önlemleri almalısınız. Her deneme sınavının son 15-20 dakikasını, yaptığınız soruların kontrolüne ayırmaya gayret edin. Böyle bir uygulamayla, dikkatsizlikten yaptığınız yanlışları fark etme şansınız olur.