PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Galatasaray Spor Kulübü 100. Yıl Spor Şurası


*fanii*
11-13-2007, 11:22
http://www.galatasaray.org/images/haber4/1751.jpg



Galatasaray Spor Kulübü 100. Yıl Spor Şurası

Galatasaray Spor Kulübü 100. Yıl Spor Şurası Galatasaray Üniversitesi'nde yaklaşık 500 kişilik bir izleyici ve katılımcı grubunun katılımıyla gerçekleştirildi.

Üniversitenin Aydın Doğan Salonu'nda yapılan toplantıya Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Duygun Yarsuvat, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Ali Atalay, Istanbul İl Gençlik ve Spor Müdürü Tamer Taşpınar, G-14 Birliği Genel Müdürü Thomas Kurth, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Galatasaray Spor Kulübü üyesi ve eski basketbolcularımız Vildan Taştan ve Bülent Karpat'ın sunuculuğunda başlayan toplantıda önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Galatasaray şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Toplantının açılış konuşmasını Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi ve Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Dr. Cengiz Özyalçın, "Galatasaray'ın eskisine ve yenisine bakmadan birlik ve beraberlik sürecini gerçekleştirdiğini, bir eğitim kurumundan kaynaklanan yapısıyla, sadece sportif açıdan değil Türkiye'nin ihtiyaç duydukları açısından da her zaman radikal ve yolaçıcı bir nitelik taşıdığını" söyledi. Özyalçın, kamuyonda yaratıldığı gibi kulüp içerisinde yapay ayrımlara yer olmadığını söyleyerek Galatasaray'ın ilklerin takımı olduğunu, 100. yılını yaşamış bir takımının pilot takımının da (Beylerbeyi) 5 yıl sonra 100. yılını kutlayacağını hatırlatarak, böyle bir olayın dünyada örneği olmadığının altını çizdi. Galatasaray Spor Şurası'nın 2.sini gerçekleştirildiğini belirten Dr. Cengiz Özyalçın organizasyonu üstlenen Sporcular Derneği'ne yardımlarından dolayı Başkan Canaydın'a teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, "Galatasaray Spor Şurası'nı düzenlemek için aylardır çaba harcayan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
"Bu şura, Galatasaray'ın geçen 100 yılda sportif çalışmalarının bir anlamda özetlenmesinin yanısıra, bu başarılara hangi koşullarda ulaşıldığının da altını çizecektir diye düşünüyorum. Ancak bugün, koşullar artık eskisi gibi değildir. Spor, amatörlük günlerini geride bırakmış, yerini endüstriyel bir sektöre terketmiştir. Değişen koşulların değerlendirilmesi, önümüzdeki 100 yıl içerisinde Galatasaray'ın sportif başarılara ulaşması için ihtiyacı olan kılavuzluğu sağlayacaktır. Şura'ya katılan tün konuşmacıların, bizlere bu konuda yeni ve önemli perspektifler sunacağından eminim."


Atatürk'ün 1914 Tarihli Telegrafı
Canaydın konuşmasında son günlerde "Atatürk ve Galatasaray" konulu tartışmalara da atıfta bulunarak şunları söyledi:
"Sene 6 Nisan 1914. Merhum Kurucumuz Ali Sami Yen, Binbaşı rütbesiyle görev yapmakta olan Mustafa Kemal'i Galatasaray'ın Rumen karmasıyla yapacağı maça davet ediyor.. Mustafa Kemal kulübümüze bir cevap telgrafı gönderiyor. Biz Galatasaray terbiyesi ile bu telgrafın içeriğini açıklamıyoruz. Yüce Atatürk, telgrafında neler hissettiğini, kulübümüz hakkında neler düşündüğünü açıklamıştır. Inşallah 8 ay sonra açılacak Beyoğlu'ndaki Galatasaray Postanesi binasındaki Müzemizde bunu ve daha benzerlerini açıklayacağız."




Daha sonra Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Ali Atalay kürsüye geldi. Şura'ya katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Atalay, dünyanın dört bir yanına gittiğini, Galatasaray'ın en çok tanınan ve taraftarı olunan bir bir kulüp olduğunu, dünyadaki bütün ezilen toplumların veya başarıya henüz ulaşamamış toplumların örneği olduğunu gördüğünü, Türkiye denilince akla Atatürk'ten sonra dünyada en çok Galatasaray'ın ve Galatasaraylı sporcuların geldiğini müşahade ettiğni belirtti.

Atalay, konuşmasında Galatasaray'ın bugüne kadar yaptıkları ile Türkiye'deki kulüplere örnek teşkil ettiğni söyleyerek "Bu nedenle Sayın Özhan Canaydın'a Kulüpler Birliği Başkanlığı çok yakışıyor" dedi. Atalay konuşmasına şöyle devam etti.
"Biz ülkemizde sporda da reformlar yapmaya kararlıyız. Birikimi olanlardan yararlanıp gençleri harekete geçirerceğimize inanıyoruz. Alınan her madalyada katkısı olan kulüplere teşekkkür ediyoruz. Galatasaray'ın futbol dışındaki branşlara yaptığı katkıyı unutmuyoruz. Pekin Olimpiyatları'na en az 200 sporcu ile gidebilmeliyiz. Yetenekli gençlerimiz var, yeter ki onlara imkanlar verlim. Bu Şura, Galatasaray'ın bilimle içiçe çalışıyor olmasının ne kadar güzel meyvalar verdiğinin güzel bir örneğidir. Galatasaray Kulüp Başkanlarının tümünün spordan gelmiş olduğunu bugün öğrendim. Galatasaray, bu konuda da örnek bir kulüp olmaktaadır. Bu Şura'dan alacağımız bilgiler, bizim yeniden yapılanmamıza da yardımcı olacak."

Daha sonra başlayan ve Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Duygun Yarsuvat'ın yönettiği oturumda, G-14 Birliği Genel Müdürü Thomas Kurth ve Olimpiyat Komtesi Başkanı Togay Bayatlı birer konuşma yaptılar.

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Duygun Yarsuvat, oturumu açarken yaptığı konuşmada Galatasaray Üniversitesi'nin 13 yıllık olmasına rağmen 600 yıllık Galatasaray eğitim şemsiyesinin bir parçası olduğunu ve bir devlet kurumu olduğunu hatırlatan Yarsuvat, üniversite içerisinde bir spor bölümü oluşturma çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. Bahçeşehir'deki arazide bir spor salonu, ilkokul ve Spor Akademisi kurularak büyük bir hamle yapacaklarını anlattı.

Oturumda konuşan Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı şunları söyledi. "Galatasaray, sadece futbolu değil, birçok spor branşını kurarak Türkiye'ye öğretmiş ve öncü olmuştur. Daha önemlisi Türkiye'de spora bilimi sokmuştur. Eğitim kurumuyla olan ilişkisi nedeniyle Türkiye'ye centilmenliği getirmiştir. Olimpiyat Komitesi'nin başkanlarının tümünün Galatasaraylı olması tedadüf değildir. Selim Sırrı Tarcan, Ali Sami Yen, Suat Eldel, Turgut Atakol, Jerfi Fıratlı ve Sinan Erdem Galatasaraylıydı. Bir aile kültürünün devamıdır Galatasaray."
Sporda şiddet konusunda Galatasaray'ın yine öncülük etmesi gerektiğini belirten Bayatlı, TOK olarak gençlere yönelik bir yayın hazırladıklarını, gençlere Olimpizm'i öğretmek istediklerini söyledi.

Daha sonra oturumda sözalan G-14 Birliği Genel Müdürü Thomas Kurth G-14'ü anlattı.

G-14'ün 2000 yılında kurulduğunu anlatan Thomas Kurth, "G-14'ün bir kulüpler organizasyonu olduğunu, amacının üye kulüplerin, her alanda kendi uluslararası çıkarlarının gözetilmesi için iletişimde bulunmaları olduğunu söyledi. Thomas Kurth konuşmasında şunları söyledi.
"Futbol kulüplere dayalıdır. G-14'ün kuruluşunun gerçek nedeni kulüplerin futbol organizasyonları nezdinde iyi temsil edilmediklerini düşünmeleridir. Futbol globalleşti. Bosman kararları da futbolun yapısını değiştirdi. Futbolculara verilen serbest dolaşım hakkı, futbol dünyasının istikrarını sarstı En çok karlı çıkan oyuncular oldu ama karışılığında da kulüplere fazlasıyla ödüyorlar. Futbol dünyasının profesonelleşmesi, pazarlama tekniklerinin gelişmesiyle birlikte kulüpler biraraya geldi, ortak çözümler geliştirdiler.. Kulüpler aynı gemide olduklarının bugün anladılar. Ulusal federasyonların işlevi azaldı. Çünkü artık futbolcular her ülkede oynuyorlar. Kulüplerin çıkarını kimse savunmuyor. Bir düzenleyici kurum olarak UEFA ve FIFA kuralları saptıyor. Bu doğrudur ama aynı kurum ticari bir düzenleyici olarak da işlev görüyor. Kendi çalıştıkları ticari kurumlar lehlerine karar veriyorlar. Biz bununla hemfikir değiliz. Kulüpler devasa haksızlığa uğruyorlar. Örneğin, bir ulusal maçta finalde oluşan bir sakatlık kulupleri zarara uğratıyor ve kulüpler tazminat alamıyor. Bunu çözmenin bir yolu olmalı. Oyuncu hizmetlerinin paylaşılması konusundaki çatışmada G-14'ün kaygıları var. Bizim fikirlerimiz sorulmadan kurallar konmamalı. Artık ulusal sınırlar futbolda yok.. Ama ulusal maçların sayısı da artmaya başladı. Kulüplere kimse fikrini sormuyor ama istendiğinde futbolcularını göndermek zorundalar. Dolayısıyla kulüpler kendi çıkarlarını savunmak için mücadele ediyor. Modern bir yönetişim modeli gerekiyor artık. Kulüplere karar verme organlarına katılma hakkı tanınmalı."
(Thomas Kurth ile yapılan geniş söyleşiyi Galatasaray Dergisi'nin Ocak 2006'da yayınlanacak 40. sayısında okuyabilirsiniz)

Thomas Kurth konuşmasında Galatasaray'ın G-14 Birliği'ne alınmasının gündemde olduğunu ancak Birliğin genişleme kararı almasının oybirliği gerektirdiğinin altını çizerek "genişleme çalışmaları için zemin yaratmamız lazım. Bu yıl düzenlediğimiz ve Galatasaray'ın da davet edildiği konferans, bu zamin hazırlama çalışmalarının bir parçasıdır. 2006'da bu konuda diğer konferans daha düzenleyeceğiz." dedi.

Oturumun ardından, katılan konuşmacılara Galatasaray Spor Kulübü tarafından birer plaket verildi. Öğle yemeğinden sonra Galatasaray Branşlarının atölye çalışmaları başladı. Her branş kendilerine ayrılan odada sunumlarını hazırlamaya başladılar. Branş sunumları yarınki toplantıda izleyecilere aktarılacak.