PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayseri'de MOBESE kameraları affetmiyor


kelebek35
04-09-2009, 11:18
Kayseri'de MOBESE sistemi sayesinde kural ihlali yaptığı tespit edilen 7 bin 500 sürücüye 800 bin TL para cezası uygulandı.



Kayseri'de kurulan MOBESE adı verilen Kent Bilgi Güvenlik Sistemi'nin trafik kurallarına uymayan sürücülerin belirlenmesinde, hırsızların yakalanmasında, asayiş olaylarının önlenmesinde ve suçluların tesbit edilmesinde büyük kolaylık sağladığı bildirildi.
Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada 18 Şubat tarihinde hizmete açılan MOBESE sisteminin 23 noktada, 60 kamera ile fiber optik kablo ağı aracılığıyla merkeze görüntü ve fotoğraf gönderdiğini söyledi.
Trafik kazalarının fazla olduğu kavşaklardaki kameralar sayesinde, kazalara çok kısa sürede müdahale edildiğini, 112 ve itfaiye araçlarının çok hızlı olarak kaza bölgesine yönlendirildiğini anlatan Özdemir, sistemin kural hatası yapan sürücüleri de affetmediğini belirtti. Özdemir, şu bilgileri verdi:
''Kavşaklardaki kameralarımız, kırmızı ışıkta geçen araçların plakalarını merkeze anında bildiriyor. Görüntüleri ve fotoğrafları monitörden izleyen elemanlarımız, anında ceza makbuzu düzenliyor. Yaya çizgisini kırmızı ışıkta geçen aracın fotoğrafı, sensörler yardımıyla anında tespit edilip merkeze gönderiliyor. Sürücü itiraz ederse, eldeki görüntü ve fotoğraflar kendisine gösteriliyor. Son iki ay içerisinde trafik kurallarını ihlal eden 7 bin 500 sürücüye yaklaşık 800 bin TL para cezası uygulandı. Çalıntı araçları, kente girip çıkan araçları da sürekli kontrol ediyoruz. Çeşitli nedenlerle aranan 600 araç, MOBESE kameralarına yakalanıp ele geçirildi.''

-DÖVİZ BÜROSUNDAN HIRSIZLIK
Kayseri'de geçen hafta bir döviz bürosundan tırnakçılık yaparak bin TL çalan yabancı uyruklu 4 kişinin, olaydan 20 dakika sonra yakalandığını anlatan Özdemir, ''Hırsızlar hızla olay yerinden kaçtılar ama MOBESE kameraları sayesinde bindikleri otomobilin plakasını ve yönünü 20 dakikada tespit ettik. Hırsızları Nevşehir'e daha giremeden yakalayıp Kayseri'ye getirdik. İlerde sistemin genişletip, kamera sayısını artırmayı planlıyoruz. Sistem kısa sürede kendini amorti edecek hale geldi'' dedi.
Orhan Özdemir, Mobese kameraları sayesinde kent merkezindeki çok sayıda hırsızlık, yankesicilik ve diğer adli olayların kısa sürede faillerinin yakalandığını söyledi.

-KENT KRİZ MERKEZİ
Sisteme bağlı olarak Kayseri Emniyet Müdürlüğünde bir kriz merkezi kurduklarını da belirten Özdemir, ''Kayseri'de kurduğumuz bu merkezde, polis, itfaiye, ambülans, belediye, sivil savunma ve diğer kuruluşlar, bir kriz anında bu merkezde ortak çalışma yapabilecek. MOBESE sisteminin kaydettiği görüntüler anında bu merkezde değerlendirilip, ilgili birimler, gereken çalışmayı, müdahaleyi anıda yapabilecekler'' diye konuştu.
Kayseri'de 18 kilometre uzunluğunda fiber optik kablo ağına ve 60 kameraya sahip olan MOBESE sistemi için 1 milyon 829 bin TL harcama yapıldı.



AA