PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tuvalet eğitimi konusunda istenmeyen önerilerle nasıl başa çıkılır?


Hasret
04-02-2009, 22:56
Pek çok çocuk hala bez takarken, büyük anne ve büyük babaların torunlarının artık tuvalet eğitimi alması gerektiğini düşünmesi günümüzde alışılmamış bir durum değil. Bir nesil önceki çocuk yetiştirme tecrübeleri bu günkü kadar çocuk merkezli değil. “Çocuk merkezli” demek; bir konu hakkında eğitirken veya öğretirken, ebeveynlerin çocuklarının ilgi duymalarına ya da hazır olduklarını belli etmelerine kulak vermeleridir. Halbuki pek çok büyükebeveyne göre, çocuğun hazır olduğuna veya ilgi duyduğuna karar vermesini beklemek pek fazla gelişim sağlamaz.

Bazı büyükebeveynler günümüzün tuvalet eğitimi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterler, burada okuduklarınızdan bir kaç yöntem göstermek faydalı olabilir. Ayrıca, eğer bir yorumları olacaksa bunu çocuğunuz duymadan direkt size söylemelerini rica edin.

Bazen büyükebeveynler, torunlarının yetiştiriliş tarzı ile ilgili genel eleştirilerinin bir parçası olarak tuvalet eğitimi konusunda görüş bildirirler. Mesela; “Hala tuvalet eğitimine başlatmadını mı söylüyorsun ?” sorusu, sizin çocuğunuzu yetiştirmedeki seçimleriniz ile bağlantılı bir yorum olabilir. Bazen bir büyükebeveyn bir torunu ile diğerini karşılaştırabilir, ve bu çocuğa ya da anne babasına eleştiri sezdirir bir yolla yapılabilir. Bu karşılaştırmalar kardeşler arasında rekabet duygularının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Bunun yanısıra, eğer çocuğunuza sık sık büyükebeveynleri bakıyorsa, onlarla neyi denemelerini istediğinizi ve neden olduğunu konuşmanız gerekebilir. 2 yaşındaki çocuğunuz size hazır gözükmeyebilir, fakat belki büyükebeveynleri ile beraber olduğunda tuvalete oturma denemeleri yapacak kadar hazır gözüküyor olabilir.

Çocuğunuz bağımsız olduğunu göstermek veya negatif davranmak gibi size gösterdiği davranışları büyük ebeveynlerine göstermeyebilir, onlarla birlikte olduğunda tuvaleti kullanma konusunda daha işbirlikçi davranıyor olabilir. Büyükebeveynlerin genel yaklaşımı konusunda rahatsanız, tuvalet eğitimi konusunda biraz daha beklemeyi düşününüyor olsanız bile, onların tuvalet eğitimine büyükebeveynleri ile başlaması makul olabilir.

Büyükebeveynler tuvalet kullanımı konusunda çocuğun başarısızlığını çok büyütmemelidir. Çiş kaçırma gibi bir kaza söz konusu olduğunda, çocuğunuz kendisine bakan kişileri hayalkırıklığına uğrattığını hissedebilir. Büyükebeveynler azarlama veya cezalandırma gibi yöntemlerden kaçınmalıdır. En önemlisi, çocuğunuzun sizin ve büyükebeveynlerin arasındaki herhangi bir anlaşmazlıkta arada kalmasına müsade etmeyin.