PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sineklerin gen haritası çözüldü


*fanii*
11-12-2007, 21:29
http://image.haber3.com/haber/35145.jpg

Sineklerin gen haritası çözüldü

12 çeşit meyve sineğinin gen haritası çözüldü.


Bilim adamları, 12 çeşit meyve sineğinin kapsamlı gen haritasını çözdü. Söz konusu çalışmanın insan geni ile ilgili araştırmalara da ışık tutması bekleniyor.

Dünyanın en önemli araştırma enstitülerinden Massachusetts Institute of Technology’den yapılan açıklamaya göre, Latince adı Drosopohile olan meyve sinekleri ile ilgili araştırma yapan bilim adamları, karşılaştırma yöntemi ile 12 meyve sineği çeşidinin gen haritasını inceledi.

Araştırmacılar, milyonlarca yıllık evrim içerisinde meyve sineklerinin biyolojisinin nasıl değiştiğini ve genlerin yaşam koşullarına göre nasıl mutasyona uğradığını tespit etmek için çalışırken, bazı genlerin evrim tarafından değişmeden tutulduğunu, ancak bazı genlerin de çevre koşullarına göre değiştiğini fark ettiler.

Evrim tarafından tutulan genler ile değişen genlerin kıyaslamasını yapmak isteyen araştırmacılar 12 meyve sineğinin de DNA dizilerindeki değişimleri karşılaştırdılar. DNA’yı oluşturan harf dizelerini inceleyen araştırmacılar, hangi dizelerin mutasyona uğradığını hangilerinin değişmediğini tespit etti ve meyve sineklerinin kapsamlı gen haritasını çıkardı.

Çalışmaların, insan geni ile ilgili araştırmalara da ışık tutmasının beklendiği bildirildi.



::.Kaynak.:: (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=302048)