PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dirençlerin Kullanım Alanlarına Bir Kaç Örnek...


_SoN_
03-28-2009, 10:47
Dirençlerin kullanım alanı oldukça geniştir. Bir kaç örneği burada vereyim..
Aydınlatma araçları: Ampüller içinde yer alan filamanlar birer dirençtirler. Bu dirençler sayesinde ampül ışık verir.
Isıtma araçları: Kullandığımız elektrikli ısıtıcılarda gördüğümüz sıcaklık yayan çubukların etrafını çevreleyen teller direnç telleridir. Bu dirençler üstünden akım geçtikçe ısınır ve etrafa ısı yayarlar.
Tüm elektronik cihazlar: Kullandığımız tüm elektronik cihazlarda elektrik akımının şiddetini ayarlamak amacıyla dirençlerden faydalanılır.
Kısacası dirençler günlük hayatt kullandığımız tüm elektrikli araçlarda karşımıza çıkarlar. Onlarsız yaşam gerçekten zor olurdu..
üretilen aletlerin araç vb.nin belirli amaçları vardır.Örneğin sen bir elekrik motoru kullanacaksan burada amacın elindeki elektrik akımını yani elektrik enerjisini motora vermek dolayısıyla motordan hareket elde etmektir.Burada direçlerin ilginç durumları var şöyleki;dirençler elektrikli aletlerin çoğunda bulunur.derinçlerin öncelikli amacı elektriği iletmektir.Daha sonra adı üstünde olduğu gibi elektrik akımının akmasını ihtiyaç oranında engellemek için kullanılır.yeterince ince ve uzun yapılarak lamba üretilir ve verilen elektrik bu araçta ışığa dönüştürülebilir.Yada dirençler kullanılarak çevrenin ısıtılması yani ısıtıcı olarak kullanılabilir.aynı zamanda direncin üzerinden akan akımın elektro magnetik etkisi vardır.Bununla da trafolarda mıknatıslık etkisi ile elektrik akımı dünüştürülebilir alçaltılabilir yükseltilebilir.elektrik motorunda olduğu gibi manyetik alan içinde düzgün halde sarılmış sargılara akım verilerek hareket elde edilebilir.Tersi yapılarak jeneratörlerdeki gibi manyetik alan içindeki düzgün sarımlı dirençler döndürülürse alternatif akım elde edilebilir.Benzer şekilde yarı iletken özelliği olan dirençlerle tüm elektronik devre elemanları üretilmektedir.bu iletkenlerden yararlanarak bu bilgisayarla işlerini yapıyorsun sorularına cevap buluyorsun.genellikle elektronik devre elemanları yarı iletkenlerdir.Nükleer enerji santrallerinde radyoaktif maddeleri yada parçacık hızlandırıcılarda dirençlerin önemi çok büyüktür.bu işlemler uygun özelliklerle sarılmış uygun dirençlerden başka birşey değildir.Benzer şekilde saymaya devam edersek heralde daha çok saymamız gerekir.
DİRENÇLER AKIMA KARŞI ZORLUKGÖSTEREN BİR DEVRE ELEMANIDIR. O DİRENÇ ÜZERİNDEKİ HATTA SABİT BİR VOLTAJ BULUNUR. BİZ DİRENCİN DEĞERİNİ ARTTIRIRSAK DİRENÇ HATTININ BULUNDUĞU KOLDAKİ AKIM AZALIR. YANİ DİRENÇ DEĞERİNİ 20 OHMDAN 80 OHMA ÇIKARDIĞIMIZ ZAMAN AMA DİRENÇ DEĞERİNİ AZLTIRSAK AKIMDEĞERİ ARTAR
DİRENÇ AKIM VE VOLTAJ ARASINDAKİ BAĞLANTIDAN
VOLT=AKIMxDİRENÇ :yani
V=IxR
DEN VOLTAJ SABİT OLDUĞU İÇİN DİRENCİN ARTMASI AKIMI AZALTIRKEN. DİRENCİN DÜŞMESİDE AKIMI ARTIRMAKTADIR. DİRENÇLERİN ASIL AMACI AKIM VE GERİLİM BÖLÜCÜLÜK YAPMAKTIR.
KISACA AKIM SABİTİNİ AYARLAMAKDIR.

NOYAN
04-01-2009, 18:06
abi konu içinde dirençlerin elektrikteki önemini anlatmışsın, başlığı mı değiştireyim içeriği mi? :)

_SoN_
04-01-2009, 18:09
abi konu içinde dirençlerin elektrikteki önemini anlatmışsın, başlığı mı değiştireyim içeriği mi? :)

Ben aynen çekmişimdir emre,sen kafana göre düzenle .