PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gurbetçilere 'e-oy' kullanma hakkı


kayısıkentli
01-07-2008, 16:46
Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'ndan sonra basın açıklaması yapan Bakan Cemil Çiçek, toplantıda ele alınan konuları değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve yaklaşık 4 saat süren Bakanlar Kurulu Toplantısı son erdi. Toplantıdan sonra basın açıklaması yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ele aldıkları konular hakkında açıklama yaptı.

Yurtdışında yaşayan vatandaşların rahat oy kullnması için bir kanun tasarısını ele aldıklarını belirten Çiçek, gurbetçilerimizin, posta veya eloktronik oy kullanma tekniğiyle oy kullnabilecekleri, bir kanun tasarısını TBMM'ye gmnderdiklerini açıkladı.

Çiçek gurbetçilerimiz için hazırlanacak olan sistemi şöylşe açıkladı: "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız uzun süre oy kullanamadılar. Belli bir süre sınır kapılarında oy kullanıldı. Bu şekilde de katılım az oldu. 60 hükümet olarak, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için bir çalışma başlattık. Bu çalışma kanun tasarısı olarak TBMM'ye sevkedildi. Ankara'da, İl Seçim Kurulu'na Bağlı, Yurt Dışı Merkez Seçim Kurulu oluşturulacak. Seçmen kütüğü, vatandaşlığa bağlı olarak YSK tartafından düzenlenecektir. Yurtdışında Milletvekilleri genel seçimlerinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında oy verecekler. Bağımsız adaylara oy veremeyecekler. Bu vatandaşlar mektupla, elektronik oylamayla ve gümrük kapılarında oy kullnabilecekler. Kullnma şekline YSK karara verecektir. Oyların değerlendirilmesi ise eski şekilde olacaktır."

Haber 7