PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hürmüz Boğazında İran-ABD kapıştı


kayısıkentli
01-07-2008, 16:44
Hürmüz Boğazı'nda İran ve Amerikan askeri gemileri arasında gerginlik çıktı. Amerikan gemileri, İran Devrim Muhafızları'na ait 5 tekneye, ateş açma noktasına geldi

CNN televizyonunun haberine göre, İran Devrim Muhafızları'na ait 5 tekne, Hürmüz Boğazı'nda Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne ait 3 gemiyi taciz etti.

CNN adlarını açıklamadığı Amerikalı yetkililere dayanarak, İran teknelerinin, ABD gemilerinin 200 metre yakınına kadar yaklaştığını ve telsizle tehditte bulunduğunu ileri sürdü.

Haberde, Amerikan askeri gemilerinin İran teknelerine ateş açma noktasına geldiği belirtildi.
İsrail Bush'a İran dosyası sunacak
İsrail, çarşamba günü Ortadoğu ülkelerine tura çıkacak ABD Başkanı George Bush'un ilk durağı Kudüs'te, Bush'a, İran'la ilgili bir dosya sunacak.

İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesi, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Bush'a, İran'ın nükleer programıyla ilgili İsrail'in değerlendirmelerini aktaracağını belirtirken, İsrail'in elinde, İran'ın nükleer silah geliştirme çalışmalarını durdurduğuna ilişkin son ABD istihbarat raporlarınkinden çok farklı bilgi olmadığını yazdı.

Gazete, İsrail'in elindeki bilgilerin, Amerikalıların elindeki bilgilerin yaklaşık yüzde 90'ı ile aynı olduğunu, kalan diğer bilgilerin ise Bush'un İran konusundaki düşüncelerini pek değiştirmeyeceği kanısında olduklarını kaydetti.

İran konusunda sunulacak dosyayla ilgili son hazırlıklar için, Başbakan Ehud Olmert'in başkanlığında dün, siyasi ve diplomatik üst düzey temsilcilerin katıldığı toplantı yapıldı.

Toplantıya, Savunma Bakanı Ehud Barak, Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, MOSSAD Başkanı Meir Dagan, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, İsrail Atom Enerjisi Kurumu Genel Müdürü Şaul Horev, Askeri İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ile Savunma Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler ve Politika Dairesi Başkanı Amos Gilad ve İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet'in üst düzey yetkilileri katıldı.

Olmert başkanlığındaki toplantıda, İsrail'in elinde, Amerikalılardan farklı bilgi bulunup bulunmadığı değerlendirildi.

Müzakereler sırasında, İsrail'in elindeki istihbarat bilgilerinin yüzde 90'ından fazlasının, ABD istihbarat birimlerinin Başkan Bush'a sunduğu raporlarla aynı olduğu değerlendirmesine varıldı.

Diğer bilgilerin ise Tahran'ın, 2003'ten sonra askeri nükleer kabiliyetini yaratacak gizli faaliyetlerini yeniden başlattığını doğrulamadığı vurgulandı.

Bu verilerin, Bush'u Washigton'a dönüşünde, İran'a karşı uluslararası toplumu harekete geçirmesine yetecek mahiyette olmadığı da ifade ediliyor.

ABD istihbarat birimlerinin hazırladığı raporda, Tahran'ın nükleer bomba yapımına ilişkin çalışmalarını 2003 yılında durdurduğu belirtilmiş, ancak uranyum zenginleştirme çalışmalarını sürdürdüğü aktarılmıştı.

Ancak Savunma Bakanı Ehud Barak, Bush'a, İran'la ilgili İsrai listihbarat birimleri ile ABD istihbaratı arasındaki değerlendirme farklılıklarını aktaracak.

Olmert'ten Bush'a yasa dışı yerleşimlerle ilgili teminat

İsrail basını, Başbakan Olmert'in, ABD Başkanı George Bush'u, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini dağıtacağı konusunda ikna etmeyi planladığını belirtiyor.

Ancak yine de hükümetin, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri ve yasa dışı küçük birimlerin tüm detaylarının açıklanmasına sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi'nden bu konuda istenilen talebe, Savunma Bakanlığı'nın, bu verilerin yayımlanmasının İsrail'in güvenliğine ve dış ilişkilerine zarar vereceği gerekçesiyle olumsuz yanıt verdiği kaydedildi.

Bush, İsrail'e gelmeden önce yaptığı açıklamalarda, yasa dışı yerleşimler sorununun, barışın önünde bir engel olduğunu belirterek, İsrail'in bu konuda verdiği, yasa dışı yerleşimlerin boşaltılacağı sözüne bağlı kalmasını istemişti.

Ordu radyosu ise İsrail ordusunun, Bush'un ziyareti süresince askeri operasyonlarını asgariye indireceğini belirtti.

Siyasi yetkililerin talimatları doğrultusunda, İsrail Ordusu'nun Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki askeri operasyonlarının, Bush'un gelişine iki gün kala, bugünden itibaren azaltılmaya başlanacağını ifade eden radyo, üst düzey savunma yetkililerine dayanarak, ordunun terör saldırıları planlayanlara karşı çalışmalarını sürdüreceğini aktardı.

Bir savunma yetkilisi radyoya, "Bu, diplomatik açıdan hassas bir dönem. Ordu, Filistin terörizmine mani olmak için çalışmalarını sürdürecek, ancak ABD Başkanı Bush'un burada olduğu sürece, gerilimin tırmanmasına yönelik faaliyetlerde bulunmayacak" dedi.

İsrail sağı Pollard'ın serbest bırakılmasını isteyecek

İsrail sağı ise Bush'tan, İsrail lehine casusluk yaptığı gerekçesiyle ABD'de tutuklu bulunan Jonathan Pollard'ın serbest bırakılmasını isteyecek.

Şas partisi Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai, Bush'a bu konuda, partinin ruhani lideri Haham Ovadya Yosef'in bir mektubunu iletmeyi planlıyor.

Konuyla ilgili ordu radyosuna konuşan Yişai, İsrail'in Pollard'ın serbest bırakılması karşılığında, Filistinli tutukluların salıverilmesindeki kriterler konusunda daha esnek politika benimseyebileceğini belirtti.

Şas partisi, daha önce bu konudaki kriterlerde değişiklik yapılmasına karşı katı tutumuyla biliniyor. Yişai, "Biz, eline kan bulaşmış tutukluların serbest bırakılmasına karşıyız. Ancak eğer Pollard serbest bırakılabilirse bu bize (kriterlerde) daha esnek bir tutumu düşündürtebilir" dedi.

Yişai, Pollard ve 1.5 yıl önce kaçırılan ve Gazze'de tutulan İsrailli asker Gilad Şalit'le ilgili bir anlaşmanın, İsrail'in daha fazla Filistinli tutukluyu serbest bırakmasının yolunu açabileceğini söyledi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Ramallah'ta görüşeceği Bush'u, ziyareti sırasında "Olmert'in, yerleşim faaliyetlerinin tümüyle durdurulduğuna ilişkin bir açıklama yaptırmaya" zorlayacağı ifade ediliyor.

Filistin tarafı ayrıca, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki tüm İsrail askeri operasyonlarının da durdurulmasını talep edecek.

Filistin ziyareti sırasında Bush, Abbas'ın yanı sıra Başbakan Selam Feyyad, Filistinli nihai görüşme heyeti üyeleri ile de bir araya gelecek.

Bush'un Batı Şeria'daki Beytüllahim ve Eriha'yı da ziyaret edebileceği belirtilirken, Amerikalıların bu ziyaretleri henüz doğrulamadığı ifade ediliyor.


CNN Türk