PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : FT: Türk-ABD ilişkileri yeniden rayında


kayısıkentli
01-07-2008, 12:20
İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD ziyaretini değerlendirirken, ''Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden rayına girmekte olduğunu'' yazdı.

Gazetenin Companies and Markets ekinde yer alan, Vincent Boland imzalı yazıda, "iki ülke ilişkilerinin iki ay öncesine kadar savaşın eşiğine gelecek düzeyde bozulmuş olduğu" görüşü savunuldu.

"Onlarca yıl NATO'da ittifak sürdüren, gündemin bütün önemli konularında aynı tarafta yer alan iki ülkenin ilişkilerinin 11 Eylül 2001'den sonra yaşananlar yüzünden kalıcı bozulmaya yaklaştığı" belirtilen yazıda, "buna yol açan en önemli nedenler arasında Türkiye'nin ulusal çıkarlarına aykırı bulduğu Irak savaşının önemli yer tuttuğu" kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Washington ziyaretinin önemine işaret edilen yazıda, ziyaretin Gül'ün Cumhurbaşkanı olarak ABD Başkanı George Bush ile yapacağı ilk resmi görüşme olacağı hatırlatıldı.

"Gül'ün Beyaz Saray'da sıcak şekilde karşılanacağından emin olduğunu" yazan Boland, "uluslararası ilişkilerde son dönemde görülen dramatik değişimin ardından, Washington-Ankara hattında ilişkiler, dünyadaki en büyük ABD karşıtlığının Türkiye'de yaşanmasına rağmen yeniden rayına giriyor görünüyor" ifadesini kullandı.

Yazar, olumlu dönüşümün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da yaptığı Washington ziyaretiyle başladığına dair görüşlere de yer verirken, "bu ziyaret sırasında sağlanan anlaşmayla ABD istihbaratının yardımıyla kuzey Irak'taki PKK kamplarının bombalanmasının mümkün olabildiğini" ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Washington ziyaretinin de önemli olduğunu vurgulayan yazar, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı sürecine ve özgeçmişine de değindi.

ANKA