PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İran doğalgaz akışını durdurdu


kayısıkentli
01-07-2008, 12:17
Bir süredir kısıtlı gönderilen İran doğalgazı bu sabahtan itibaren tamamen kesildi, ancak alınan tedbirlerle genel doğalgaz arzında bir sorun olmadığı bildirildi. Güler, sorunu Başbakan'a götürüyor.

http://image.haber7.com/haber/94807.jpg

İran, sert kış koşulları ve Türkmenistan'dan gelen doğalgaz sevkıyatının durmasını gerekçe göstererek geçen hafta Türkiye'ye ihraç ettiği gaz miktarını kısmıştı.

Bu sabah ise İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgaz tamamen kesildi.

BOTAŞ yetkilileri, İran'dan bir süredir kısıtlı gelen gazın bu sabah kesilmesi üzerine gerekli tedbirlerin alındığını, yeni haliyle arz-talep dengesinin kurulduğunu ve gaz arzının şu an için sorunsuz devam ettiğini söyledi.

Güler, Erdoğan'dan yardım istedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 günden bu yana aşırı soğuklar nedeniyle İran'dan gelen doğalgazda önemli miktarda düşüş yaşandığını, Ukrayna üzerinden gelen gazda da bir miktar azalma olduğunu söylemişti.

Bakan Güler, "Şimdiye kadar sorunu kendi imkanlarımızla çözmeye çalıştık. İranlı bakan ve müsteşarlarla konuyu görüştük. Fakat devreye girmesi için, artık konuyu sayın Başbakanımıza istirham edeceğim. Depolarımızı devreye soktuk. Fakat Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile görüşmesi için konuyu ileteceğiz" demişti.

Doğalgaz alımı 4-5 milyon metreküpe geriledi

Türkiye, en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan İran'dan normalde günlük yaklaşık 29 milyon metreküp aralığında doğalgaz alırken, son günlerdeki kısıntıyla bu miktar 4-5 milyon metreküpe kadar gerilemişti.

Türkiye, İran'ın haricinde Rusya'dan Mavi Akım ile Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen batı hattından gaz kullanıyor. Marmara Ereğlisi ve Aliağa'daki LNG terminallerine, özel gemilerle getirilen sıvılaştırılmış doğalgazla da, sisteme takviye sağlanabiliyor.


AA