PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cumhubaşkanı Gül ABD'ye gitti


kayısıkentli
01-06-2008, 23:31
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu akşam ABD Başkanı Bush'un resmi davetlisi olarak bu ülkeye gitti. Gül, Esenboğa'da yaptığı basın topantısında ziyaretin önemine dikkat çekti, hangi konuların gündeme geleceğini açıkladı.

http://image.haber7.com/haber/76721.jpg

Uğurlamada, Toptan'ın eşi Saime Toptan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Naci Özdemir de hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi Anna Şimşek, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Alaaddin Sevim ile bazı gazetelerin temsilcileri de ABD'ye gitti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçmişte geleneksel olarak savunma ve güvenlik eksininde gelişen Türk-Amerikan ilişkilerinin artık yeni boyutlar kazandığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ''ABD'ye Cumhurbaşkanı olarak yapacağım ilk ziyaretin de iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri, diyalog ve dayanışmayı, terörizmle mücadele başta olmak üzere, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrarın korunması açısından işbirliğimizin önemini bir kez daha karşılıklı olarak teyit edeceğine ve ikili ilişkilerde açılan yeni fırsat pencerelerinin tespitine olanak tanıyacağına inanıyorum'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George W. Bush'un daveti üzerine bu ülkeye gittiğini ve 8 Ocak Salı günü Bush ile bir araya geleceğini belirtti. Bush ile görüşmelerinde, içinde bulunulan yeni konjonktürde Türk-Amerikan ilişkilerini gözden geçireceklerini ve bu ilişkilerin her alanda daha da pekiştirilmesini hedefleyeceklerini kaydeden Gül, bu bağlamda, ikili işbirliği konuları ile bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınacağını ifade etti.
Gül, ''Terörizmle mücadelede iki ülke arasında ve uluslararası planda sürdürülen işbirliği, Ortadoğu'daki son gelişmeler, Pakistan, Afganistan, Irak ve Lübnan'daki genel güvenlik ve siyasi ortam, Kıbrıs meselesi ve ülkemizin Avrupa Birliği üyelik süreci hakkında görüş alışverişinde bulunacağız'' diye konuştu.
Washington'da ayrıca ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşeceğini belirten Gül, belli başlı kanaat önderleriyle de bir araya geleceğini dile getirdi. Amerikan medyasıyla da röportajlar yapacağını ve Türk-Amerikan toplumuyla bir araya geleceğini kaydeden Gül, Amerikan iş ve yatırım dünyasının temsilcileriyle de görüşeceğini bildirdi. Washington'da sergilenmekte olan Merkez Bankası'nın Çağdaş Türk Resim Sanatı Koleksiyonu'nu ziyaret edeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, 9 Ocak Çarşamba günü de Washington'dan New York'a geçeceğini, burada BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile akşam yemeğinde bir araya geleceğini ifade etti. Gül, Dış Politika Konseyi'nde Türk-Amerikan ilişkileri üzerine bir konuşma yapacağını, Ahıska Türkleri temsilcileri ve Amerikanın önde gelen Musevi kuruluşlarının temsilcilerini kabul edeceğini söyledi.
''İKİLİ İLİŞKİLERDE YENİ FIRSAT PENCERELERİ''
Uluslararası ilişkilerde ortaya çıkan yeni ortamda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğinin önemini koruduğunu vurgulayan Gül, geçmişte geleneksel olarak savunma ve güvenlik ekseninde gelişen Türk-Amerikan ilişkilerinin artık yeni boyutlar kazandığını bildirdi.
Bu ilişkilerin ekonomi, ticaret, yatırım, enerji, ortak AR-GE programları geliştirilmesi, bilimsel-teknolojik ve akademik işbirliği, toplumlar arası temas gibi boyutlarda çeşitlendiğini ve derinleştiğini dile getiren Gül, şunları kaydetti: ''Bu değişimin doğal bir sonucu olarak da günümüzde kamuoyu algılamaları ilişkilerimizde ön plana çıkmış durumdadır. Türk-Amerikan ilişkileri son aylarda ise Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörü ve asılsız Ermeni iddiaları gibi gelişmelere odaklanmak durumunda kalmıştır. Oysa, bu ilişkilerin özü, kapsamı ve anlamı ile bu sorunların çözümünde başlatılan güçlendirilmiş işbirliğinin ABD ile ilişkilerimizde yarattığı yeni potansiyelin kamuoyumuzca doğru anlaşılabilmesi önem taşımaktadır. ABD'ye Cumhurbaşkanı olarak yapacağım ilk ziyaretin de iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri, diyalog ve dayanışmayı, terörizmle mücadele başta olmak üzere bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrarın korunması açısından işbirliğimizin önemini bir kez daha karşılıklı olarak teyit edeceğine ve ikili ilişkilerde açılan yeni fırsat pencerelerinin tespitine olanak tanıyacağına inanıyorum.''


AA