PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şengör'den AK Parti'ye ağır itham


kayısıkentli
01-06-2008, 23:28
Prof. Şengör'den çok konuşulacak sözler: "2008'in AKP'siz olmasını temenni ediyorum. Türkiye İslamlaşmıyor, Vahabileşiyor. YÖK Başkanı’nı asistan yapmaya tereddüt ederdim"

ALPER URUŞ'un haberi

2008'in AKP'siz olmasını temenni ediyorum. Çünkü AKP'nin Türkiye'yi aklın emrettiği bilim yolundan çevirdiğini düşünüyorum. Türkiye, Fazıl Say'ın dediği gibi Avrupa Ortaçağı'na, yani karanlığa yuvarlanmakta. Bu parti, 17. yüzyıldan itibaren aklın, toplum yaşamını dışladığı bilimi, bilim aleyhine tekrar topluma enjekte etmektedir. Maalesef bunun ilk sonuçları ortada....

Prof. Dr. Celal Şengör, bilindiği gibi eğitimden siyasete, sosyal problemlere uzanan alanlarda da, yaptığı radikal açıklamalarla tanınıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, 2008 yılında Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Beklentilerini sıralayan Şengör, çok ilginç çıkışlar yaptı:

* 2008'den beklentiniz nedir?
2008'in AKP'siz olmasını temenni ediyorum. Çünkü AKP'nin Türkiye'yi aklın emrettiği bilim yolundan çevirdiğini düşünüyorum. Türkiye, Fazıl Say'ın dediği gibi Avrupa Ortaçağı'na, yani karanlığa yuvarlanmakta. Bu parti, 17. yüzyıldan itibaren aklın, toplum yaşamını dışladığı bilimi, bilim aleyhine tekrar topluma enjekte etmektedir. Maalesef bunun ilk sonuçları ortada.

* Nedir bunlar?
Birincisi toplumun bölünmesi, ikincisi toplumun dincileştirilmesi, üçüncüsü toplumun cahilleştirilmesi, toplumun dünyaya yabancılaştırılması. Bunların hepsinin toplamı da dünyada cehennemdir. Türkiye Müslüman bir topluluktur. Ahmet Yesevi’yle, Yunus Emre’yle gelenekselleşen bir Müslümanlıktır bu. Bu Müslümanlığa ilk darbeyi Sultan Yavuz vurmuştur. Halifelikle birlikte sözüm ona Ortodoks İslam’ın bu topraklara girmesi söz konusu olmuştur. El Aşarî ve El Gazali'den sonra gelişen, aklı yadsıyan, Haçlı ve Moğol istilalarıyla yerleşen fakirlik ve çaresizliği marifet sayan, Batı'nın aydınlanma hareketi karşısında kendini dışlanmış hisseden bir zavallılık edebiyatı geliştiren bir kültürdür bu. Bu kültürü Halife El Mamun görse tüyleri diken diken olurdu. Türkiye aslında İslamlaşmıyor, Vahabileşiyor. Say'ın dikkat çektiği tehlike, Türkiye'nin Vahabileştirilmesi, yani cahilleştirilmesi, yani zavallılaştırılmasıdır.

* Teröre ilişkin değerlendirmeniz nedir?
Terör de cehaletin eseridir. Sayın Başbakan yıllar önce yazdığı raporda terörü İslam kartını kullanarak çözmeyi düşünmüştü. Bu, tıptaki hastalığı başka bir hastalıkla tedavi etmeye benzemektedir. Gerçek tedavi yöntemi değildir. Terörün çözümü, Kürt sorununun çözümünden geçer. Kürt sorunu demek, Güneydoğu Bölgesi insanımızın iktisadi ve bilgi düzeyinin yükseltilmesidir. Güneydoğu bilimle tanıştırılmalı, refaha kavuşturulmalıdır. Bazılarının kültürel hak ve özgürlükler adı altında sunduğu gerici-ayrımcı söylem, post-modern dünyanın yarattığı cehalet ortamının ürünüdür.

* 2007'yi bilim ve üniversiteler bakımından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bizde üniversite 19. yüzyılda medrese baskısıyla kapatılmıştır. "Peygamberlik sanattır" ifadesi medreseleri rahatsız etmiştir. 1933, 1960 ve 1983 yıllarında üniversite konusunda Türkiye'de adımlar atılmış, bugüne gelinmiştir. Bir defa gelenek olmadan biyolojik faaliyetler dışında insan faaliyeti yürütülemez ve bizde geleneksel olarak bir üniversite kurumu görmek mümkün değil. Üniversite bilgi üreten ve bilgi üretme yöntemleriyle bunları sunan kurumlardır. Bilginin eleştirilmesi de üniversitelerin olmazsa olmazıdır. Bilginin de üniversite dışında herkesi rahatsız etmesi doğaldır. Ancak maalesef bizde bilim işlemiyor, akademisyenler de bilimi üniversitelerde ders anlatmak olarak görüyor.

* Yeni YÖK başkanı ile bu sürecin olumlu ilerlemesi yönünde bir umut taşımıyor musunuz?
Eğer bana YÖK başkanına ilişkin düşüncelerimi soruyorsanız, kendisinin hiçbir akademik özelliği olduğunu düşünmüyorum. Var; zayıf olması. Benim, kendi alanında asistan dahi yapılmasında tereddüt edeceğim bir insanı YÖK'ün başına getirdiler. Kendisinin acaba büyük bir idari başarısı mı var? Eserleriyle bilim çevresinde takdir mi toplamıştır? Bunun yanıtını ilk kendi verdi zaten. Üniversiteyi ilgilendirmeyen türban konusunda yaptığı açıklamayla. Kendisinin sorumluluğu kız öğrencilerin kıyafeti mi, üniversitelerde yapılan bilim mi? Asli görevi dışında yapacağı her çalışmada üniversiteleri karşısında bulacaktır.

* Eğitim sistemi mi sizce sorunlu?
Orta öğretim kurumları kötüydü, son dönemde çok daha kötü oldu. Orta öğretimlere kaç öğretmenin atandığı, kaç okulda öğretmen açığı var gibi sorular önemli; ama esas eğitimin içeriğinin boşaltılması söz konusu. Coğrafya kitaplarında verilen pek çok bilgi çağdışı. Yaradılış teorisinin içinde yer aldığı bir biyoloji kitabının ise modern dünyada yeri yoktur. "Akıllı tasarım ciddiye almaya değer bir görüştür" diyen bir Milli Eğitim Bakanı’nın da modern dünyada yeri yoktur.

* Hocam, dünyadaki durumu nasıl görüyorsunuz genel olarak?
Ben artık dünyanın bir ayak takımı tarafından yönetildiğini düşünüyorum. Bush, diplomalı bir cahildir. Ekonomik durumunun iyi olması onun cahil olmayacağı anlamına gelmemelidir. Berlusconi’ye, Sarkozy'e bakın, benzer tabloyu görürsünüz. Bunlar dünyayı, aç gözlülük de bunları yönetmektedir. Popüler demokrasi adına böyle oldu. Herkes her şeyi hiçbir şey öğrenmeden yapabilir düşüncesi yanlıştır.

Türkiye aslında İslamlaşmıyor, Vahabileşiyor. Yani cahilleştiriliyor, zavallılaştırılıyor. Bu zavallılık edebiyatı geliştiriliyor. Bu kültürü Halife El Mamun görse tüyleri diken diken olurdu.

* Güneydoğu bilimle tanıştırılmalıdır.
Bazılarının kültürel hak ve özgürlükler adı altında sunduğu gerici-ayrımcı söylem, post- modern dünyanın yarattığı cehalet ortamının ürünüdür.

Dünyayı ayaktakımı yönetiyor diye düşünüyorum. Bush, diplomalı bir cahildir. Berlusconi’ye, Sarkozy'e bakın, benzer tabloyu görürsünüz. Bunlar dünyayı, aç gözlülük de bunları yönetiyor.

Vatan-Pazar

nehir
01-07-2008, 11:41
Türkiye Müslüman bir topluluktur. Ahmet Yesevi’yle, Yunus Emre’yle gelenekselleşen bir Müslümanlıktır
Türkiye aslında İslamlaşmıyor, Vahabileşiyor. Say'ın dikkat çektiği tehlike, Türkiye'nin Vahabileştirilmesi, yani cahilleştirilmesi, yani zavallılaştırılmasıdır.
Dünyayı ayaktakımı yönetiyor diye düşünüyorum. Bush, diplomalı bir cahildir. Berlusconi’ye, Sarkozy'e bakın, benzer tabloyu görürsünüz. Bunlar dünyayı, aç gözlülük de bunları yönetiyor.
bu sözler çok güzel açıklıyr başka söze gerek yok..güzel yorumlar tşkr paylaşım için..