PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2008 Yılında Ülkeminizin Ağırladığı Turist Sayısı


_SoN_
03-19-2009, 11:28
2008'de Türkiye 26 Milyon Turisti Ağırladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Türkiye'yi bu yıl 26 milyon turistin ziyaret ettiğini belirterek, turizm geliri olarak tüm Afrika'nın elde ettiği gelire yaklaşıldığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Türkiye'yi bu yıl 26 milyon turistin ziyaret ettiğini belirterek, turizm geliri olarak tüm Afrika'nın elde ettiği gelire yaklaşıldığını söyledi.
Bilecik, Bursa ve Çanakkale'yi kapsayan 'Kuruluştan Kurtuluşa Tarih ve Kültür Yolu' projesinin başlangıç toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ve 4 ilin valisinin katılımıyla Bursa'da yapıldı.
Kervansaray Termal Otel'de yapılan toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, başlanan projenin geçmişe olan saygı ve görevin yerine getirilmesinin yanı sıra, gelecek nesillere bırakılacak zengin bir tarihi-kültürel miras olacağını belirtti. Üzerinde yaşanan topraklarda Türkiye'nin bin yıllık bir kültür geçmişi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu proje aynı zamanda bizim tarihimize karşı da görevimizi yerine getirmemiz açısından önemlidir. Bizden sonra gelecek evlatlarımıza kendi
milli kültür ve tarihimizi tanıtacağımız gibi, kendilerine çok sağlam bir kimlik kartı bırakacağız. Ekonominin çırağı olmamak için kültürde usta olmak gerekli. Bir ülkenin en zengin mirası kültürel miras ve değerleridir. Her şeyden çok daha değerli olmasına rağmen ülkemizin gayri safi milli hasılasında yer almaz. Ama bilin ki, Türkiye'nin milli hasılasından kat kat zengindir ve gurur duyacağımız bir zenginliktir. Tarihi geçmişimizi çok iyi bilmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin turizm konusunda gelişerek dünyada ilk 10 arasında yer aldığını belirten Yılmaz, "2008 yılında dünyada yüzde 2 olan turizmin büyüme oranı, Türkiye'de yüzde 13 olarak gerçekleşti. Geçen yıl Türkiye'ye gelen turist sayısı 23,5 milyon, elde edilen gelir 18,5 milyar dolardı. Bu yıl gelen turist sayısı ise kasım ayı dahil 25 milyon 300 bin ancak aralık ayını da eklediğimizde 26 milyonun üzerinde bulunuyor. Dünya Turizm Örgütü'nün ilk 6 aylık kesin rakamlarını alarak yapılan projeksiyon gelirine
göre, 21 milyar dolar gibi bir turizm geliri bekliyoruz. Kıtalara göre turizmden elde edilen gelire baktığımızda, 433 milyar dolarla Avrupa, 188 milyar dolarla Asya-Pasifik ülkeleri, 171 milyar dolarla ABD, 28 milyar dolarla Afrika sıralanıyor. Yani Türkiye, hemen hemen tüm Afrika'nın elde etmiş olduğu turizm gelirine yaklaşmaktadır. Geçen haftalarda da Antalya'ya 9 milyonuncu turist geldi. Sadece Antalya, turist sayısıyla piramitleriyle meşhur Mısır'a denktir" diye konuştu.
Dünyadaki yaklaşık turist sayısının 903 milyona, taşınan yolcu ücretleriyle birlikte turizm gelirlerinin 1 trilyon dolara ulaştığının kaydeden Yılmaz, "Turist sayısının 2010'da 1 milyara, 2020'de ise 1,6 milyara ulaşmasının bekliyoruz. Dünyadaki 903 milyon turistin 458 milyonu tatil ve eğlence amacıyla, 138 milyonu iş amacıyla, geri kalanları da akraba ziyareti, hac gibi dini sebeplerle seyahat ediyor. Bu ziyaretlerin yüzde 47'si hava, yüzde 42'si kara, yüzde 7'si deniz, yüzde 4'ü ise demir yoluyla
yapılıyor" açıklamasını yaptı.
Bursa'nın tarihi Osmanlı köyü Cumalıkızık'la ilgili de bir müjde veren Yılmaz, "Cumalıkızık, Dünya Kültürel Miras Listesi'nde bulunmaktadır. Bu da şu konudan önemlidir. Listede ve aday listede olan yerler için hiçbir maddi kısıtlama yoktur. Yani her ne talep edilirse Cumalıkızık için de yerine getirilecektir" şeklinde konuştu.

"BU PROJEYLE BURSA, TÜRKİYE VE DÜNYAYA TANITILACAK"
Vali Şahabettin Harput ise Bursa'nın sahip olduğu tarihi zenginlikler bakımından nadir şehirlerden birisi olduğunu ifade ederek, "Bu sebeple şehrimizin turizm potansiyelini harekete geçirmek gerekir. Bu projeyle tarihi yönü ağır olan bölgemiz, Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılacak. Çünkü projenin bir ayağı bu bölgenin tanıtılması, diğer ayağı da pazarlamadır. Yani turizm pastasının bölgeye daha fazla gelmesini getirir. Tanıtım hem geçmişe karşı saygıyı taşır hem de geçmişin şanlı mirasının gelecek nesillere
aktarılması anlamına gelir. Bilecik, Bursa ve Çanakkale illerini kapsayan projenin hayata geçirilmesiyle bölgenin turizm potansiyelinin ciddi şekilde değerlendirileceğine inanıyorum" dedi.
Bölgede düzenlenen gezi ile programın ilk ayağının başladığının altını çizen Vali Harput, projeye Kütahya ve Balıkesir illerinin de dahil edildiğini söyledi. Vali Harput, Bursa'nın turizm pastasından gereken payı alamadığını belirterek, yıllık turist sayısının 2008 yılı Kasım ayı sonu itibarı ile toplam 393 bin 505'e ulaştığını kaydetti.
Gün boyu sürecek toplantıya Bilecik Valisi Musa Çolak, Çanakkale Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, kurum müdürleri ve diğer yetkililer de katıldı.