PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vesveseden muzdarip olanlar için..


Hasret
03-15-2009, 23:28
Fısıltıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif hışırtı ve fışırtı gibi gizli seshttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif fiskos. Kalpte meydana gelen şüphehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif tereddüthttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif vehimhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kuruntuhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif iç üzüntüsühttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif nefis ve şeytanın meydana getirdiği iç karışıklığı anlamları için kullanır. Vesveseden kurtulmanın çaresi nedir?


Zıddı tereddütsüzhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kararlıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif emin ve azimli olmak demektir (el-İsfahanîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif el-Müfredâthttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif İstanbulhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif1986http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 819http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif vesvese mad).

Vesvese kelimesi Kur'ân'da dört yerde geçmektedir. Şeytanın Cennette bulunan Âdem (a.s) ve Havva validemize nasıl vesvesede bulunduğu Yüce Allah tarafından şöyle haber verilmiştir:

"Derken Şeytan çirkin yerlerini kendilerine göstermek için onlara fısıldadı (vesvesede bulundu): - Rabbiniz başka bir sebepten dolayı değilhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif sırf ikiniz de birer melek ya da ebedi kalıcılardan olursunuz diye sizi bu ağaçtan menetti" (el-A'rafhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 7/20).

Bu âyette geçen vesvese kelimesihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif fısıldama şeklinde anlaşılmakta ve tercüme edilmektedir.

Bir de şeytanın Cennete nasıl girdiği ve Âdem (a.s) ile Havva validemize nasıl vesvesede bulunduğu hususundahttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif alimlerin farklı yorumları vardır. Bu hususta çeşitli görüşler ileri sürülmüştür (Geniş bilgi için bk. el-Maverdîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif en-Nuketü ve'l-Uyunhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Beyrut 1992http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif IIhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 210).

Kur'ân'ın başka bir yerindehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Tâhâ sûresinin 120. âyetinde de şeytanın Âdem (a.s) ve Havva validemize yaptığı bu vesvese dile getirilmiştir.

Vesvese ile ilgili diğer bir âyetin meali de şöyledir: "Andolsun insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne vesvese verdiğini (fısıldadığını) biliriz. (Çünkü) biz ona şah damarından daha yakınız" (Kaf 50/16).

Bu âyette de Yüce Allah'ın kudretine işâret buyurulmaktadır. Ohttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanı yaratanhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif yoktan var edendir.
İnsanların gizli ve açık her şeylerinden haberdardır. İnsanın kalbinden geçirdiği vesvese ve düşüncelerin tamamına vakıftır. Nitekim Hz. Muhammed (s.a.s)http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bu âyetin tefsiri mahiyetinde açıklamada bulunurken; "Şüphesiz Yüce Allahhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ümmetimden olan kişilerin kalbinden geçirdikleri şeylerihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif söylemedikleri ve işlemedikleri takdirde affeder; günah olarak saymaz" diye buyurmuştur (Buharîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Itkhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 6; İmânhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 15; Neseîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Talâkhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 22; İbn Mâcehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Talâkhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 16).

Başka bir âyette isehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif vesvese hakkında şu bilgiler verilmiştir: "De ki: Sığınırım benhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanların Rabb'ine insanların padişahınahttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanların ilâhına. İnsanlara kötü şeyler fısıldayan o sinsi vesvesecinin şerrinden. O kihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanların göğüslerine (kötü düşünceleri) fısıldar. Gerek cinlerdenhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif gerek insanlardan (olan bütün vesvesecilerin şerrinden Allah'a sığınırım)" (en-Nashttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif
114/1-6).

Burada geçen "vesvâs" kelimesihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif şeytan için kullanılmıştır. Yani bununla
şeytan kastedilmektedir ve vesvese de onun eseridir. İnsana vesvese veren şeytan iki
türlüdür. Biri cinlerden ve diğeri de insanlardan olan şeytanlardır.

Bu şeytanlarhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanların kalbinde vesveseyi meydana getirecek akıl ve fikirlerini çelerhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif onları kötü emeller işlemeye sevkeder. Allah yoluna gitmektenhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanlık gayesine ermekten alıkor. Nihayet din ve imandan çıkarırhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ebedi helâke sürükler. İnsanların kalbine fısıldayıp duranhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif onları gaflete düşürenhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif her şerrin başı olan vesveseyi meydana getiren herşeyhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif "hannâs" ve "vesvas" olarak kabul edilir
(ez-Zemahşerîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif el-Keşâfhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Mısır 1977http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif VIhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 265 vd).

Hiç şüphesizhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif şeytanın verdiği vesvese insanı imandan ve ibâdetten uzaklaştırır; ferthttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif aile ve toplumun hayatında çeşitli sıkıntıların meydana gelmesine sebep olur. Medine çevresinde badiyede yaşayan Müslümanlarhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif koyun ve sığır kesip etini satmak üzere şehre getiriyorlarmış. Bu eti yemekten çekinen bazı Müslümanlar Hz. Muhammed (s-.a.s)'e giderek;

"Ya Rasûlüllah! Bazı badiye halkı bize
et getirip satıyorlar. Bunlarınhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif hayvanı keserken besmeleyi söyleyip söylemediklerini bilmiyoruz" diye sormuşlar. Bunun üzerine Hz. Muhammed (s.a.s) şu cevabı vermiştir:

"Bismillah deyiniz ve sonra bu eti yeyiniz" (ez-Zebidîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Sahihi Buhârî Muhtasarı Tecridi Sarih Tercemesihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif trc. Kamil Mirashttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Ankara 1974http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif VIhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 354 vd).

Rasûlüllah (s.a.s) bununla vesveseden uzak durmaya işaret buyurmuştur.

Başka bir konu ile ilgili olarak Hz. Muhammed (s.a.s)'e şöyle sormuşlar:

'Ya Rasûlüllah! Birisi namaz kılarken abdestim bozuldu diye
gönlünde bir vesvese hissedersehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bu kişinin namazı bozulur muhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bozulmaz mı? Hz. Muhammed (s.a.s) bu soruya şu cevabı vermiştir:

"Hayır. Bir yellenme sesi veya bir kokuyu duymadıkça namazı bozmaz" (ez-Zebidîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif a.g.e.http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif VIhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 355).

Burada da Rasûlüllah (s.a.s) vesveseden uzak durmayıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif abdestin bozulduğuna dair kanaat hasıl olmadıkça namazı bozmamayı tavsiye etmiştir.

Fıkıh usulünde de vesvese kötü bir şey olarak kabul edilmiştir. Her şeyde tereddüt ve vesvese ile hareket edenin sözüne itibar edilmemiştir. Hz. Muhammed (s.a.s) vesvese ile hareket edenin talâkının geçerliliğini kabul etmemiştir (Buharîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Talâkhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 11). Yani hanımını boşayıp boşamadığını veya söylediği sözler hakkında vesvese içinde
olan bir kişinin talâkı (boşaması) geçerli kabul edilmemiştir.

Görüldüğü gibihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Kur'ân ve sünnette vesvese tasvib edilmemiştir. Bilhassa vesvese ile ilgili bütün âyetlerdehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif vesvesenin şeytandan geldiğine işaret buyurulmuştur. Buna göre İslâm vesveseden sakınmayı istemiştir. Çünkü vesvese faydalı değilhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif zararlı olan bir şeydir. vesveseye kapılan insanhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ibadetlerinde yanılırhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif çeşitli hatalara düşer ve haz almaz. vesvese insanı yanlış ve batıl yollara saptırır. Hatta vesvesenin neticesinde insan akli dengesini bile kaybedebilir.

Vesvese ve Stresin çaresi

1- Önce derdinizin tıbbı ilgilendiren yönünü uzman ve tercihen inançli bir doktora (çünkü ruh hastalıklârını tedavide inançlı doktorlar daha başarılı oluyor) sağlam bir teşhis yaptırın ve tavsiye edeceği tedavi yöntemini titizlikle uygulayın.

2- Günahlarınızâ tevbe edinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif sağlam bir tevbe ile affedilemeyecek hiçbir günahın olmadığını bilin. Bu arada annenizden babanızdan helallik ve dua isteyin.

3- Namazlarınızı kılmaya ve kılmadıklarınızı kaza etmeye başlayın; namazların arkasından çokça dua edin.

4- Hergün tekrarladığınız belli bir zikriniz olsun. Meselâ günde yüz defahttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif manasını düşünerek "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah" deyin. Buhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif sıkıntılardan kurtulmak için Rasulullah Efendimizin (s.a.s.) öğrettiği mübarek bir duadır. Yine günde yüz defa "istigfar"http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif yüz defa da "salatü selam" okursanız çok iyi olur.

5- Her cuma günü öğle namazının farzından sonra yerinizden kalkmadan yedişer defa "Ihlâs"http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif "Felak" ve "Nas" surelerini okuyun. Bu sayede diğer Cumaya kadar Allâh sizi şerli ruhların şerrinden korur.

6- Her sabah ve her akşamhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif üç defa manasını düşünerek "bismillahillezî lâ-yedurru me'asmîhi şey'un fi'1-ardı velâ fi's-semâ" duâsını okuyun.

7- Kimse kimseninhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif günahının cezasını çekmez: Ancak "belâ" okumak kötü bir iştir. Belâ okunan o belâya müstehak değilse "belâ" döner okuyanın başına gelir. Bu yüzden okuduğunuz belâlara tevbe edinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif size belâ okuyanlardan helâllık alın ve bir daha okumamaya çalışın.

8- Allâh'a güvenin.