PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uhuvvet ve ittifak iradî gayret ister


Hasret
03-12-2009, 15:07
Uhuvvet ve ittifak iradî gayret ister
Şefkat Peygamberi (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz kadar ümmetine "düşkün" bir başkasını göstermek mümkün değildir. Bu hakikati ifade sadedinde Kur'an-ı Kerim'dehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif "Size kendi aranızdan öyle bir Peygamber geldi ki zahmete uğramanız ona çok ağır gelir.

Kalbi sizin için titrerhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif mü'minlere karşı pek şefkatli ve merhametlidir." (Tevbehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 9/128) denilmektedir. Rahmet Peygamberi'nin (aleyhissalâtü vesselâm) ümmet-i Muhammed'e karşı alâkası fevkalâde ve had safhadadır. Müşfik Nebîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif şefkathttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif merhamethttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif mülâyemet ve ümmetin dertlerini kendi içinde duyma hususlarında çok hassastır. Bir hadisin ifadesiylehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Cehennem'dekileri kurtarmak üzere Cennet'ten çıkmaya ve öfkeli alevleri göğüslemeye hazır olması da O'nun merhametinihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif duyarlılığını ve vicdan enginliğini aksettirmektedir. Ohttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif hayatı boyunca hep ümmetini dilemişhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif mü'minler için yalvarıp yakarmış; onların akıbetlerini düşünerek heyecanla çırpınıp durmuş ve çok defa ellerini açıp Cenâb-ı Hakk'a içini dökerek onlar için dua etmiştir.

Fahr-i Kâinat Efendimiz (aleyhi ekmelüttehâyâ)http://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif yine bir gün ümmet-i Muhammed'in dertleriyle iki büklümkenhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Hazreti Rahman u Rahîm'den üç talepte bulunmuştur; ümmetinin açlıkla cezalandırılmamasıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif geçmiş kavimler gibi toplu helâke uğramaması ve tefrikaya düşmemesi için niyaz etmiştir. Allah Teâlâhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Resûl-ü Ekrem'inin ilk iki duasını kabul eylemişhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif fakathttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif üçüncüsünü belli hikmetlere binâen geri çevirmiştir. Cenâb-ı Zülcelâl Hazretlerihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif mealen şöyle buyurmuştur: "Habibimhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Ben bir hüküm verirsemhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif artık o öylece gerçekleşir. Sana ahdim olsun kihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ümmetini umumî kıtlıkla cezalandırmayacağımhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif toplu şekilde helâke uğratmayacağım ve köklerine kibrit suyu akıtıp mevcudiyetlerine tamamen son verecek bir düşmanı onlara musallat etmeyeceğim. Fakathttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif onlar kendi aralarında kavgaya tutuşup birbirlerine kıyacaklar!.."

Evethttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif başka kavimler isyana daldıkça semavî ve arzî afetler onları bütünüyle kırıp geçirmiştir; ama ümmet-i Muhammed böyle bir akıbetten sıyanet edilmiştir. Ne var kihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif inananların da cürüm işledikçe birbirlerine düşmelerihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif birlik ve beraberliklerini kaybetmelerihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ihtilaf ve iftiraklarla hırpalanmaları mukadderdir. İştehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Hazreti Rûh-u Seyyidi'l-Enâm (aleyhi elfü elfi salâtin ve selâm) Efendimizhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif böyle bir felaketin ümmetinden uzak olması için de dua dua yalvarmış; ancakhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bazılarını tahmin ettiğimiz ama ekseriyetini bilemeyeceğimiz pek çok hikmete binâen Cenâb-ı Hakhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Habîb-i Edîb'inin bu niyazına "kabul" mührü vurmamıştır.

Hissî değilhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif irâdî kardeşlik

Kanaatimcehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bu hikmetlerden birisihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insan iradesine dikkat çekmek ve ittifakın iradeye vâbeste bir mesele olduğunu bildirmektir. Vifak ve ittifakın temini için insanlardan iradelerinin hakkını vermeleri istenmektedir. Şüphesizhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif "hissî kardeşlik" de önemli bir esastır; ancak yeterli değildir. Uhuvvet ve ittifak mevzuu hissîlikten daha çok aklîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif mantıkî ve irâdîdir; gerçekleşmesi için de kararhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif azim ve gayret gereklidir. Mü'minlerin anlaşıp birleşmelerinde ve birbirlerini sevmelerinde esas olanhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif hissîlikten ötehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif duyguhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif düşüncehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif inanç ve itikat birliğininhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif içtimaî mutabakatı iktiza etmesine bağlı mantıkî kardeşliktir. Bundan dolayıdır kihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Nur Müellifihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif meselenin daima mantıkî yönlerini ve dinamiklerini nazara vermiştir. Mesela; "Hâlikınız birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Mâlikiniz birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Mâbudunuz birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Râzıkınız birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bir... Bine kadar birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bir. Hem Peygamberiniz birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif dininiz birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kıbleniz bir... Birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif yüze kadar birhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bir!.." demiştir. Öyleysehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bütün bu ortak noktaları nazar-ı itibara almalıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ittifak ve uhuvvetin lüzumunu kavramalı ve sonra da onun tesisi için iradesini ortaya koymalıdır.

Aslındahttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif netice itibarıyla kalbleri telif edecekhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanları birbirine sevimli kılacak ve dostluk köprülerinin kurulmasını sağlayacak olan sadece Allah'tır. Nitekimhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif İlahî Kelam'da "Şayet sen dünyada bulunan her şeyi sarf etseydinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif yine de onların kalblerini birleştiremezdin; fakathttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Allah onları birleştirdi. Çünkü O Aziz'dirhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif Hakîm'dir (üstün kudrethttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif tam hüküm ve hikmet sahibidir)." (Enfalhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif 8/63) buyurulmuştur. Evethttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kalbleri birbirine ısındırmakhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanları bir araya getirmek ve onlardan bir vahdet örgülemek için dünya dolusu altın gümüş sarf edilse yine de yeterli olmaz. Servet harcamak suretiyle çeşitli insanları zâhiren bir araya getirmek imkân dahilindedir; amahttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif onların kalb ve vicdanlarını barıştırıp yakınlaştırmak bununla kabil değildir. Allah'tır ki kalbleri yumuşatırhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif insanları uzlaştırır ve aralarında bir vahdet-i ruhiye hasıl eder.

Nihaî planda kalbleri birbirine ısındıranın ve kardeşlik duygusunu inkişaf ettirenin Cenâb-ı Hak olduğuna gönülden inanmak ve mü'minleri aynı istikamet çizgisinde buluşturması için her zaman O'na yakarışta bulunmak lazımdır. Ne var kihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bu mevzuda pratik hayatta da bazı şeylerin yapılması gerektiğihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bunların şart-ı âdî planında vifak ve ittifaka vesile teşkil edeceği ve fiilî dua yerine geçeceği de unutulmamalıdır.

ÖZETLE

1- "Hissî kardeşlik" tek başına yeterli değildir. Uhuvvet ve ittifak mevzuu hissîlikten daha çok aklîhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif mantıkî ve irâdîdir; gerçekleşmesi için dehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif azim ve gayret gereklidir.

2- Sadece servet harcayarak insanları bir araya getirip yakınlaştırmak mümkün değildir. Ancak Allah kalbleri yumuşatır ve aralarında bir vahdet-i ruhiye hasıl eder.

3- İnsandan beklenen bazı iç tepkilerini ve reaksiyonlarını iradehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif mantık ve muhakemesiyle bastırması ve vifakı iradî-mantıkî olarak gerçekleştirmesidir.