PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fare (bilgisayar)


_SoN_
01-06-2008, 11:33
Fare (bilgisayar)

file:///C:/DOCUME%7E1/masa/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.jpg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:5_Tastenmaus_Microsoft_IntelliMouse_Optical_ Black.jpg)
Yeni nesil optik bir fere
Fare, avuç içinde tutulan, hareketleri ekrandaki, imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aygıtıdır. Fare modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir. İlk bilgisayar faresi 1964 (http://tr.wikipedia.org/wiki/1964) yılında Douglas Engelbart (http://tr.wikipedia.org/wiki/Douglas_Engelbart) tarafından yapıldı. Fare el hareketlerini mekanik (http://tr.wikipedia.org/wiki/Mekanik), LED (http://tr.wikipedia.org/wiki/LED)'li optik (http://tr.wikipedia.org/wiki/Optik), laserli (http://tr.wikipedia.org/wiki/Laser) optik yöntemle algılayabilir. Fare elde ettiği bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1l%C3%B6tesi), radyo (http://tr.wikipedia.org/wiki/Radyo) dalgalar veya Bluetooth (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bluetooth) ile aktarabilir.
Programın yapısına göre bazen menü seçmek veya ekran içerisinde çalışılacak noktaya gidebilmek klavyedeki (http://tr.wikipedia.org/wiki/Klavye) gösterge tuşlarıyla uzun zaman alabilir. Bu işlemin hızlandırılmasında görev alır.
Bilgisayara Bağlanma Şekline Göre Türleri

Kablolu fareler

Bilgisayarın ilk zamanında seri port (http://tr.wikipedia.org/wiki/Seri_port) ve AUTOEXEC.BAT dosyalarına özel eklenen sürücüler ile çalışan fareler, zamanla PS/2 (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=PS/2&action=edit) adlı porta alınmış ve çoğu işletim sisteminde (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%C5%9Fletim_sistemi) alt seviyelerde desteklenmeye başlamıştır.
Günümüzde çoğu fare bilgisayara USB (http://tr.wikipedia.org/wiki/USB) portundan bağlanır
Kablosuz fareler


Kızılötesi fareler: bu fareler, bilgisayar ile iletişiminde bir kızılötesi sistem kullanır. Sistem, bilgisayarın seri, PS/2 veya USB portuna takılır, fare ise sistemle kızılötesi ışınlar ile iletişim kurar. Eğer fare ile sistem arasıne bir cisim girerse, fare hareketleri hissedilmeyecektir. Bu tür farelerden günümüzde satılmamaktadır.
Radyo dalgalı fareler: kızılötesi farelerden farklı olarak bu fareler iletişim için kızılötesi ışın yerine radyo sinyalleri kullanırlar. Kapsama alanları (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kapsama_alan%C4%B1) genelde onlarca metre civarındadır.
Bluetooth fareler: bu fareler, kimi bilgisayarlar ile entegre gelen Bluetooth (http://tr.wikipedia.org/wiki/Bluetooth) kablosuz teknolojisini kullanarak iletişim kurarlar. İlk iki türe göre büyük bir avantajları vardır: standart bir protokol kullandığı için her cihazla kullanılabilir (PC (http://tr.wikipedia.org/wiki/PC), Apple (http://tr.wikipedia.org/wiki/Apple) ve hatta Pocket PC (http://tr.wikipedia.org/wiki/Pocket_PC)) Hareketi Algılama Şekline Göre Türleri

Toplu Fareler

Toplu fareler hareketi, altlarında bulunan ve farenin hareketi ile dönen bir top vasıtasıyla algılarlar. Bu top dışı lastik kaplanmış, ****l çekirdekli bir küredir. Topun hareketini algılayan tekerlerin üzerinde toz toplanması sebebiyle bu tür fareler zaman zaman bakım gerektirirler. (1990 (http://tr.wikipedia.org/wiki/1990)'ların başında topu üstte bulunan fareler de PC kullanıcıları arasında yaygındı. Artık bu tür farelerin kullanım alanı daralmış ve bu tür, egzotik olarak görülmeye başlamıştır.)
LED'li Optik Fareler

Bu tür fareler altlarında bulunan LED'in yaydığı ışığın yansıması ile hareketi algılarlar. En üst modelleri 1000-1600 dpi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dpi) gibi yüksek hassaslığa varabilir..
Lazerli Optik Fareler

Bu tür fareler altlarında bulunan lazer ışık kaynağının yaydığı ışıklar vasıtasıyla hareketi algılarlar. İmleç hareketlerine çok yüksek hassasiyet isteyenler için uygun bir seçenektir. Hassasiyetleri 3000 dpi ve üzerine çıkabilir. Hareketi algılama şekline göre fareleri üçe ayırırsak en pahalı tür lazerli optik farelerdir.