PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gıdalarda Suda Çözünmeyen Kül


Hasret
03-03-2009, 21:43
Gıdalarda Suda Çözünmeyen Kül


01. Yöntemin Prensibi

02. Deneyin Yapılışı

03. Hesaplamalar

04. Kullanılan Malzemeler

01. Yöntemin Prensibi



Yöntem, külün sıcak su ile ekstrakte edildikten sonra külsüz süzgeç kağıdından süzülmesi, yakılması ve tartılarak suda çözünmeyen kül miktarının bulunması ilkesine dayanır.



02. Deneyin Yapılışı



Örneğin yüzde kül miktarı kül tayini yöntemine göre bulunur. Külün bulunduğu krozeye 20 mL kaynar saf su ilave edilerek su banyosunda 30 dakika bekletilir. Krozenin içindeki çözelti külsüz filtre kağıdından süzülür. Kroze ve filtre kağıdı 5-6 kere sıcak su ile yıkanır. Süzüntü hacmi 60 mL olunca yıkama işine son verilir. Eğer suda çözünen külde alkalilik tayini deneyi yapılacaksa süzüntü atılmayarak bu deney için saklanır.



Filtre kağıdı içindeki kül ile birlikte katlanarak aynı krozenin içerisine yerleştirilir kül fırınına yerleştirilir. Fırının sıcaklığı tekrar yavaş yavaş 525 ± 25 °C’a getirlir. Filtre kağıdının tamamen yanması için yaklaşık 2-3 saat bekletilir. Daha sonra kroze tekrar desikatöre alınarak oda sıcaklığına kadar soğuması beklenir. Ve tartım (M2) alınır



03. Hesaplamalar



% Suda Çözünmeyen Kül = [ ( M2-M1) / m] x 100



M2 = Suda çözünmeyen kül+kroze ağırlığı

M1 = Krozenin ağırlığı

m = Alınan örneğin miktarı



Eğer sonuç kurumaddede isteniyorsa yukarıdaki değer ( 100/ Km) ile çarpılır

Km = Örneğin 100 gramının içerdiği kurumadde miktarı



04. Kullanılan Malzemeler

Porselen kroze

Analitik Terazi

Etüv

Süzgeç Kağıdı

Cam Huni

Beher

Kül Fırını

Desikatör

Pipet

Mezur