PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şehitlerin parası faize mi yatırıldı?


elas
01-02-2008, 14:08
Habertürk ve Milli Takım öncülüğünde başlatılan şehit ailelerine yardım kampanyasında toplanan 86 milyon YTL'nin akıbeti konusundaki belirsizlik sürüyorMustafa Yüksel'in haberi...

http://image.haber7.com/haber/93811.jpg

Gabar Dağı'nda 13 askerin şehit düştüğü hain saldırının ardından Milli Takım öncülüğünde başlatılan şehit ailelerine yardım kampanyasında toplanan 86 milyon YTL'nin akıbeti konusundaki belirsizlik sürüyor.

Kampanyanın üzerinden iki ay geçmesine rağmen, kimse paranın ne kadarının nerede olduğunu, şehit ailelerine hangi kurum aracılığıyla ne zaman dağıtılacağını, milletin bağışladığı paralardan şehit düşen polislerin yakınlarının ne kadar alacağını bilmiyor. Şehit yakınları, paranın Emekli Sandığı aracılığıyla bir an evvel kendilerine eşit miktarlarda dağıtılmasını istiyor.

Terör örgütünün 7 Ekim 2007'de Şırnak'taki kanlı saldırısı sonucu 13 askerin şehit düşmesinin ardından Habertürk Televizyonu ve Milli Takım öncülüğünde düzenlenen Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası'nda toplanan paralar aradan iki aydan fazla süre geçmesine rağmen hak sahiplerine ulaştırılmadı. 14 Ekim'de başlatılan kampanyayla ilgili kendilerine tek kelime açıklama yapılmayan şehit yakınlarının öfkesi her geçen gün artıyor. Zira Ziraat başta olmak üzere toplam 5 bankada tutulan bağışların ne zaman ve nasıl şehit yakınlarına dağıtılacağı konusunda şu ana kadar tatminkâr bir açıklama yapılmadı. Şehit dernekleri, paraların şehit yakınlarına eşit olarak dağıtılması konusunda hemfikir. Dernekler, paranın Mehmetçik Vakfı'na teslim edileceği yönünde yapılan açıklamalara da söz konusu kurumun tüzüğünün eşit dağıtıma müsait olmadığı için karşı çıkmıştı. Bunun üzerine açıklama yapan Habertürk yetkilileri, bağışların Mehmetçiklere dağıtılacak bölümünün Mehmetçik Vakfı'na, kalanının da Sosyal Güvenlik Kurumu vasıtasıyla diğer şehit yakınları ile gazilere dağıtılacak şekilde teslim edileceğini açıklamıştı. Ancak aradan yaklaşık iki ay geçti. Yardımlar şu anda ne şehit ailelerine, ne de Mehmetçik Vakfı'na ulaştırıldı.

Yasal faizi aylık 1 milyon YTL

Kampanyanın üzerinden iki ayı aşkın bir süre geçti. Toplanan 86 milyon YTL'nin aylık net yasal faizi bugünkü oranlar (yüzde 13) dikkate alındığında ortalama 950 bin YTL'yi buluyor. Üç aylık faiz miktarı ise 3 milyon YTL'ye yakın bir rakama denk geliyor. Meblağın büyük olması, bankalarla özel birtakım anlaşmalar yapılmasını da mümkün kılıyor.

Yardımlar, Emekli Sandığı'na teslim edilmeli

İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yavuz Alphan, belirsizlik sebebiyle tedirgin olduklarını söyledi. Alphan, "Bu kadar süre geçti, hâlâ bir yardım veya açıklama yok. Paralar nerede? Neden dağıtılmıyor? Bu millet bu bağışları şehit yakınları için yaptı." dedi. Alphan, bağışların bütün şehit yakınlarına ve eşit olarak dağıtılabilmesi için Emekli Sandığı'na teslim edilmesi gerektiğini aktardı. Edirne'den Kars'a bütün şehit yakınlarının yardım konusunda kendisine telefon ettiğini belirten Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse ise Mehmetçik Vakfı yöneticilerinin de yardımın kendilerine ulaşmadığını ifade ettiğini belirtiyor. Habertürk Televizyonu yetkilileri ise telefonlara çıkmıyor.