PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Süper ligdeki tek yabancı hoca


Melancholy
02-26-2009, 14:56
BİR TEK O KALDI
http://resim.samanyoluhaber.com//haber/1/3/9/5/3/139537.jpg


Süper ligdeki tek yabancı hoca
Teknik direktör kıyımının hiç bitmediği Türkcell Süper Lig'de şu anda yerliler daha revaçta.

Geçtiğimiz hafta sonu Kocaelispor'a 5-2 yenilen Galatasaray, Süper Lig'deki kötü gidişi durduramayınca Alman Teknik Direktör Michael Skibbe ile yollarını ayırdı. Sarı-Kırmızılılar, çok geçmeden bir telefon yakınlığında duran efsane kaptanları Bülent Korkmaz'ı göreve çağırdı. Küskün ve kızgın terk ettiği Galatasaray'a, futbol takımının tek yetkilisi olarak geri dönen Korkmaz, bir gerçeği de ortaya çıkardı. Yabancı teknik direktörden ağzı yanan kulüpler, ara dönemlerde genellikle yerli çalıştırıcılara yöneliyor.

Süper Lig takımları, yabancı hocalara büyük paralar ödeyerek sözleşme imzalıyor. Bir dediği iki edilmeyen yabancılar, başarısız olduklarında sıkıntılı süreç başlıyor. Tazminatta yazılı yüksek meblağ takımlarımızın elini kolunu bağlıyor. Ancak iş sabır boyutunu iyice aşınca ayrılıklar kaçınılmaz oluyor. Bunun son örneğini UEFA Kupası ve Süper Lig'de yoluna devam eden Galatasaray verdi. Cim Bom, ligin dibindeki Kocaelispor karşısında hezimete uğrayınca Skibbe'yi gönderdi. Herkese teşekkür edip hemen valizini hazırlayan Alman teknik adam, 2 milyon Euro'ya yakın tazminat alacak.

Süper Lig, yabancı teknik adamsız kalabilir

Geçen sezonun sonuna doğru tecrübeli hoca Karl Heinz Feldkamp'la ilişkisini kesen Galatasaray, kalan 5 haftada Antrenör Cevat Güler'i idareten göreve getirmişti. Sarı-Kırmızılılar, böyle bir ortamda şampiyonluk kupasını kaldırarak şok değişimle başarıya ulaştı. Galatasaray'dan önce de birçok kulüp yabancı teknik direktörü kovduktan sonra takımı yerli isimlere emanet etti. Ne var ki bunlardan sadece birkaçı istikrarı yakalarken büyük bölümü hayal kırıklığına yol açtı.

Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, yabancıdan sonra koltuğa oturup başarılı olanlar arasında belki de en iyi örnek. 2006-2007 sezonunun 12. haftası Slovak Teknik Direktör Karol Pecze'nin sözleşmesinin feshedilmesinin akabinde gelen Bülent Uygun, 2 yıldan beri kısıtlı imkanlarla Yiğidolar'ı zirve yarışına ortak etti. Genç çalıştırıcı, aslında yeni teknik adam bulunana kadar yani biraz da mecburiyetten Sivasspor'un başında sahaya çıkmıştı.

Sık sık teknik direktör değiştiren Beşiktaş, 2004-2005 sezonunun devre arasında kapı önüne koyduğu Vicente Del Bosque ve yardımcılarına toplam 8,5 milyon Euro tazminat ödemişti. İspanyol hocanın ardından Rıza Çalımbay'la anlaşıldı. Rıza Çalımbay'ı beğenmeyip yine yabancıda karar kılan Siyah-Beyazlılar, olaylardan ders çıkarmamışçasına Fransız Jean Tigana'yı kamuoyuna tanıttı. Fakat bu birliktelik de Ertuğrul Sağlam imzayı atana kadar sürdü. Trabzonspor, Vahid Halilodziç'ten boşalan teknik direktörlüğe bir dönem Fenerbahçe'yi de çalıştıran Sebastiao Lazaroni'yi getirmişti. 2+1 yıllık resmî sözleşmeye imza atan Lazaroni'ye yıllık 1,5 milyon Euro verilecekti. Ama Bordo-Mavililer, 4 hafta sabredebildikleri Brezilyalı hocayla vedalaşıp Ziya Doğan'a şans tanıdı.

Teknik direktör kıyımının hiç bitmediği Türkcell Süper Lig'de şu anda yerliler daha revaçta. 2008-09 sezonuna 3 yabancı teknik adamla başlanırken önce Antalyaspor'un Çek çalıştırıcısı Joseph Jarabinsky'nin görevine son verildi. Skibbe'nin biletinin kesilmesiyle 18 kulüp arasında yabancı teknik adamla yola devam eden tek takım Fenerbahçe kaldı. Sarı-Lacivertli ekibe tarihinin en başarısız sezonlarından birini yaşatan Aragones'in de günlerinin sayılı olduğu belirtiliyor. Eğer Aragones 34 haftayı tamamlayamazsa Süper Lig'de bir ilk gerçekleşecek ve ilk defa bir sezon yabancı teknik adamsız sona erecek.

SÜPER LİG'DEKİ TEK YABANCI TEKNİK DİREKTÖR ARAGONES

Sivasspor Bülent Uygun

Trabzonspor Ersun Yanal

Beşiktaş Mustafa Denizli

Fenerbahçe Luis Aragones

Galatasaray Bülent Korkmaz

Kayserispor Tolunay Kafkas

Ankaraspor Aykut Kocaman

Bursaspor Ertuğrul Sağlam

Gaziantep Nurullah Sağlam

İstanbul B.B. Abdullah Avcı

Eskişehirspor Rıza Çalımbay

Gençlerbirliği Samet Aybaba

Konyaspor Giray Bulak

Antalyaspor Mehmet Özdilek

Denizlispor Mesut Bakkal

Ankaragücü Hakan Kutlu

Kocaelispor Erhan Altın

Hacettepe Erdoğan Arıca

(Zaman)