PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Pisa Kulesi - Italya


Fırtına_
02-20-2009, 11:47
Tag: Pisa Kulesi - Italya resimleri Pisa Kulesi - Italya izle http://www.tarihiveturistik.com/resimler/pisa_tower.jpg

İtalya‘nın kuzeyindeki Pisa şehrinin Katedral Meydanı‘nda yeralan ve 1063-1090 yıllarında yapılan Duomo Katedrali‘nin çan kulesi ana yapıdan ayrı olarak 1173′te yapılmıştır. Ünlü Pisa Kulesi bu çan kulesidir. İnşa edildiği meydanın ismi İtalyanca Mucizeler Meydanı anlamına gelmektedir.
Pisa Kulesi’nin yapımı tam 174 yıl almıştır. Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçimindedir. Pisa Kulesi’nde 7 adet çan bulunmaktadır.
Pisa Kulesi bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmedir. Günümüzde Pisa Kulesi’nin tepesinden güney yönünde aşağı sarkıtılan bir çekül 43 metre açığa inmektedir. Ancak yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için kule devrilmemektedir. Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğilmektedir.
Pisa Kulesi Pisa‘nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik’e rakip olarak yapılmıştır. Ünlü bilim adamı Galile bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini bu kulede yaptığı deneylerle ispat etmiştir.
Mussolini kulenin düzeltilmesi için emir vermiş ve temeline beton dökülmüş ama kule daha çok gömülmüştür.
2. Dünya Savaşı sırasında müttefikler Nazi’lerin kuleyi gözlem amacıyla kullandıklarını tespit etmişler mütevazi bir Amerikan çavuşu topçu birliğini çağırmamakla kulenin kaderini kurtarmıştır.


1964 yılında İtalya hükümeti kulenin düşmesini önlemek için yardım çağrısı yapmış bu arada kulenin eğri oluşunun turist çekmesi de bir çelişki… matematikçiler mühendisler tarihçiler Azor adalarında buluşup toplantılar yapmışlar 1990 Ocak ayında kule ziyaretlere kapatılmış çanlar ağırlığı azaltmak amacıyla başka yere nakledilmiş üçüncü kata çelik kablolar eklenmiş kulenin yakınlarındaki evler güvenlik nedeniyle boşaltılmıştır.


http://www.tarihiveturistik.com/resimler/la_torre_di_pisa.jpg

2001 yılında Pisa Kulesi tekrar açılmıştır. Kulenin daha 300 yıl yıkılmadan duracağı tahmin ediliyor. Piza Kulesi ve çevresindeki katedral kilise ve mezarlık UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.
Bu arada kulenin İtalyanca ismi ‘La torre di pisa’dır.
Kulenin mimarının ismi ise bilinmiyor bu konuda çeşitli iddialar var ama hala bir sır!…



http://www.tarihiveturistik.com/resimler/pisa_kulesi.jpg

http://www.tarihiveturistik.com/resimler/piza_kulesi.jpg

http://www.tarihiveturistik.com/resimler/pizza_kulesi.jpg