PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Brüksel


Fırtına_
02-20-2009, 11:40
BRÜKSEL BİLGİLERİ


Konuşulan Diller : Flamanca Fransızca Almanca
Uçuş süresi : 3 Saat (İyi yolculuklar)
Para birimi : Belçika Frangı ve Euro
Yüzölçümü : 11.787 kilometrekare
Saat farkı : Lütfen saatlerinizi 1 saat geri alın
Sıcaklık : Brüksel de bahar aylarında sıcaklık 10 derece civarındadır kış aylarında ise sıfırın altındadır
Nüfus : Yaklaşık 135000 (şehir); 1 Milyon (metropol bölgesi)
Vize : Schengen Vizesi gerekmektedir

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir : 00+90+alan kodu+telefon numarası (Cep telefonları çalışmaktadır)
Türk konsolosluğu : Adres:4 RUE MONTOYER 1000 BRUXELLES Telefon 32-2 ) 513 40 95 - 513 60 58 - 513 61 42 Faks32-2) 514 07 48 Teleks:046-24 677 TURKEL B
Telefon kodu : Belçika kodu: 32 Brüksel kodu: 2
Ambulans : 110
Polis : 101

NEREYİ GEZSEK?

Grand Palace (Büyük Meydan): Belçika'nın en çok ilgi çeken yerlerinden bir tanesidir. Bu meydan Belçika'nın merkezi olarak kabul edilebilir. Belediye Binasını Bira Müzesini Belçika Şehir Müzesini ve Belediye Sarayı gibi bir çok muazzam yapıyı bir arada Büyük Meydan'da bulabilirsiniz. Dört köşe olan bu meydanda bazı özel günlerde oluşan kalabalık burada verilen bir konserin ya da gösterinin belirtisidir. Ancak meydanda her zaman bir kalabalık görme ihtimaliniz var. Gerek Belçikalıların gerekse uzaktan gelen ziyaretçilerin buluşma noktası olan meydan kafeleri restoranları ve belli zamanlarda kurulan çiçek pazarının rengarenk görüntüleri ile Belçika'yı Belçika yapan özelliklerden bir tanesidir.

Manneken-pıs: 1619 yılında yapılmış olan "İşeyen Çocuk" heykeli bugüne kadar yapılış nedeni ile ilgili olarak sayısız efsanelere konu olmuştur. Belçika'nın simgesi olarak gösterilen bu heykelin ziyaretçiler tarafından ilgi görmesinin bir nedeni ise heykelin belli zamanlarda değiştirilen kıyafetleridir.


Atomıum
Atomıum: Bir atom çekirdeğinin mikroskobik görüntüsünün 102 metre yüksekliğinde olan boyutudur. Atomıum'un yemyeşil bir parkta olması da bu yapıyı görmek için ayrı bir neden oluşturuyor. Atomıum'un bir eğlenceli tarafı ise atom çekirdeğinin topaklarına çıkabiliyor olmanızdır. Brüksel'i bir atom çekirdeğinin topaklarından izleyebiliyor olmak size çok hoş bir duygu verecektir.

Çin ve Japon evleri: Belçika'da dikkat çeken bir diğer şey ise karşılıklı bulunan Çin ve Japon mimarisinin iki eseri olan evlerdir.

Cinquantenaıre Parkı: Belçika genel anlamda yeşil bir şehirdir. Bir çok yerde rastlayacağınız ağaçlar ve yeşil bir bitki örtüsü sizi şaşırtmasın. Özellikle Cinquantenaıre Parkı gezip dolaşmak içerisinde bulunan Sanat ve Tarih Müzesi'ni Askeri Müze'yi Cami'yi Otomobil Dünyası'nı görebilir ve yeşil bir doğa içinde derin bir nefes çekmek için ziyaret edebilirsiniz.

Mını Europe: İstanbul'da Haliç semtinde bulunan "Miniaturk" benzerinde bir yerdir. Açık alanda sergilenen Avrupa'nın en ünlü yapılarının büyük emekler harcanarak küçük kopyalarını Belçika'da görmek hoşunuza gidecektir. Brüksel'de bulunan Mini Europe'nin bir diğer özelliği ise; değişik ülkelere ait olan mini kopyalarının yan tarafında bulunan butonlara basıp o ülkenin marşını dinleyebiliyor olmanızdır.

NE YESEK?

Belçika mutfağı genel anlamda Fransız mutfağına benzetilir. Fakat bu iki mutfağın birbirinden en büyük farkı yemeklerinin sunumlarıdır. Bilindiği üzere Fransızlar yemeklerini pişirmeye özendikleri kadar sunumlarına da çok fazla önem vermektedir. İşte Belçika ile Fransa mutfağının ayıran nokta budur. Bunun anlamı Brüksel'de ya da Belçika'nın herhangi bir şehrinde yemeği sıradan bir tabakta yiyeceğiniz anlamına gelmiyor tabii ki! sadece Fransızlara nazaran sunuma daha az önem verdikleri söylenebilir.

Belçika'nın en önemli yiyeceği patatestir. Her restoranda patatesin farklı pişirilmiş tarzlarına farklı yemeklerine rastlayabilirsiniz. Patatese çok fazla düşkün olan Belçikalılar patatesinin neredeyse 200'den fazla değişik yemeklerini yapıyorlar.


Belçika çikolatası: Tadına bakmadan dönmeyeceğiniz bir lezzet. Türkiye'de de adı ve tadı ile çok ünlü olan "Neuhaus" marka çikolatalar Belçika'dan ithal ediliyor ve bu çikolataların tadına anavatanında bakmanızı tavsiye edebiliriz. Özel bir hamurdan yapılan ve içinde bu enfes çikolataların her çeşidini bir arada bulabileceğiniz waffle'in tadına bakmadan dönmeyin.

Belçika mutfağına ait olan bir diğer lezzet ise karides dolmasıdır. Karides dolmanın içine mayonez karışımından yapılan bir sos katılıyor ve böylece oldukça değişik bir lezzet ortaya çıkıyor.

Brüksel'de yöresel yemekleri veya damak tadınıza uygun olan her türlü yemeği bir arada bulabileceğiniz birçok mekan vardır. Brüksel bu konuda caddeleri ile çok ünlüdür. Büyük Meydan ve çevresinde bulunan sokaklarda özellikle "rue des Bouchers" sokağında birçok restoran ve kafeyi bir arada bulamanız mümkün. Bu sokaklarda bulunan yan yana sıralanmış restoranlarda damak tadınıza uygun yemekler bulabilirsiniz.

NE ALSAK?

Belçika denildiğinde akla gelebilecek olan dantel ve dantel ören kadınlardır. Yalnız "el emeği göz nuru" olan bu ürünleri Brüksel'den almak yerine ufak bir kaçamak yapıp Antwrep'e gidebilirsiniz. Ama tabii ki de bu dantellerden Brüksel'de "rue NEUVE" sokağında sıralanmış mağazalardan da temin edebilirsiniz. Tabii ki de Brüksel'de alışveriş sadece dantelden ibaret bir şey değildir. Brüksel'de her türlü ihtiyacınızı karşılayacak birçok mağaza ve dükkan vardır. Alışveriş için kesinlikle Brüksel'in ara sokaklarına uğramalısınız. Burada değişik birçok objeyi uygun fiyata bulmanız mümkün.

Brüksel'de dantelin dışında dünyaca ünlü Belçika porselenleri porselenden yapılan birçok değişik obje ve tabii ki de bir kutu Belçika çikolatası en güzel armağan olacaktır.

EĞLENCE ZAMANI

Brüksel'in kalbi Grand Palace yani Büyük Meydan'da atıyor. Burada her türlü eğlence ve aktiviteyi bulmanız mümkün. Yemek yiyebilir alışveriş yapabilir mimari kültürüne zenginliklerine hayranlıkla bakabilir ve gece hayatını da burada yaşayabilirsiniz.

Brüksel'in ara sokaklarında ve özellikle "ruf dua MARCHE FROMAGE" adı verilen sokak gündüz başka gece başka bir kıvamda olur. Geceleri sokaklara atılan masalarda eğlence dolu dizgin devam eder.

Brüksel'de halkın eğlence kavramı çok yüksek sesli müzikler çılgınca süren eğlenceler değildir. Daha sade natürel bir eğlence kültürü olan Brüksel'de bir yerde oturup bir yandan biralarınızı yudumlayıp bir yandan da arkadaşlarınızla sohbet etme ortamını bulabilirsiniz. Brüksel'de barlarda eğlence merkezlerinde içki olarak en çok tüketilen içki biradır. 400'den fazla bira çeşidi olan Belçika'da biraya düşkünlük bir bira müzesi açmalarından da belli olacak bir şeydir sanırım!

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Brüksel'de ulaşım için söylenebilecek ilk şey çok yoğun bir trafiğe sahip olan bir şehir olmasıdır. Karışık bir trafik sistemi olan Brüksel'de bu trafik sorununu çözmek için değişik bir yöntem uygulanmaktadır. Takside ya da özel otomobilinizle trafikte ilerlerken bir noktada trafik kilitlendiği anda bütün radyolardaki yayınlar kesiliyor ve "şu bölgelerde trafik yoğundur yoğun olmayan bölgeler şu caddelerdedir" gibi bir anonsla sizi yoğun trafikten kurtuluyorsunuz. Ayrıca eğer o caddeyi ya da tarif edilen o yönü bilmiyorsanız sorun değil çünkü her arabada küçük yol haritası şeklinde bir kitapçık var. Bunun sayesinde trafik olmayan yönü kolaylıkla bulabilmeniz mümkün oluyor.

Yoğun trafikten kurtulmak için metro ve treni de kullanabilirsiniz. Brüksel'de bu ulaşım seçenekleri ile rahat bir yolculuk yapmanız mümkün. Ayrıca kiralayabileceğiniz bisikletle hem zevkli bir ulaşım sağlamış olursunuz hem de ulaşacağınız yere trafiğe takılmadan zamanında gitmiş olursunuz.

Gör: Grand Palace gör.
Gez: Günübirlik bile olsa küçük bölgelerini gez
Eğlen: Mını Europe da bulunan minyatür eserlerini izlerken eğlen
Satın al: Dantel ve çikolata satın al
Dikkat et: Biraların tadına çok fazla kaptırıp sarhoş olmamaya dikkat et
Hayran kal: Tekne ile nehir turunda görünen şehre hayran kal
Tadına bak: Birçok değişik çeşidi olan biralarının ve çikolataların tadına bak


http://www.birtour.com/resimler/Bruksel.jpg