PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ağlama Duvarı'nın Görünmeyen Yüzü


Fırtına_
02-20-2009, 11:10
İsrail'in Kudüs şehrindeki Mescid-i Aksa'nın hemen altında bulunan ve Yahudiler için kutsal olan Ağlama Duvarı'nın kapalı bölümleri görüntülendi.

Romalılar tarafından yıkılan 2'nci Yahudi tapınağının ayakta kalan son kısmı olan Ağlama Duvarı, her gün binlerce Yahudi tarafından ziyaret ediliyor.

Kadın ve erkeklerin ayrı ayrı ibadet ettikleri duvarda bir de kapalı bölüm bulunuyor. Çok az gazetecinin girebildiği bu bölüm Doğan Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi.

13 yaşına giren erkek çocukların bir bayram havasında karşılandığı bu yerde, Yahudi inancına göre 13 yaşına kadar işlediği günahları babasına yazılan çocuğun günahlarını geri alma töreni yapılıyor.

Ayrıca yaşlı Yahudilerin kendilerinden geçercesine Tevrat okudukları bu bölümde, çok değerli olduğuna inanılan büyük rulolara sarılı Tevratlar da elden ele dolaştırılıyor.

Eski Kudüs'te Müslümanlar için 'Mescid-i Aksa', Hıristiyanlar için 'Yeniden Doğuş Kilisesi' ne kadar kutsal ise Yahudiler için de Ağlama Duvarı o derece kutsal.

Ağlama duvarının açık havadaki görünen kısmı herkesin ziyaretine açık. Hz. Süleyman tapınağının ayakta kalan son kısmı olduğuna inanılan bu duvara Yahudiler ellerini sürüp ağlayarak ibadet ediyorlar.

Aynı Ağlama Duvarı'nın devamında ise kapalı bir bölüm bulunuyor. Yahudi televizyonlarının görüntü alabildiği bu yere DHA kamerası da girdi. Radikal inançlı Yahudiler'in kendilerinden geçercesine ibadet yaptıkları bu bölüme kadınların girişi de yasak.

Eski Tevratlara el sürülüyor

Büyük rulolara sarılı özel korumalı eski Tevratlar burada kucakta taşınıyor. Herkes kutsal olduğuna inandığı bu Tevratlara dokunabilmek için birbiriyle yarışıyor.

13 yaşına gelen erkek çocuklar da bu özel bölüme getiriliyor. 13 yaşına kadar işlediği günahlar babasına yazılan çocuk, günahlarını dini bir törenle geri alıyor.

Kadınlar kapalı bir bölümde bu töreni izleyip, aşağıya şekerler atıyorlar. Her ebatta Tevrat'ın bulunduğu bu bölümde, saatlerce Tevrat okuyan Yahudiler bulunuyor.

Günahlarını kollarına sardıkları şeritle hapsettiklerine inanan Yahudiler, başlarının üzerindeki siyah küple de Tevrat'ı başlarının üzerinde taşıdıklarını gösteriyorlar.

cnntürk.com