PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kayseri Atatürk Anıtı


Fırtına_
02-20-2009, 10:36
Kayseri Atatürk Anıtı


http://www.kenthaber.com/Resimler/2005/12/31/00090348.jpgKayseri Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk heykeli dikdörtgen şeklinde yüksek bir kaide üzerine oturtulmuştur. Heykelin yapımı için yarışma açılmış, halk tarafından seçilen maket yarışmasını, Heykeltıraş Haluk Tezonar kazanmış ve heykelin kalıbı kendisi tarafından hazırlanarak Zonguldak Ereğli Demirdöküm Çelik Fabrikasında bronz dökümü yapılmıştır.

1983 yılında çalışmaya başlanılmış ve 19 Aralık 1984’de Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin yıldönümünde açılışı yapılmıştır. Heykelin mali yönü İl Kültür Müdürlüğünün organizesi ile kurulan “Kayseri Atatürk Anıtı Yaptırma Derneği” ve İl Özel İdaresi desteği ile halkın maddi katkıları ile karşılanmıştır

Atatürk bu heykelde at üzerinde kompoze edilmiştir. Ön ayağı kalkık at üzerinde Atatürk pelerinli ve resmi üniformalı olarak ileriye bakar durumda tasvir edilmiştir. Kaidenin yan tarafına Atatürk’ün Kayserilere hitabesi pirinç levha üzerine yazılmıştır.

Bu heykelin yanı sıra meydanın batısında Atatürk’ün ilkelerinin yazılı olduğu, şaha kalkmış at üzerinde bir diğer Atatürk heykeli daha bulunmaktadır.