PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nevşehir Doğal Güzellikleri


Fırtına_
02-19-2009, 14:29
Nevşehir Doğal Güzellikleri


Nevşehir ili Kapadokya Bölgesi’nin en önemli merkezidir. İlin çevresinde Uçhisar, Avanos, Göreme, Ürgüp, Derinkuyu, Kozaklı, Gülşehir ve Zelve gibi doğal oluşumlar bulunmaktadır. Bunların başında peribacaları, yeraltı şehirleri ve peribacalarından bazılarının içerisinde bulunan kiliselerdir. Yöredeki arazi kıvrımları arasında vadiler yer almaktadır. Nevşehir’deki mesire yerleri ise; Kızılırmak kıyılarında ve vadi tabanlarında bulunmakta olup, çevrelerine de çeşitli turistik tesisler yapılmıştır.


Göreme Vadisi (Ürgüp)

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/03/28/00142907.jpgNevşehir il merkezine 14 km uzaklıkta, Kızılırmak'a güneyden açılan bir vadidir. Göreme vadisinin yamaçlarında çok sayıda peribacaları vardır. Vadi tabanı, zengin su kaynakları ve büyük bitki örtüsüyle, ilgi gören dinlenme yerlerindendir.

Göreme Vadinsin doğal yapısı kayalara oyulmuş çok sayıda kiliseleri ve bunların içerisindeki duvar resimleri ile bölgenin en fazla ilgi çeken yerlerinin başında gelmektedir.


Zelve Vadisi (Avanos)

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/03/28/00142904.jpgNevşehir ili Avanos ilçesinde kaya kiliselerinin yoğunlaştığı önemli bir merkez olan, Avanos’a 4 km., Çavuşin’e 5 km. uzaklıkta bulunan Zelve Vadisi eski bir yerleşim yeridir. Mimari yönden olduğu kadar, doğal yapısıyla da görülmeye değer niteliktedir. Vadiye girişten önce peribacaları sıralanmıştır. Aynı zamanda Keşişler Vadisi olarak da isimlendirilen bu yörenin görülmeye değer bir başka özelliği de güvercinlikleridir.

Vadi, bitime doğru üç kola ayrılmaktadır. Buradaki kayalıklar erozyonun etkisi ile vadi tabanını büyük taş blokları ile doldurmuştur.


Pembe Vadi (Ürgüp-Avanos)

Nevşehir Ürgüp-Avanos ilçelerinin tam orta noktasında bulunan pembe vadideki doğal oluşumlar yoğun bir halde bulunmaktadır. Peri bacalarının en ilginç örnekleri burada bulunmaktadır. Ayrıca buradaki doğal oluşumlar çeşitli hayvan şekillerine benzemektedir.


Ballıkaya (Merkez)

Nevşehir il merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Balıklaya yörenin mesire yerlerinden biri olup, buradan çevre izlenmektedir. Göre kasabasının güneyinde bir bazalt tepesi üzerinde yer almaktadır.


Damsa Barajı (Ürgüp)

Nevşehir ili Ürgüp ilçesine 17 km. uzaklıkta, Damsa Çayı üzerinde, sulama amaçlı olarak yapılmıştır. Çevresindeki çam ağaçları ile baraj mesire yeri konumundadır.


Kadirah Deresi (Merkez)

Nevşehir il merkezine 3 km uzaklıkta, Narköy’de bulunan Kadirah Deresi’nin jeolojik yapısı ve jeomorfolojik oluşumu ile yörenin ilgi çeken mesire yerlerinden birisidir. Burada Nevşehir Çayı’nın bazalt kayalarda açtığı çok sayıdaki deliklerden akan sular çağlayanlar oluşturmuştur.


Üzengi Deresi (Ürgüp)

Nevşehir Ürgüp ilçesi yakınlarında Damsa Çayı vadisine açılan Üzengi Deresi’nin çevresinde dik vadi yamaçları bulunmaktadır. Ortahisar’ın güneyinden başlayarak Ürgüp yakınlarına kadar gelen bu derenin çevresinde meyve bahçeleri ve mineral yönünden zengin maden suları bulunmaktadır. İl merkezine 14 km. uzaklıkta olan Üzengi Deresi çevresinde mesire yerleri bulunmaktadır.


Çakırcan Mesire Yeri (Gülşehir)

Nevşehir il merkezine 28 km. uzaklıkta, Gülşehir ilçesi Tuzköy’de Kızılırmak Nehri’nin kenarında zengin bitki örtüsüne sahip bir mesire yeridir. Çevresinde alabalık üretim tesisleri bulunmakta olup, yörenin ilgi çeken dinlenme yerlerinden birisidir.


Hırka Dağı (Hacıbektaş)

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/03/28/00142902.jpgNevşehir Hacıbektaş ilçesine 15 km. uzaklıkta volkanik bir dağ olan Hırka Dağı 1.670 m. yüksekliğindedir. Adını bir söylenceden almış olup, Vilayetname’deki bu söylenceye göre;

“Karahöyük'ün sert kışı ve soğuğundan Hacı Bektaşi Veli’ye şikâyet eden dervişler “Havası daha iyi yere gidelim” demişlerdir. Hacı Bektaş Veli de “Hakikate ulaşmak için, bu yerden daha yüce bir yer olsa idi orada otururdum” demiştir.

Bir gün Hacı Bektaşi Veli, halifeler ve dervişlerle Hırka Dağı’na gelmiş. Orada bulunan, ardıcın dibinde oturmuş, ateş yakılmış. Alevler iyice yükselince Hacı Bektaşi Veli ateşin etrafında kırk defa dönmüş. Sonra da sırtındaki hırkayı çıkarıp ateşin üstüne bırakmış. Hırkanın külünü alıp havaya savurmuş. Etrafındakilere “İşte bu kül zerrelerinin her birinin düştüğü yerde bir ağaç bitsin ve bu kıyamete kadar devam etsin” demiştir.