PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nevşehir Sözlü Tarih


Fırtına_
02-19-2009, 14:24
Nevşehir Sözlü Tarih


Göreme ve peri bacaları

Söylenceye göre Göreme’nin Peri Bacaları’nda insanlarla periler bir arada yaşamaıştır.Periler her konuda insanlara yardımcı olurlar,düğünlerde saz söz eğlence herşey yapılır,eğlencelerde üzüm şirasının içine girip,insanalrı sarhoş ederler.Nerede şenlik,eğlence varsa orada periler insanların hizmetindedir. Böyle yaşayıp giderken insan padişahının oğlu,Peri Padişahının kızına sevdalanır.İnsanlar derin derin düşünür "Periler çoluk çocuğumuzun arasına karışırsa halimiz ne olur?" diye kaygılanırlar.sonunda perilere savaş açarlar.Avcı kılığında perilerin yaşadığı kayalara saldırırlar.Birer güvercin olup uçan periler o gün bu gündür,buralardaki sayısız güvercinlikte yaşamlarını sürdürmektedir.

Avcılar Kasabası,perilere savaş açan avcıların yurdu sayılır.Üçhisar ve Ortahisar’sa savunma noktalarıdır.

Göreme yöresindeki yeraltı kentlerinde bir zamanlar devlerin yaşadığına inanılmaktadır.Birbirine açılan odaların kapılarındaki değirmentaşı büyüklüğündeki sürgüler bunun kanıtı olarak gösterilir.Halk bunlara "Devlerin kenti" der ve girmez,girilirse kapının kendiliğinden kapanacağına ,içerdekinin cezalandırılacağına inanılır.
Talihsiz Belha söylencesi

Günümüzde Urumşa diye anılan bölgeye ,bir oymak yerleşir.Oymak başı,oymaktakilerin sevgisini güvenini kazanmış iyi bir yöneticidir.Behla adlı güzel bir kızı vardır.Kızın tek arzusu Ayazma’nın sularında yıkanmak,kendi kendine şarkılar söylemektir.

Yine bir gün Ayazma’da yıkanmış giyinmektedir.Birden karşısına bir delikanlı çıkar."Ben Ziyaret Dağı’nın ardından geliyorum.Oranın reisiyim.Günlerdir seni yıkanırken izliyorum.Sana gönül verdim"der.Belha önce kaçar ama bir süre sonra o da sevdalanır.Ayazma’nın başında Ziyaret Dağı reisini beklemeye başlar.Güzel Belha’ya gönül verenler ,günden güne artmaktadır. Oymak Beyi güç durumda kalmıştır.Kızı hangisine verse ,öbürü kendisine düşman olacaktır.Buna bir çözüm düşünür.Sonunda bir cirit yarışması düzenlenmesini buyurur.İsteyenler ikişer ikişer çarpışacak kazanan kızı alacaktır.

Yarışma günü gelir.Yarışmacılar kıyasıya çarpışmaya başlar.Ziyaret Dağı Beyi ile Aliyli Beyi sona kalır.Aralarında amansız bir çarpışma başlar.Ziyaret Dağı Beyi tam Aliyli Beyi ni sıkıştırmışken ansızın göğsüne Aliyli Beyi’nin ciriti saplanır.Kanlar içinde yerlere yuvarlanır. Bunu gören Belha ,umutsuzluktan bir çığlık atıp yarışmayı izlediği yerden ciritin üstüne atlar.İki sevdalı aynı ciritle ölüme gider.Oymak Beyi çok üzgündür ama iş işten geçmiştir artık.Bey "Onları sarayımın bahçesine gömün" der.

Yöreye o günden sonra da Belha adı verilir.
KAYNAK :http://okuyan_2.tripod.com/efsaneler/efsaneler1.htm

NEVŞEHİR

Tahsil için üç yıl kaldım
Nevşehir'in dili güzel
Lisede okudum, geldim
Nevşehir'in hâli güzel

Ürgüp, Göreme'de durdum
Uçhisar'a vardım, gördüm
Bilgi için kafa yordum
Nevşehir'in yeli güzel

Turistler hep gelir gider
Kapadokya güzeldir der
İnsanları hizmet eder
Nevşehir'in eli güzel

Avanos'tan yolu çıkar
Kızılırmak burdan akar
Merak eden gelir, bakar
Nevşehir'in gülü güzel

Yedim tatlı üzümünü
Gördüm bağlar bozumunu
Bulur kendi çözümünü
Nevşehir'in kolu güzel

Çobanoğlu il gezerim
Gördüğümü hep yazarım
Anlamaza çok kızarım
Nevşehir'in yolu güzel