PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kırşehir Müzesi


Fırtına_
02-19-2009, 14:20
Kırşehir Müzesi


http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/01/09/00096370.jpgTürkiye’de Cumhuriyetin ilanından sonra başlayan müzecilik çalışmaları sırasında Kırşehir’de 1936 yılında yöredeki taş ve etnoğrafik eserler bir araya getirilerek bir müze deposu oluşturulmuştur. Bu eserler şehir merkezinde Kalehöyük üzerindeki Alaaddin Camisi’nin bir bölümünde toplanmıştır.

Kırşehir Valiliği 1975 yılında il merkezindeki eski eserlerin toplanarak korunmasını ve bir müze konumuna getirilmesi için Eski Eserler Komisyonu kurmuştur. Bundan sonra il merkezindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasındaki 100 m2’lik alanda bu eserlerin sergilenmesine başlanmış, ayrıca 200 m2’lik bir alan da depo haline getirilmiştir.

Kaman Kalehöyük kazılarının 1986 yılında başlaması ve müzeye getirilen eserlerin sayıca arması nedeniyle, Kırşehir Müzesi’nin müdürlük olarak açılması çalışmalarına başlanmıştır. Müze Kültür Merkezi içerisinde 1997 yılında ziyarete açılmıştır.

http://www.kenthaber.com/Resimler/2006/01/09/00096371.jpgKırşehir Müzesi arkeolojik ve etnoğrafik eserlerin sergilendiği bölümlerden meydana gelmiştir. Arkeoloji bölümünde, bölgeden toplanan eserlerin yanı sıra, Kaman-Kalehöyük ve Malkaya’dan getirilen çanak çömlekler, figürinler bulunmaktadır. Bu eserlerin arasında Asur Ticaret Kolonileri dönemine ait buluntular, Roma dönemi mermer büst ve heykelleri, madeni eserler, Selçuklulara ait sandukalar ve mezar taşları yer almaktadır. Ayrıca İslam, Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemine ait sikkeler de bu koleksiyonu tamamlamaktadır.

Müzenin etnoğrafya bölümünde Ahilik kültürü ile ilgili eserler, Ahi Evran’ın tanıtımını yapan belgeler başta olmak üzere yöresel düz yaygı ve kilimler sergilenmektedir. Bu bölümün en önemli eserleri arasında Ahi Evran’a ait olduğu söylenen başlık, Ahilik sancağı, Ahi Fütuvvetnamesi, Ahi secerenameleri ve müttekalara da bulunmaktadır. Bunların aynı sıra Kırşehir toplum yaşamını içeren eserler de yine bu bölümde bulunmaktadır.