PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Eskişehir Doğal Güzellikleri ve Mesire Yerleri


Fırtına_
02-19-2009, 13:52
Eskişehir Mağaraları

Eskişehir’de Aslanlı Mabet, Doğanlı Kale ve Çifteler yakınında Yazılı Kaya’nın bulunduğu yerde Gerdek Kale Mağarası bulunmaktadır.

Kalabak Şelalesi (Merkez)

Eskişehir il merkezine 42 km. uzaklıkta, Kalabak Köyü yakınında Ormaniçi Dinlenme Yerinde bulunan Kalabak Şelalesinin çevresi karaçam, ardıç, çınar, akça ağaç, fındık, söğüt ağaçlarını kapsayan on hektar büyüklüğünde bir alandır. Bu alan 1988 yılından itibaren mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Musaözü Barajı (Merkez)

Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde il merkezine 21 km. uzaklıkta bulunan Musaözü Barajı DSİ sulama göletinin bulunduğu yer piknik alanı olarak kullanılmaktadır. 1967 yılında kurulan 50 hektar genişliğindeki bu alan Karaçam, meşe, söğüt ve ardıç ağaçlarını kapsamaktadır. Ayrıca gölette sazan, yayın balıkları ve kerevit avlanmakta, olta balıkçılığı yapılmaktadır.

Şoförler Çeşmesi (Merkez)

Eskişehir il merkezine 17 km. uzaklıkta, Bozdağlar yolunda bulunan Şoförler Çeşmesi, orman içi dinlenme yeri özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda burası içme suyu ve doğal güzelliğiyle Eskişehirlilerin dinlenme ve mesire yerlerindendir.

Karataş Orman içi Dinlenme Yeri (Merkez)

Eskişehir il merkezine 20 km. uzaklıkta bulunan Karataş Ormaniçi Dinlenme Yeri Sarıcakaya yolu üzerindedir. Meşe ağaçlarının oluşturduğu bu alan 1998 yılından bu yana mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Orman Fidanlığı (Merkez)

Eskişehir il merkezine 7 km. uzaklıktaki Orman Fidanlığı Karacaşehir Köyü’nün hemen yakınındadır. Porsuk Çayı kenarında kavak ağaçları ile kaplı olan bu alan 1962 yılında tesis edilmiş olup, 12 hektar alanı kapsamaktadır. Bu alanın güneyindeki yamacın üst kısımlarında Karacaşehir Kalesinin kalıntıları bulunmaktadır.

Bademlik (Merkez)

Eskişehir Odunpazarı semtinin üst kısmında bulunan Bademlik Piknik Alanı, badem ağaçlarından kaplı olduğundan bu isimle anılmaktadır. Eskişehir Ovasına hakim bir noktada bulunan bu alan, il merkezine yakınlığından ötürü de yoğun bir rağbet görmektedir.

Hasırca (Merkez)

Eskişehir il merkezine 30 km. uzaklıkta, Hasırca Çiftliği olarak bilinen bu alan Porsuk Çayı yakınındadır. Çam ormanları ile kaplı olan bu alanda biri açık diğeri kapalı iki kaplıca bulunmakta olup, cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca burada Kızılay’ın Gençlik Kampı da bulunmaktadır.

Çataçık Orman İçi Dinlenme Yeri (Mıhalıççık)

Eskişehir Mıhalıççık ilçesinde 1.350 m. yüksekliğindeki sarıçam ormanlarının bulunduğu yer, Geyik Üretme İstasyonlarından ötürü önem kazanmış ve mesire yeri olarak da kullanılmaktadır. İl merkezine 85, Mıhalıççık ve Alpuluyla da 40 km. uzaklıkta, Sündiken Dağları arasında bir yaylada yer alan Çatacık Ormaniçi Dinlenme Yeri aynı zamanda bol suları ve kullanım tesisleri ile de ilin önemli bir mesire yeridir.

Fırtına_
02-19-2009, 13:53
Eskişehir Kaplıca ve İçmeleri


Eskişehir ilinde bulunan Porsuk Çayı ve kolları sıcak ve soğuk yer altı suları ile birlikte yörede önemli bir termal ve içme potansiyelini meydana getirmiştir. Özellikle sıcak su kaynakları il merkezini de kapsayarak Eskişehir’in tümüne yayılmıştır. Bunlardan Günyüzü Çardak Kaplıcasının termal suları Türkiye’nin önde gelen öncelikli maden suları arasındadır. Bunun yanı sıra Hasırca Termal kaynağı ve Sarılı Ilıca Termali Türkiye’de üçüncü derecede önem kazanmış yer altı kaynakları arasındadır.

Eskişehir il merkezindeki Sıcaksular Bölgesinde, yüksek debili sıcak su kaynakları aynı zamanda fizyoterapi alanında da kullanılmaktadır. Ne var ki Eskişehir’deki sıcak su kaynakları üzerinde yeterli sondaj ve araştırmaların yapıldığı da söylenemez. Bu konudaki araştırmalar yoğunlaştırıldığında Kızılinler Köyü ve çevresinde olduğu gibi yeni kaynakların bulunması, bulunanların da daha yeterli konuma getirilmesi söz konusu olacaktır. Özellikle Alpu, Mıhalıççık, İnönü, Çifteler ve Seyitgazi yörelerinde de faydalanılacak su kaynakları bulunmaktadır. Kuşkusuz bu konudaki araştırmalar yoğunlaştırılırsa Eskişehir’in turizm ve fizyoterapi alanında da önemli bir merkez olacağı açıktır.

Eskişehir’de günümüzde tanınan ılıca ve kaplıcaların başında il merkezinin kuzeyinde, yaklaşık 35 km. uzaklıkta Bozdağlar içerisinde bulunan Sakarı Ilıcaları gelmektedir. Bunun yanı sıra Porsuk Barajı’nın bulunduğu yerde, çam ormanları içerisinde Hasırca Ilıcası, Sivrihisar-Polatlı yolu üzerindeki Hamamkarahisar Kaplıcaları, Kızılinler Kaplıcaları, İnönü Kaplıca ve Ilıcaları, Mıhalıççık Yarıkçı Kaplıcası, Alpulu Uyuzhamam Kaplıcası, Sivrihisar Gümüşkonak Ilıcası, Seyitgazi Alpanoz Ilıcası, Çifteler İhsaniye Ilıcası bulunmaktadır.

Bu ılıca ve kaplıcalar; sinir sistemi rahatsızlıklarına, romatizmaya, siyatik, nevralji, kadın hastalıkları, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarına, ****bolizma bozukluklarına, kalp, damar ve dolaşım bozukluklarına, deri, ağrılı hastalık ve ameliyat sonrası rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Fırtına_
02-19-2009, 13:53
Eskişehir Saat Kulesi


Sivrihisar Saat Kulesi (Sivrihisar)

Eskişehir Sivrihisar ilçesinde şehre hakim kayalık bir tepe üzerinde bulunan Sivrihisar Saat Kulesini Kaymakam Mahmut Bey ile Belediye Reisi Yüzügüllü Hacı Mehmet Efendi tarafından l900 yılında yaptırılmıştır. Doç. Dr. Hakkı Acun’dan öğrenildiğine göre; l902-l903 tarihli Ankara Salnamesinde Saat Kulesinin l316’da (l898) yapıldığı, saatinin de Avrupa’dan getirilmiştir.

Saat Kulesi kare prizma gövdeli olup, l2 m. yüksekliğindedir. Kuleye arka taraftaki sekiz basamaklı bir merdiven ile çıkılmaktadır.Üzerinde demir parmaklıklı bir de şerefesi bulunmaktadır. Bunun üzeri kubbe ile örtülüdür. Saat kadranı şehre hakim yere konulmuştur.

Saat Kulesinin üzerine büyük boyda Atatürk resimleri ile bayrak levhası yerleştirilmiştir. Bu nedenle de şehir tarafından kulenin görünümü gizlenmiştir.