PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ankara Roma Tiyatrosu


Fırtına_
02-19-2009, 13:14
Ankara tiyatrosu Ulus Meydanı’ndan Ankara Kalesi’ne çıkan Hisar parkı Caddesi üzerindedir. Ankara Kalesi’nin kuzeybatı yamacındaki bir inşaatın temel kazısı sırasında mimari yapı parçaları ile karşılaşılmış, bunun üzerine Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi burada bir kazı çalışması yapmıştır. 1982 yılında yapılan kazıda bir tiyatro ile ilgili mimari parçalar bulunmuştur.

Ankara’da Roma dönemine ait bir tiyatronun bulunduğu konusunda kaynaklarda bir bilgiye rastlanmamaktadır. Ancak, Roma hamamındaki bir heykel kaidesi üzerinde, Ankara’da yapılan Dionysos Şenliklerine ait bir kararnamenin tiyatronun belirli bir yerine konulduğu belirtilmiştir. Yapılan kazılar sonunda oturma sıralarının bulunduğu ön kısım, yarım daire şeklindeki orkestra, skene ve proskene ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca orkestraya geçişi sağlayan yan duvarlardan doğu ve batı yönündeki duvarlar kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Ankara tiyatrosu Roma döneminde MS.I.yüzyılın ikinci yarısı ile MS.II.yüzyılın başına tarihlendirilmiştir. Bizans döneminde ise, tiyatroda bazı değişiklikler yapılarak kullanılmıştır.