PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ankara Gezgin Gözüyle


Fırtına_
02-19-2009, 13:07
Ankara Gezgin Gözüyle

Eser ve müzeler yönünden zengin olan İlde, konaklayan turiste pek rastlanmamakta, kalış süresi ortalama iki gün olmaktadır.
Ankara’da turistlerin ilgisini çeken önemli tarihi eserler ve mekanlar bulunmaktadır. İlin Roma ve öncesi dönemlere ait kültürel değerleri; Ankara Kalesi, Haymana Gavur Kalesi, Kalecik Kalesi, Agustus Mabedi, Roma Hamamı ve Julien Sütunudur. Selçuklular döneminden; Akköprü, Aslanhane Camii, Ahi Evran Camii ve Alaaddin Camiidir. Osmanlı Dönemi Eserleri arasında ise en önemlileri; Hacı Bayram Türbesi ve Camii, Ahmediye Camii, Hacı Musa Camii, İki Şerefeli Camii, Karacabey Camii ve Zincirli Camiidir. Cumhuriyet dönemi kültürel değerleri ise Maltepe Camii, Kocatepe Camii, Çankaya Köşkü, Anıtkabir ve Zafer Anıtıdır.


http://www.kenthaber.com/Resimler/2007/04/28/00187231.jpgANITKABİR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, inkılâpların yaratıcısı, kahraman asker, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedî istirahatgâhının bulunduğu Anıtkabir, Rasattepe’ de inşa edilmiştir.

Mimarları Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’dır. 1944 yılında yapımına başlanan anıt, 1953’te tamamlanmıştır. Aynı yıl Ata, Etnografya Müzesindeki geçici kabrinden büyük bir törenle buraya nakledilmiştir.

Anıtkabir kompleksi içindeki üniteler ;İstiklâl Kulesi, Hürriyet Kulesi, Aslanlı Yol, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılâp Kulesi, Zafer Kabartmaları, Mozole - Şeref Holüdür.


MÜZELER

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Etnografya Müzesi

Ankara’da Atatürk Evi

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ’’Oyuncak Müzesi’’

Atatürk’ün Mekanı Müze Köşk

Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi

Eğit-Der Eğitim Özel Müzesi

Gordion Müzesi

Mehmet Akif Ersoy Evi
MTA Tabiat Tarihi Müzesi

ODTÜ’de Arkeoloji ve Müze

Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi

TRT Müzesi ve Ulusal Kurtuluş Sergisi
100. Yıl Kız Teknik Öğretim Müzesi

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi

T.C. Ziraat Bankası Müzesi

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi


ÖRENYERLERİ

Gordion - Polatlı/Yassıhöyük:

Frigya Krallığı’nın başkenti, ünlü Gordion şehrinin kalıntıları; Ankara-Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya (Sangarios) ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde, Polatlı’nın 21 km. kuzeybatısında, Ankara’dan 90 km. uzaklıkta, Yassıhöyük köyündedir.


Roma Hamamı :

Ankara/Merkez: Ulus Meydanından Yıldırım Bayazıt Meydanına uzanan Çankırı Caddesi üzerinde, caddeden 2.5 metreye kadar yükseklikteki bir platform üzerinde bulunmaktadır. Hamamın bulunduğu yüksek platformun höyük olduğu bilinmektedir.


Gavurkale Örenyeri

Ankara/Haymana: Ankara’nın 60 kilometre güneybatısındadır. Yanında akmakta olan Babayakup Deresinin tabanından 60 metre yüksekte olan tepe, uzun süren bir yerleşmeye sahne olmuştur. Tepeye buradaki eski yıkık duvarlar nedeniyle Gavurkale adı verilmiştir.

Karalar Köyü Örenyeri - Ankara/Kazan

Karahöyük Harabesi - Hacıtuğrul Köyü

Etnografya Müzesi
Ogüst Mabedi - Ankara/Altındağ


Ahlatlıbel :

Ahlatlıbel, Ankara’nın 14 kilometre güneybatısında Taşpınar Köyü - Gavurkale -Haymana eski yolu üzerindedir. Ankara’ya çok yakın olan bu Eski Tunç Çağı istasyonu Anadolu için önemli bir düz yerleşme birimidir.


Bitik :

Bitik Höyüğü Ankara’nın 42 kilometre kuzeybatısındadır. Yukarıdan aşağıya doğru M.Ö. V. yüzyılda başlayan bir Klasik Çağ iskânı ile kalın bir Eski Tunç Çağ iskânı meydana çıkarılmıştır. Bitik’ teki Eski Tunç Çağı kalıntıları bölgenin Doğu ve Batı Anadolu ile ilgisini belgeler.


Etiyokuşu :

Ankara’nın 5 kilometre kuzeyinde, Çubuk Çayı kıyısındadır. Buradaki kazı Prof. Şevket Aziz Kansu tarafından 1937 yılında Türk Tarih Kurumu adına yapılmıştır. En alt katta Eski Taş Devri tipte aletler ele geçmiştir. Onun üstündeki Eski Tunç Çağı kültürü Ahlatlıbel kültürü ile benzerlik gösterir. En üstte ise çeşitli devirlere ait büyük bir sarayın kalıntılarına rastlanmıştır.


Augustus Tapınağı :

Ulus’ta Hacı Bayram Cami bitişiğindedir. M.Ö. II. yüzyılda Frigya Tanrıçası Men adına yapılmış olan tapınak zamanla yıkılmıştır. Bugün kalıntıları bulunan tapınak ise son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık nişanesi olmak üzere yaptırılmıştır.


Julianus Sütunu :

Defterdarlık ve valilik binası arasındaki havuzun kenarında bulunmaktadır. Hiçbir yazıtı yoktur. Gövdesinde birçok halka olup, yüksekliği on beş metre kadardır. Sütunun İmparator Julianus’ un (M.S. 361 )


Ankara Roma Tiyatrosu :

Hisar Caddesi ile Pınar Sokak arasında yer alır. İlk defa 1982 yılı sonunda bulunmuş, kurtarma kazılarına 15 Mart 1983’te Müzeler Genel Müdürlüğünce başlanmıştır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü de kazılan 1986 yılı sonuna kadar sürdürmüştür. Sonuçta M.S. II. asrın başına tarihlenen tipik bir Roma Tiyatrosunun kalıntıları çıkarılmıştır. Bunlar arasında tonozlu parados binaları, döşemeli orkestra, seyirci oturma yerleri (kavea), sahne odası (scene)’ndan artakalan temel ve duvarların yanı sıra birçok heykel ve parçalan bulunmuştur.


Akköprü :

Varlık Mahallesi önünde ve Ankara Çayı üzerinde olup, Ankara’nın en eski köprüsüdür. 1222 yılında Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat tarafından Ankara Valisi Kızılbey zamanında yaptırılmıştır.

http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/alicin2021.jpg
Ali Cin Kalesi:

Zorlu bir kaya tırmanışıylayla ulaşılabilen esrarengiz ve gorkemli bir yapı... Sarp kayalıklara asılı, eşkiya efsanelerinin mekanı Ali Cin Kalesi, Ankara'nın, Kızılcahamam ilçesine baglı Çeltikçi beldesi yakılarında.

Yazı ve Fotograf : Turgut TARHAN








Ankara Arkoloji Müzesi ve Turistlik Yerler

http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/01.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/07.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/08.jpg











http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/10.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/09.jpg


















http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/11.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/12.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/13.jpg











http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/16.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/04.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/05.jpg











http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum01.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/06.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/14.jpg











http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/18.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/19.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/20.jpg


















http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/17.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum12.jpg

http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/15.jpg


















http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum03.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum05.jpghttp://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum02.jpg


















http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum07.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum09.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum10.jpg




















http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum08.jpghttp://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum06.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum11.jpg











http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum04.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum13.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum14.jpg











http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum15.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum17.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum19.jpg

















http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum18.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum16.jpg
http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/Museum20.jpg











http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/02.jpg http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/Tarih/03.jpg





















http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Ankara/genel/ankarakocatepe.jpgCAMİLER
Şehrin bazı önemli camileri, Ağaç Ayak Cami, Ahi Elvan Cami, Ahi Yakup Cami, Aslanhane (Ahi Şerafettin) Cami, Cenab-ı Ahmet Paşa Cami, Alaaddin Camii ,Çiçekçioğlu Camii, Direkli Cami, Eskicioğlu Camii, Hacettepe Camii, Hacı Arap Camii, Hacı Bayram Camii, İbadullah Cami Karacabey Camii, Kocatepe Camii, Kurşunlu Camii, Tabakhane Camii, Tacettin Camii ve Zincirli Cami’dir.


KALELER

Ankara Kalesi: Asırlardır kentin bekçiliğini yapan Ankara Kalesi kentin sembolü olmuştur. Ankara Kalesi’nin tarihi, kentin tarihi kadar eskidir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber ilk kez Romalılar tarafından yapıldığı fikri yaygındır.

Selçuklular tarafından onartılıp genişletilmiştir. Kurulduğu tepe yanında akan (Hatip Çayı) Bentderesinden 110 metre yüksektedir.

Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki kısımdır. Yirmiden fazla kulesi vardır. Dış kale eski Ankara şehrini yürek biçiminde çevirir. Dört katlı olan iç kale kısmen Ankara taşından kısmen de toplama (spoliyen) taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı olup, birisi dış kapı, diğeri hisar kapı adını taşır. İç kaledeki kulelerin yüksekliği 14 ile 16 m. arasında değişmektedir. Bugün kale içinde Osmanlı Ankara’sının XVII. Yüzyıldan itibaren ayakta kalmış bir çok Ankara evi bulunmaktadır.


Kalecik Kalesi :
Kalecik Kalesi, Çankırı’ya giden yol üzerinde Ankara’dan 78 km. uzaklıktadır. Modern kasabaya hakim olan simetrik koni biçimli bir tepenin üzerine kurulmuştur. Güneybatısındaki dağlara bir sırtla bağlanır ve Kızılırmak’ a doğru uzanan ovada tek başına yükselir